kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ucuz değil ama kaliteli bir restoran
Ucuz değil ama kaliteli bir restoran

Nişantaşı'ndaki "Tuus" adlı restoran sessiz sedasız açıldı. Yer ayırtmak hiç de kolay olmadı ama uluslararası standartlarda bir mekanla karşılaştım
Aslında yeni açılmış bir restorana gitmekten kaçınırım. Ya yemeklerin kalitesi beklenen sonucu vermez, ya da garsonlar işlerini olması gerektiği gibi yapamaz. Geçtiğimiz sonbaharda açılacağı söylenen Nişantaşı'ndaki "Tuus" adlı restoranın önceki hafta sessiz sedasız açıldığını öğrenince bir an önce merakımı gidermek istedim. Doğrusu yer ayırtmak hiç de kolay olmadı. Restoran turuncu ve kahverengi tonların hakim olduğu klasik bir çizgide. Tavandan çok yumuşak bir ışık sistemiyle aydınlatılmış. Kenarlardaki masalar loca şeklinde. Ortadaki masalar ise rahat koltuklarla çevrili. Restoranın terası, önümüzdeki günlerde tente ile kapatılıp ısıtıcılar da yerleştirilerek barın uzantısı olarak hizmete girecekmiş. Yazınsa restoranın terasa taşınması düşünülüyor. "Tuus" sözcüğü Latince "senin için" anlamına geliyormuş. İşletme, ortaklardan Sahir Erozan'ın sorumluluğunda. Öteki ortaklar ise projeleri hazırlayan mimar Mustafa Toner ile Cihat Bağcı. Erozan yaz aylarında Bodrum'da özellikle yemekleriyle ünlü Maça Kızı butik otelini yönetiyor. Şef Aret Serhatyan da Erozan ile birlikte Maça Kızı'ndan gelmiş. Açılış dönemi için oluşturulan menü, doğal malzemelerin öne çıktığı, fazla komplike olmayan yemeklerden oluşuyor. Midye, yengeç eti, tarak başlangıçlar arasında göze çarpıyor. Midyenin çiftlik midyesi, tarağın Fransa'dan ithal, yengeç etinin de son zamanlarda pek çok yerde görüldüğü gibi "sahte" olmadığını öğrenince, bu ürünlerle ilgili önyargılarımız silindi. Marine edilmiş midye ile birlikte pancar pesto terin; üzerinde bol yengeç etinin yer aldığı ve sarımsaklı tereyağı gezdirilmiş parmesanlı patates püresi; üzerine taze baharat köpüğü gezdirilmiş çıtır yufka yaprakları arasında sote edilmiş birkaç çeşit mantar yemeklerinden tattım. Hepsi çok başarılıydı. Yanında kayısı-ananas chutney ve sıcak brioche ekmeği ile sunulmuş ördek ciğeri terin ısmarladım. Eğer tabağımdakilerin hepsini bitirmeye kalksam, yemeğe devam edemezdim.

YEMEKLER LEZZETLİYDİ
Ana yemeklerde ise grubumuzun favorisi çamfıstığı, pane parmesan peyniri ve sarımsakla zenginleştirilmiş barbunya balığı filetosu oldu. Bu yemek, harcındaki zarif lezzetlerle balığı farklı bir boyuta taşımıştı. Yanında pazı yaprakları, ezme patates ve sızma yağ ile servis edilen dinlendirilmiş dev porsiyon kontrfile ise Türkiye'de benzeri zor bulunabilecek kalitede bir et yemeğiydi. Tatlı menüsünde de fırınlanmış armut, rokfor, çamfıstıklı baklava; incir reçeli ile birlikte keçi peyniri torta gibi ilginç denemeler var. Ancak restoranın en gurur duyduğu tatlı, çikolata üçlemesi. Tabakta çikolata mus, çikolata sorbe ve çikolata sufle birlikte yer alıyor. Şarap menüsü çok iyi hazırlanmış. Yerliler, Doluca, Kavaklıdere ve Corvus ürünlerinden oluşuyor ve fiyatları, eşdeğer restoranlar düzeyinde. Ancak menünün zenginliği, dünya şarapları bölümünde ortaya çıkıyor. Belli başlı şarap ülkelerinin iyi şarapları bir araya getirilmiş. Bu bölümde 74 YTL'den başlayan ve 450 YTL'ye kadar çıkan uzun bir şarap listesi var. Bir de Bordo'nun büyük şarapları başlığı altında ayrı bir bölüm var ki, burada Chateau Lafite Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour gibi iyilerin en iyileri ve onların biraz daha altında yer alan şaraplar yer alıyor. 1975 Mouton Rothschild'i 2000 Euro verip açtırmayı düşünmesem bile, böyle bir menüde görmek hoşuma gitti doğrusu. Özetle Tuus, 17 milyona ulaştığı söylenen mega kentimizin en üst düzey mekanları arasına yeni katılan, uluslararası benzerleri ile kolayca rekabet edebilecek, çok kaliteli bir restoran. Gerçi ucuz değil. Ama ucuz restoran arayanlar bu dev kentte yüzlercesini kolayca bulabilirler.

Beğendiklerim:
Sıcak, huzurlu bir mekan yaratılmış. Masalar arasındaki mesafe de geniş tutulmuş. Yemekler kaliteli ve lezzetli. Şarap menüsü zengin.

Beğenmediklerim:
Valet parking sistemi olsa da Nişantaşı'na otomobille girip çıkmak bir mesele. Tüm yeni binalarda olduğu gibi havalandırma sistemi biz gittiğimizde iyi çalışmıyordu.

Mutfak
*
Servis
*
Ambians
*
Tuus: Teşvikiye Cad. No: 123,
Nişantaşı
Tel: (0 212) 224 81 81

Deniz Erbil

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 İlişkiniz sizin elinizde
 Gerçek İsviçre yemeği deneyin
 Baharı Bebek'te karşılayın
 Bütün çocuklar lego oynuyor
 Duvar kağıtları geri dönüyor
 TV olmasa Homeros da olmazdı
 İşten sonra tiyatro mesaisi başlıyor
 Bu bir klavye... Vallahi...
 Savaşın tüm kahramanları çizgi romanda
 Memoli şimdi de 'maymun' oldu
 Çocuklara özel dünya
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Bu restoranda elle yemek yenir
 Egolarınızın esiri olup kör olmayın
 Bu film Türkiye'de de çok tartışma yaratacak
 Soru sorduran filmler
 Baharı yürüyerek karşılayanlar arttı
 Ünlülere Sorduk: Nerede Yürüyorsunuz?
 İlkbahara hazırlamanın zamanı geldi
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Yüzbaşı cinayet şüphelisi de çıktı
Yüzbaşı cinayet şüphelisi de çıktı
Tecavüz iddiasıyla tutuklanan yüzbaşının, iki yıl önce tecavüz edilip...
Cevap ve düzeltme
7 Aralık 2005 tarihli Sabah Gazetesi'nin 4. sayfasında, gazeteci...
Erdoğan'dan iki mesaj
Randevu isteyen DTP'li Türk'e ve polisin tavrını sert bularak...
'Kanı yerde kalmayacak'
Şırnak'ta şehit olan onbaşı Mükremin Başaran'ın cenaze törenine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.