kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emre Akoz @ SABAH
 

Hazır çorba sever misiniz?

Benim hazır yemek, özellikle de hazır çorba üreticisi Knorr'la maceram birkaç yıl önce başlamıştı. Vaktimin bol olduğu bir gün süper marketteki ürünleri dikkatlice inceledim. Derken karşıma 'mahluta' çorbası çıktı. 'Saray çorbaları' serisindendi. Paketin üstünde 'kırmızı mercimekli, kimyonlu' ibaresi göze çarpıyordu. Aldım. Denedik. Gayet hoştu. Yazdım. Ve sürüyle mesaj geldi: Meğer okurlarımız arasında mahluta çorbasını bilen ve seven ne çok insan varmış! Şaşırdım. Ancak okurların hemen hepsi bir nokta üzerinde duruyordu: 'Bırakın o hazır çorbaları, ben size bunun aslının nasıl yapıldığını anlatayım.' Sadece hazır çorbalara değil, diğer ürünlerde de halkın 'sanayi yemeği'ne karşı kuşkucu bir tavrı vardı. Kuşkular iki alanda toplanıyordu: 1) Bu yemekler kansere yol açan çeşitli maddeleri barındırır. (Öyle ya, yoksa aylarca rafta bozulmadan nasıl bekler?) 2) Lezzetli değillerdir. Ayrıca vitaminleri yetersizdir.

FELSEFESİNİ ÖĞRENDİK

Böyle bir deneyimden ve bu tip sorulardan sonra dev dünya şirketi Unilever'in bünyesinde yer alan Knorr'un davetini kabul ettim. Knorr'un merkezi Almanya'nın Heilbronn kentinde. 1873'te Carl Heinrich Knorr tarafından kurulan firma Ekim 2000'de Unilever'e katıldı. Heilbronn'da neler mi yaptık? Kısaca şöyle: Firmanın çalışma biçimi, ürünleri, temel felsefesi hakkında bilgi aldık. Diğer gazeteci arkadaşlarla birlikte gruplara ayrılıp dünyanın dört bir yanından (Türkiye, Meksika, Mısır, İsviçre vs.) gelmiş aşçılar eşliğinde yemekler pişirdik. (Ayrıntılara başka yazılarda değineceğim.)

HAZIRA ALIŞMAK GEREK
Bazı arkadaşlara geziden söz ettiğimde, yüzlerini buruşturanlar oldu. Niye? Yukarıda sözünü ettiğim olumsuz kanaat onlarda da vardı. O halde bazı noktaları açığa kavuşturmak gerekiyor:
* Nüfusun bu kadar arttığı bir dünyada hazır yemek zorunlu hale gelmiştir. Arka bahçeden kopardığı domatesi yemeyi kim istemez? Ancak mümkün değil. Dolayısıyla hazır yemeklere alışmak gerekiyor.

KURUTULMUŞ SEBZE GİBİ

* Hazır yemek, trilyon dolarlık devasa bir sektör. Eğer bu alanda kullanılan kimi maddeler kansere yol açsaydı... Kanser oranlarında anormal bir artış göze çarpardı. Böyle bir veri var mı? Yok!
* ABD Sağlık Bakanlığı bünyesindeki American Food and Drug Administration (FDA) gibi ciddi organizasyonlar söz konusu ürünlerde kullanılan maddeleri kılı kırk yararak inceliyor. Öyle olur olmaz her şeye izin verilmiyor.
* Eğer sağlık açısından tehlikeli olsaydı, açılan davalar sonucunda sektörün sonu gelirdi.
* Gelelim işin püf noktasına: Nasıl oluyor da, mesela hazır çorba aylarca bekleyebiliyor? Aslında neden basit: Suyu alınmış yiyecekte, bozulmaya yol açan bakteriler üremiyor. Aynı Emine Nine'nin domatesi ya da patlıcanı yazın kurutup kışın yemesi gibi...
* Ya vitaminler? Evet birçok vitamin bu kurutma sürecinde yok oluyor ama siz evde uzun süre kaynayan çorbada vitamin kaldığını mı sanıyorsunuz? Vitamin almak için yaş meyveleri, sebzeleri tercih etmek gerekiyor.

LEZZETİNİN SIRRI NE?
* Peki nasıl oluyor da hazır çorbalar bu kadar lezzetli oluyor? İşte orada devreye 'mono sodyum glutamat' denilen madde giriyor. Bu maddenin özelliği aromayı artırması. Daha doğrusu aromanın daha keskin bir biçimde algılanmasına yol açması. Nasıl tuz yemeğe hoş bir lezzet verirse, 'mono sodyum glutamat' katılmış çorba ya da diğer yemekler de insana 'nefis' gelir. Kısaca 'MSG' denen bu madde hakkında bilgi almak için FDA'nın resmi internet sitesine girdim. Sonuç şu: Nasıl makul miktarda alınan tuzun (ya da şekerin) bir zararı yoksa ama yüksek miktarlardaki tuz (ya da şeker) rahatsızlıklara yol açıyorsa... Uygun miktarda MSG katılmış yemeğin de zararı yok. (Ancak aşçıyı, olduğundan daha hünerli gösterdiği de bir gerçek!) Zaten MSG; süt, et, domates, parmesan peyniri, mantar gibi doğal ürünlerde de bulunuyor. Özetle, her şeyde olduğu gibi burada da 'azı karar, çoğu zarar'.
* "Peki sen bu konuda ne yapıyorsun?" derseniz. İstanbul'a döndüğümde marketten Knorr'un işkembe çorbasından almıştım. Geçen perşembe gecesi acıktık. Aslında dört kişilik olan çorbayı, iki kişi içtik. Fener'in galibiyetinden sonra daha bir lezzetli geldi!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Skandal kutusu   / 29-03-2006
 Viagra'nın nesi kötü?   / 15-03-2006
 Ne umurumda! Çok umurumda!   / 08-03-2006
 Sharon Stone'a 'teyze' denir mi?   / 01-03-2006
 Cem Yılmaz'dan, 'Cem Bey' olur mu?   / 22-02-2006
 Şenay Akay zahmet etmesin!   / 15-02-2006
 Evlilik aşkı söndürür!   / 08-02-2006
 Terlemeden sevişenler   / 01-02-2006
 Kalender Berrak   / 25-01-2006
 Profesörler de Avşar ile tartışıyor!   / 18-01-2006
AYŞE ÖZYILMAZEL
Eşcinsellik övgüsü bir filme mi kaldı?
Hoppaallaa! İnsan...
HAKAN & UTKU
Şaka gibi, değil gibi
Galatasaraylı futbolcular...
EMRE AKOZ
Hazır çorba sever misiniz?
Benim hazır yemek, özellikle...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Fırında piliçli makarna
Kaynar su...
İstenmeyen tüylere kalıcı çözüm
İstenmeyen tüylere kalıcı çözüm
Kıllarımızı hiç mi hiç sevmiyoruz! Kadın-erkek hepimiz onlardan...
Genç kızınız tembel değil Haşimato hastası olabilir!
Genç kızınız tembel değil Haşimato hastası olabilir!
Haşimato, bilinmeyen bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle ergenlik...
Gönül'ün mirası emin ellerde...
Gönül'ün mirası emin ellerde...
13 Eylül 2003'te vefat eden Sevgi Gönül, dünya standartlarına...
Barış yemeği
Barış yemeği
'Çapkınlar Ligi'nde en üst sıralarda yer alan Kosifler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.