kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Büyüyünce tiyatro izleyicisi olacaklar
Büyüyünce tiyatro izleyicisi olacaklar
İlgi çok olunca çocuk sayısı 100 bine çıkarıldı

10 bin çocuk ilk kez tiyatroya gidiyor

Aralık Derneği birinci yılını, İstanbul'un farklı semtlerindeki ilköğretim okullarından 10 bin çocuğu tiyatroyla tanıştırarak kutluyor.


Büyüyünce tiyatro izleyicisi olacaklar

Aralık Derneği, 10 bin çocuğu tiyatroyla tanıştıracak bir proje başlattı. İlköğretim okullarından otobüslerle alınan çocuklar oyunu izledikten sonra tekrar okula bırakılıyor.

Aralık Derneği (Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği) birinci yılını, 10 bin çocuğu tiyatroya götürerek kutluyor. Tiyatronun çocuklar üzerinde birçok olumlu faydaları olduğundan yola çıkan dernek, "10 Bin Çocuk Tiyatroya" adıyla bir proje hazırladı. İstanbul'un çeşitli semtlerindeki ilköğretim okullarından 10 bin çocuğu tiyatroyla tanıştıracak olan proje salı günü start aldı. Aralık Derneği, Beyoğlu ve Tophane'deki ilköğretim okullarından çocukları alıp AKM'de (Atatürk Kültür Merkezi) Kurşun Askerin Utancı adlı oyunu izletti. Sonra da okullarına bıraktı. Üç ay sürecek olan projenin ilk gününde, Aralık Derneği kurucusu ve başkanı Elif Germiyanlıgil, ilk kez tiyatroya gelen çocukların mutluluğuna ortak oldu. Çocukları AKM'nin kapısında karşılayan, onlara salona kadar eşlik eden Germiyanlıgil, aralarına oturup oyunu izledi. Daha okula yeni başlayan 7-8 yaşlarındaki birçok çocuk, Elif Germiyanlıgil'in kendilerine ilk kez tiyatro oyunu izleme fırsatı veren "abla" olduğunu öğrenince boynuna sarılıp Germiyanlıgil'i öpücüklere boğdu. Çocukların heyecanını ve mutluluğunu gören Elif Hanım çok duygulandı.

GÜNDE İKİ SEANS OYUN
Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek proje kapsamında, hafta içi her gün AKM'de iki seans oyun sahneleniyor. Sabah 11.00 ve 13.30'daki oyunlar için çocuklar, HAVAŞ'ın tahsis ettiği otobüslerle okullarının önünden alınıyor. Oyun bittikten sonra da okullarına bırakılıyor. Çocuklar, İstanbul Devlet Tiyatroları'nın sahneye koyduğu eğitici ve eğlendirici bir oyun olan Kurşun Askerin Utancı'nı izliyor. Aralık Derneği Başkanı Elif Germiyanlıgil ile 10 Bin Çocuk Tiyatro'ya projesini konuştuk. Germiyanlıgil projenin çıkış noktasını büyük bir heyecanla anlatıyor: "Birinci yılımızı doldururken sosyal ve kültürel etkinlikler yapmak istedik. Biraz da anne olmamdan kaynaklanan sebeplerle çocuklara yönelik bir şey olmasını arzu ettim ve bu proje ortaya çıktı. Tiyatroyu seçmemizin başlıca amacı, ihmal edilen bir sanat dalı olması. Ayrıca tiyatronun çocuklar üzerinde birçok olumlu etkisi var; eğitiyor, eğlendiriyor, sanatsal ve estetik duygularını ve hayal dünyalarını geliştiriyor. Bu proje tiyatronun geleceği açısından da çok önem taşıyor. Tiyatroyu şimdiden çocuklara tanıtıp sevdirebilirsek çok ihmal edilen tiyatronun da geleceğini garanti altına almış oluruz" diyor. Elif Germiyanlıgil, çocukların ik kez izleyecekleri oyunun büyük önem taşıdığını ve bu yüzden de çok dikkatli davrandıklarını vurguluyor; "Çocuk tiyatrosu çocukların gelişimi açısından çok hassas bir konu. Oynanan oyunun kalitesi önemli. Özel tiyatroların bu hassasiyeti yeterince gözetmediğini düşünerek İstanbul Devlet Tiyatroları (İDT) ile çalışmaya karar verdik. İDT, bizim için iki ek seans koydu. 10 bin bilet satın alıp projeyi başlattık. Bu ay çocuklara AKM'de Kurşun Askerin Utancı'nı izlettireceğiz. Nisan ayında Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açılacak olan Devlet Tiyatroları Sahnesi'nde 'Altın Kız'ı izlettireceğiz. Çocuklar mayısta ise yine aynı sahnede 'Don Kişot'u izleyecek."

SEMİNERLERE İLGİ BÜYÜK
İstanbul'un birçok semtinden ilköğretim çağındaki çocukları tiyatroyla tanıştıran Aralık Derneği geçen yıl kuruldu. Teşvikiye'de; Elif Germiyanlıgil, Şirin Yalçın, İskender Savaşır, Zeynep Koçak ve Oya Fidanoğlu kuruculuğunda hizmet veren dernek, eğitimi ve öğrenmeyi hayatın belirli bir dönemi ile sınırlandırmayan insanları bir araya getirmek amacıyla edebiyat, müzik, felsefe, psikoloji, tarih, fotoğraf, resim, spor, psikiyatri, arkeoloji, sinema gibi başlıklar altında seminerler düzenliyor. Yoğun ilgi gören ve alanında en iyi isimlerin konuşmacı olarak katıldığı seminerleri farklı yaşlardan birçok kişi takip ediyor. Dernek, bir yandan da "10 Bin Çocuk Tiyatroya" projesinde olduğu gibi sosyal sorumluluk kapsamında kültür ve sanat etkinlikler düzenliyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Beyaz atlı prens boşuna gelme
 Arkadaşım bilgisayarını satan bir bilge
 Tokat atan eli bir daha asla tutmam
 İlk adımlar çok önemli
 Sertab'dan 'dijital' konserler
 Rengarenk bir müzik şöleni
 Öçal'ın rüyası
 Denizden babam çıksa yerim diyenlere
 Sabahat Akkiraz'dan güzel türküler dinlediniz
 Tombul Teyze sanal alemde
 Yüzyılın ilk tutulması işte böyle izlendi
 Sonraki randevu 2060'ta
 Herkesin tarzı farklı
 Kuşlar Yuvalarına Gizlendi
 Yeşil sahaların minik yıldızları
 Eşeğe binmek için 41 yıl sonra Antalya'ya geldi
 Renkli biri değilim evden dışarı çıkmam
 Elektrik trafolarını minyatürle süsledi
 Aziz Dede'nin torunları geleceğe umutla bakıyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bir kurbağa cinnet geçirirse
Olabilir. Bahardan...
FİLİZ AKIN
Her şeye boş veriyoruz
Ne kadar çok kullanıyoruz bu lafı...
SUNAY AKIN
Amigo padişah!
Lahanayı sever misiniz? Sizi bilmem ama...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Prematüre bebek kabusunuz olmasın
Bebek beklerken gün...
Baklavanın mutlulukla bir ilişkisi olmalı
Beş kuşak baklavacı bir ailenin üyesi Nadir Güllü. Karaköy Güllüoğlu firmasının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.