kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni reform dalgası geliyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''yeni bir reform dalgası''nın başlatılacağını açıkladı.

Gül, beraber yaşamanın yolunun çağdaş demokrasiden geçtiğini belirterek, terörle mücadele edilirken demokratikleşmeden asla taviz verilmeyeceğini ve terör örgütünün oyununa düşülmeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Dışişleri Konutu'nda basın yayın kuruluşları temsilcilerine bir kahvaltı verdi. Rahatsızlığı döneminde gösterilen ilgi dolayısıyla teşekkür eden Abdullah Gül, bu dönemde
dinlenme fırsatı bulduğunu, kitap okuduğunu ve ekonomik raporları inceleyerek bilgilerini tazelediğini anlattı.

Kahvaltıda güncel konulardaki görüşlerini de açıklayan Abdullah Gül, basın yayın temsilcilerinin sorularını da cevaplandırdı. Türkiye'nin büyüme rekoru kırdığını, ihracat rakamlarının arttığını, büyük sermayedar işadamlarının atılım içinde olduğunu anlatan Abdullah Gül, işsizlik sorununun ise bir gecede çözülecek bir sorun olmadığını belirtti. İthalatın büyük kısmının yatırım mallarına yöneldiğini, yeni yatırımların istihdam artışına yol açacağını ifade eden Gül, bu süreçte tekstilde olduğu gibi ekonomide ince ayarlar yapılması gerektiğini de söyledi.

TERÖRLE TAVİZSİZ MÜCADELE

Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, terörle ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:

''Türkiye'nin başında böyle bir belanın olduğu gerçek. Böyle bir bela ile sonuna kadar kararlı şekilde mücadele edilecek. Kimse PKK tamamen bitti, yok oldu demedi. Türkiye'nin birinci önceliği terör konusunu dikkatlice götürmek, uzun vadede bunu bir tehdit olmaktan çıkarmaktır. Orada zafiyet olursa diğer başarılar gölgelenir. Terörle tavizsiz mücadele ederken terör örgütünün oyununa da düşmemek gerekir.''

Terördeki tırmanışın birkaç televizyonda Kürtçe yayının başladığı, terörden zarar görenlerin zararlarını giderici kanunun çıkarıldığı ve etkin şekilde uygulandığı, bölgeye yatırımların artması için büyük gayretin sarfedildiği, köylerin yol, su gibi ihtiyaçlarının karşılanması için adeta seferberlik ilan edildiği bir dönemde ortaya çıktığına dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

''Terörle mücadelede ince bir çizgi var. Bu ince çizgi, bir taraftan taviz vermeden kararlı biçimde devletin gücünü, imkanlarını, kararlılığını gösterme ve öte yandan terör örgütünün oyununa düşmemek, demokratik ortamdan geriye gitmemek. Türkiye'de herkesin, siyasi anlayışı, etnik yapısı ne olursa olsun beraber yaşamasının yolu çağdaş demokrasidir. Herkesin kendi ülkesidir bu topraklar. Burada herkesin aidiyet duygusunu güçlendirmek gerekir. Çağdaş bir demokratik anlayış içinde çözümü sağlamak yönünde kararlıyız. Bu, terör örgütünün işine hiç gelmiyor. Terörle en ufak bir tereddüde yer vermeyecek şekilde kararlılıkla mücadele edeceğiz. Şu anda bizim bu bilinç içinde olmamız gerekiyor. Terör örgütünün yapmak istediği, bu süreci inkıtaya uğratmaktır. Demokratik ve ekonomik kalkınma ortamını bozmaktır.''

Terör örgütünün çocukları kullandığını, ''10-15 çocuk ölsün'' diye hareket ettiğini anlatan Abdullah Gül, bu olaylar karşısında polisin tecrübe birikimiyle hareket ettiğini, olay anında müdahale etmediyse bile en teknik yollarla tespit yaptığını, mahkemenin kabul edeceği şekilde deliller topladığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Gül, Fransa'daki olaylarla Türkiye'deki terör eylemlerinin karşılaştırılması üzerine de şunları söyledi: ''Fransa'daki sosyal bir tepki, devlet düşmanlığı yapmıyor, devletini böyle istemiyor. Ama buradaki farklı. Adam ölmedi diye terör örgütü kendi kendini yiyor, içerden adam öldürüyor.''

TERÖR ÖRGÜTÜNÜ TECRİT ETMEK GEREK

Abdullah Gül, ''Kürt sorunu'' tanımlamasını hatırlatan bir gazeteciye de şu karşılığı verdi:

''Türkiye'nin birçok sorunu var. Bu sorunların çözümü çağdaş demokrasidir. Kimi Kürt sorunu der, kimi Güneydoğu Anadolu sorunu der,kimi terör sorunu der, Türkiye'nin böyle bir problemi var. Meseleyi sloganlaştırmaya terminolojiye getirmeye gerek yok. İşin bir terör boyutu var. Bu kadar şehit verilmiş. Dolayısıyla burada terör örgütünü tecrit etmek gerek. Devletin kararlılığını göstermek gerek.''

Dışişleri Bakanı, bu mücadelede halka, basın yayın kuruluşlarına da görev ve büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, habercilikle terör örgütünün propagandasını yapmak arasındaki ince çizgiye dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Devletin güvenlik güçlerinin kararlı olduğunu ve kesinlikle müsamaha göstermeyeceğini herkesin bilmesi gerektiğini tekrarlayan Abdullah Gül, ''Demokrasi terörü yok edemez ama teröristleri izole eder. Demokrasi olursa teröristi tecrit eder.'' şeklinde konuştu.

DTP'Lİ BAŞKANLAR YAPMAMALARI GEREKENİ YAPTILAR

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, DTP'li belediye başkanlarının tutumuyla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:

''Bazı belediye başkanları yapmamaları gerekeni yaptılar. Seçilmiş insanların, kendine oy vermiş insanların huzur ve mutluluğuna katkı sağlamaları gerekir. Ama bazı belediye başkanları asla yapmamaları gereken şeyleri yaptılar, sorumsuz davrandılar.''

Abdullah Gül, bir soru üzerine, DTP yöneticilerinin Başbakan'dan bir randevu talebinin olmadığını, ancak Başbakan'ın legal politika yapan bütün siyasi parti yöneticilerle görüşebileceğini ifade etti.

YENİ REFORM DALGASI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinin, demokratik hak ve özgürlüklerin Avrupa Birliği ile birlikte olduğuna işaret ederek ''Gönlümüz isterdi ki bunlar kendi irademizle daha önce gerçekleşseydi. Muhal farz, teorik olarak AB ile ilişkilerimiz kopmuş olsa demokratikleşmeden geri mi duracağız. Belki daha da inatla bu sürece destek olmamız gerekir.'' dedi.

Abdullah Gül, ''yeni bir reform dalgası''nın hazırlıklarını yaptıklarını da açıklayarak, önümüzdeki haftalarda bu konuda kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi. Gül, bu reform çalışmalarının kapsamı hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınırken, bir soru üzerine, genel af içermediğini belirtti ve kendi bünyemizi sağlamlaştırmaya dönük bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 TBMM olayları tartıştı
 Baykal: "Atatürk büstü asıldı"
 Gül: Danimarka daha ciddi
 KEY kesintileri ödenecek
 "Karanlık güçlerin oyununa gelmeyeceğiz"
 "Telsim'i soydular"
 "Baykal'ın beyanı doğru değil"
 Kıbrıs için 'yavaş' plan
 Dışişleri'nden 'arka kapı' yalanlaması
 Esrarengiz inşaatın sırrını Gül açıkladı
 Terörle Mücadele Yasası haftaya Meclis'te
 Aydınlar sağduyu çağrısı yaptı
 DTP otobüs saldırısını kınadı
 Sokaktaki gerginlik Meclis'e taşınacak
 Polisten sonra esnaf da Ağar'ı aradı
MUHARREM SARIKAYA
TMY'yi kim istemiyor?..
Bir haftadır büyük kentleri de...
YAVUZ DONAT
Bugün Yüce Meclis'ten beklenen...
Hükümet bugün Meclis'e...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
"Ulusal Strateji" aranıyor
Meclis'te bugün yapılacak...
Hahambaşı'nı kınıyorum
Hahambaşı İshak Haleva'nın "Sosyetik Yahudiler"e "eşek" benzetmesi...
Kafa kesmeyi 30 bin kişi telefonuna indirdi
Yayını RTÜK tarafından durdurulan Kurtlar Vadisi'ndeki Polat Alemdar...
Ünlü mankenlere fuhuş gözaltısı
Ünlü mankenlere fuhuş gözaltısı
Üç büyük kulübün futbolcularına pazarlandığı iddia edilen 20 mankenin...
Duvar cinayeti
Duvar cinayeti
Reina'nın izinsiz tadilat yapılan istinat duvarı, yandaki yalının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu