kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Danimarka daha ciddi

Abdullah Gül, basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle Dışişleri Konutu'nda yaptığı kahvaltılı sohbet toplantısı yaptı.

DANİMARKA DAHA CİDDİ YAKLAŞIYOR

Dışişleri Bakanı Gül, terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin yayınları ile ilgili bir soruyu cevaplandırırken de Danimarka'nın bu kez konuya daha ciddi baktığını ve netice alınacağını ümit ettiğini söyledi.

Danimarka'nın BM terörle Mücadele Komitesi'nin dönem başkanlığını üstlendiğini de hatırlatan Gül, bu televizyonun yaptıklarının en iyi şekilde ispatlanması gerektiğini
belirtti. Gül, Danimarka hukukunu da gözeterek konunun en iyi şekilde incelendiğini ifade etti.

Demokratik ve çağdaş değerlerin komşularda da olmasını arzu ettiklerini söyleyen Abdullah Gül, ''İlgi duyduğumuz coğrafyada insanların mutlu olmasını isteriz. Mutluluğun yolu demokrasiden geçer'' dedi. Büyük Ortadoğu Projesi'nin de bu amacı taşıdığını ve o yüzden burada rol alındığını anlatan Gül, bu düşünceleri BOP'tan önce de dile getirdiklerini ifade etti. İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında ''Müslüman ülkeler kendi evlerini düzene koymazlarsa başkaları müdahale eder'' dediğini hatırlatan Gül, bu ülkelerin daha şeffaf bir yönetim anlayışı içinde olmaları gerektiğini belirtti.

ABD, İRAN İLE SAVAŞMAK İSTEMİYOR

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin İran'da bir savaş arzusu içinde olmadığını söyledi.

İran'daki gelişmelerin karşı karşıya kalınan en önemli sorun olduğunu ifade eden Gül, konuyu görüşmek üzere Irak deneyimini yaşayanbüyükelçi ve diplomatlarla bu hafta içinde bir toplantı yapacaklarını açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın nükleer enerjinin barışçı yollarla kullanımı konusunda yüzde yüz emin olması gerektiğinibelirten Gül, Ajansın yüzde yüz emin olmadığını söylemesi durumunda işin tehlikeye gireceğini anlattı. ''Biz komşularımızda nükleer silah olmasını istemeyiz'' diyen Abdullah Gül, ''Tabii biz de var demiyoruz'' şeklinde konuştu.

İran'ın bölgenin en önemli ülkelerinden biri olduğunu ve köklübir demokrasi geleneğine sahip bulunduğunu ifade eden Gül, sorunun barışçı yollarla çözüleceğine olan ümidini dile getirdi. Gül, ''Irak tecrübesini yaşayan ülke olarak diplomatik yollarla sorunun çözümü için aktif rol de alıyoruz.'' dedi.

NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇI AMAÇLARLA KULLANIMI

Nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımının İran'ın da Türkiye'nin de hakkı olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Gül, Viyana'daki görüşmede Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey'in kendisine Türkiye'nin nükleer enerji kullanımında gecikmemesi gerektiğini, bir değil 5 üniteye ihtiyaç olduğunu söylediğini belirtti. Gül, güvenlik ve çevre boyutunu da gözeterek Türkiye'nin bu konuyu salim kafayla düşünmesi gerektiğini söyledi.

ABD'NİN SAVAŞ ARZUSU YOK

Abdullah Gül, bir başka soru üzerine, ABD'nin de İran'la ilgili sorunun diplomatik yolla çözülmesi görüşünde olduğunu anlatarak, ''ABD'nin de savaş ve zor kullanma arzusu yok.'' dedi.

Uluslararası alanda İran konusunda Irak savaşında olduğundan daha çok birliğin olduğuna da işaret eden Dışişleri Bakanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine de''Irak'ta bir Saddam vardı kimse konuşamazdı. Ama İran öyle değil. İran, kültür ve diplomasi bakımından önemli bir ülke. İran'ın diplomasi yeteneğini herkes bilir'' şeklinde konuştu.

BOŞ KARARNAME YOK

Başbakan Yardımcısı Gül, Merkez Bankası Başkanı'nın atanması ile ilgili bir başka soru üzerine de hiçbir zaman boş kağıt imzalanmasınınsöz konusu olmadığını belirterek, Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğinin çok güçlü olduğunu, banka yönetiminde boşluk bulunmadığını kaydetti. Gül, ''Şu andaki arkadaş gayet iyi götürüyor'' dedi.

Anayasa'nın başkan atama yetkisini Bakanlar Kurulu'na verdiğini vebir isim tespiti halinde Cumhurbaşkanı'na gönderileceğini söyleyen Gül, Süleyman Demirel'in Başbakan, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olduğudönemde Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Gül, Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın son açıklamalarının hatırlatılması üzerine de iki ülkenin problemlerini konuşarak çözmeleri gerektiğini söyledi.

Gül, Finansbank'ın bir bölüm hissesinin Yunanistan'ın National Bank of Greece'e satılmasını hatırlatarak, ''Türkiye'ye Yunanistan'dansermaye gelmesi önemli bir olay'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 TBMM olayları tartıştı
 Baykal: "Atatürk büstü asıldı"
 KEY kesintileri ödenecek
 "Karanlık güçlerin oyununa gelmeyeceğiz"
 "Telsim'i soydular"
 "Baykal'ın beyanı doğru değil"
 Yeni reform dalgası geliyor
 Kıbrıs için 'yavaş' plan
 Dışişleri'nden 'arka kapı' yalanlaması
 Esrarengiz inşaatın sırrını Gül açıkladı
 Terörle Mücadele Yasası haftaya Meclis'te
 Aydınlar sağduyu çağrısı yaptı
 DTP otobüs saldırısını kınadı
 Sokaktaki gerginlik Meclis'e taşınacak
 Polisten sonra esnaf da Ağar'ı aradı
MUHARREM SARIKAYA
TMY'yi kim istemiyor?..
Bir haftadır büyük kentleri de...
YAVUZ DONAT
Bugün Yüce Meclis'ten beklenen...
Hükümet bugün Meclis'e...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
"Ulusal Strateji" aranıyor
Meclis'te bugün yapılacak...
Hahambaşı'nı kınıyorum
Hahambaşı İshak Haleva'nın "Sosyetik Yahudiler"e "eşek" benzetmesi...
Kafa kesmeyi 30 bin kişi telefonuna indirdi
Yayını RTÜK tarafından durdurulan Kurtlar Vadisi'ndeki Polat Alemdar...
Ünlü mankenlere fuhuş gözaltısı
Ünlü mankenlere fuhuş gözaltısı
Üç büyük kulübün futbolcularına pazarlandığı iddia edilen 20 mankenin...
Duvar cinayeti
Duvar cinayeti
Reina'nın izinsiz tadilat yapılan istinat duvarı, yandaki yalının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu