kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Terörün hedefi devlettir"
"Terörün hedefi devlettir"

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Şunu bir defa daha ifade etmek istiyoruz ki terörün hedefi devlettir ve Türkiye'nin anayasal düzenidir'' dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Başbakanlık Merkez Bina'daaçıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda terör ve güvenlik konularının ele alındığını bildirdi. Çiçek, yaşanan olayların ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in bilgi verdiğini kaydetti.
Doğu ve Güneydoğu illerinde son günlerde
yaşanan olaylarda halkın,terör örgütüne destek vermediğini belirten Çiçek, bu nedenle vatandaşlara ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ettiğini söyledi. Çiçek, güvenlik güçlerinin de halkla teröristleri ayıran bir yaklaşım içerisinde olduklarına işaret ederek, bu yaklaşımın da her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili olarak yarın TBMM'ye bilgi verileceğini hatırlatan Çiçek, şunları kaydetti:

''Şunu bir defa daha ifade etmek istiyoruz ki terörün hedefi devlettir ve Türkiye'nin anayasal düzenidir. Bunu çok iyi anlamış olmamız lazım gelir. Bu hedeften gayrı, terörle ilgili bir hedef ortaya koyarsak, bu terörle mücadeleyi yeteri kadar kavramadığımız anlamına gelir.

Terörle mücadele mevsimlik bir mücadele değildir. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun hükümetleri terör konusunda her zaman imkanlar ölçüsünde alınabilecek tedbirler neyse bunların hepsinialmaya gayret etmişlerdir. Terör ve asayiş esasen bazen gündemde olmasa dahi terör ve asayiş konusu her zaman hükümetlerin en önceliklimeselesidir. Milli Güvenlik Kurulu'nun da gündem maddelerinden bir tanesidir. O nedenle hükümetimiz de bugün terör konusunu bir defa daha, bugüne kadar elde edilen tecrübelerin, bilgilerin ışığında değerlendirmiş ve bu konuda, aynen geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da kararlılıkla mücadele etmeyi en ön planda gözetmiştir. Bu konuda yasal eksiklikler varsa onu bir defa daha bugün yarın gözden geçiriyoruz. Terörle Mücadele Yasa Tasarısı da dahil olmak üzere bunu kısa süre içerisinde TBMM'ye sevk etmiş olacağız.''

''HİÇBİR ÖRGÜT DIŞ BAĞLANTISI OLMADAN VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ''

Çiçek, terör meselesinin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını vurgulayarak, bunun tüm dünyanın gündeminde olduğunu söyledi. Terörün dış bağlantıları olduğuna dikkati çeken Çiçek, hiçbir terör örgütünün dış bağlantısı olmadan varlığını sürdürme imkanı olmadığını vurguladı.

Çiçek, ''Ancak ne yazık ki terörle mücadelede uluslararası camianın arzu edilen seviyede ve kararlılıkta bir işbirliği söz konusudeğil. Her ülke kendi imkanlarıyla bu mücadeleyi bugüne kadar sürdürmüştür. Biz de bugüne kadar terörle mücadelede elde ettiğimiz başarıyı büyük ölçüde kendi imkanlarımızla elde ettik. Bunun da bilinci içinde olmamız gerekiyor. Bu başarı hiç şüphesiz milletimizin ve güvenlik güçlerimizin bir başarısıdır'' dedi.

Bugün üzerinde durdukları bir başka konunun da TBMM'ye gönderilecek kanun tasarıları olduğuna değinen Çiçek, bu konuda 2 kanun tasarısı olduğunu belirtti. Çiçek, bunlardan bir tanesinin 1 Haziran'da yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi yasasıyla bağlantılı, bu yıl sonuna kadar çıkarılması gereken bir yasaolduğunu söyledi.

Çiçek, ''Bildiğiniz gibi ceza hükmünü sadece Türk Ceza Kanunu içermiyor, birçok özel yasada da ceza hükmü içeren hükümler var. 170'den fazla yasada bununla ilgili hüküm var. Tasarı bugün imzaya açılmıştır. Ümit ediyoruz ki kısa süre içerisinde bu da çıkmış olacak.Böylece ceza hukuku alanındaki düzenlemeler büyük ölçüde tamamlanmış olacaktır'' diye konuştu. İkinci yasa tasarısının ise Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına konu olan Tütün ve Tütün Mamulleri, Etil Alkolün üretilmesi, işlenmesi, iç ve dış ticareti, tütün ve alkol piyasası düzenleme kurumunun görev, yetki ve sorumluluklarıyla ilgili yasa tasarısı olduğunu belirten Çiçek, bunun da bugün imzaya açıldığını bildirdi.

Çiçek, bugün üzerinde durdukları üçüncü konunun da AB müzakereleriyle ilgili olduğunu bildirerek, şu ana kadar 17 başlıkta tanıtıcı tarama, 14 başlıkta da ayrıntılı tarama yapıldığını kaydetti.Çiçek, ayrıntılı taraması yapılmış olan 4 taramanın raporlarının da Türkiye'ye geldiğini kaydetti. Çiçek, şu günlerde, birinci fasılda ilerlerken ikinci faslın müzakere davetini de beklediklerini belirterek, eğitim ve kültür konusuyla ilgili de yakın bir gelecekte müzakerelere başlanacağını kaydetti.

GÖZALTI SÜRESİNDE BİR DEĞİŞİKLİK ŞU ANDA SÖZ KONUSU DEĞİL

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek hazırlanan Terörle Mücadele Kanun Tasarısı'nda gözaltı süresini artıran bir düzenlemenin şu safhada söz konusu olmadığını bildirdi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.
''Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki olayların, İstanbul'da da meydana geldiğini'' ifade eden bir gazetecinin, ''ek tedbirler alınıp alınmayacağı'' sorusunu yanıtlayan Bakan Çiçek, İstanbul'daki olayların, Türkiye'nin başka bir yerindeki olaylardan farklı olmadığını söyledi.

Olayların, aşağı yukarı hep aynı örgüt ve yandaşları tarafından ortaya konulduğunu ifade eden Çiçek, güvenlik birimlerinin gerekli değerlendirmeyi yaptığını belirtti. Operasyonların da bu anlamda devamettiğini anlatan Bakan Çiçek, Türkiye'nin muhtelif yerlerinde yapılmıştutuklamaların bulunduğunu anımsatarak, bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı.

Tedbirlerin her defasında gözden geçirildiğini kaydeden Çiçek, ''Çünkü bu tür olaylarda, tek bir tedbir ya da bugün aldığımız tedbirle yarın da aynı şekilde olacağız diye bir şey yok. Günün şartları neyi gerektiriyorsa, alınan bilgiler neyi gerektiriyorsa güvenlik birimleri bunu en ince ayrıntısına kadar değerlendiriyor. Alınabilecek tedbirleri yasal ölçüler içinde almaya çalışıyoruz'' diyekonuştu.

''ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK DENGESİNİ KORUYACAĞIZ''

Terörle Mücadele Kanun Tasarısı'nın gündemde olduğunu anımsatan Bakan Çiçek, şunları kaydetti:

''Esasen yürürlükte bir Terörle Mücadele Kanunu vardır. Buradaki bir kısım hükümler, ceza kanununa da aktarılmıştır. Ama bütün bunlara rağmen dünyadaki gelişmeler, günümüzün ihtiyaçları dikkate alındığındayeni baştan düzenlenmesi gereken maddeler varsa bunu da bu hafta içinde büyük ölçüde netleştirmiş olacağız. Ümit ediyorum ki gelecek hafta başında Bakanlar Kurulu'nda görüşülür ve TBMM'ye gönderilir.

Esasen meclise gönderildikten sonra uzun süre beklemesine gerek yok. Süratle çıkarılması gerekecek. Tabiatıyla bu yasaları çıkarırken özgürlük ve güvenlik dengesini koruyarak ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak güvenlik birimlerimizin de ihtiyaçları dikkate alınmak suretiyle yapılacaktır. Düzenlemelerin bu anlamda önemli ayakları var.

Bir kısım konular var ki bunların başında terörün finansmanı konusu gelmektedir. Bununla ilgili Maliye Bakanlığı'nın TBMM'de olan kara parayla ilgili MASAK Teşkilat Yasası var. Belki terörün finansmanıyla ilgili o yasa çerçevesinde değerlendirme imkanı olabilecektir. Eğer kanaat farklı olursa zaten bununla ilgili düzenlemede bir problem yoktur. Bu kanunda da yer alabilir ama neticede terörün finansmanında kullanılan para da kara paradır. Bu mevzuat içerisinde de düzenleme imkanı olabilecektir.''

Terörle mücadelede, önleyici tedbirlerin yanı sıra suç işlendikten sonra alınacak tedbirler olduğunu belirten Çiçek, suç işlendikten sonraki kısımla ilgili kanunlarda esasen önemli düzenlemeler bulunduğunu söyledi.

TERÖRÜN TANIMI

''Terörün tanımıyla ilgili ne yapılabileceği'' konusuna da değinenBakan Çiçek, aslında bu tanımın da ilgili yasalarda bulunduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

''Ama Avrupa Konseyi'nin de yaklaşık bir terör tanımı var. Bu tanım şu bakımdan önem arz ediyor; Özellikle iadede terör tanımlarındaki farklılık, bir kısım zorlulukları ortaya çıkarmaktadır.Üzerinde duracağımız ve netleştireceğimiz konuların başında da bu gelmektedir. Yaptığımız çalışmada bir taslak düzenleme var. O kabul edilirse bugünkü terör tanımına bir paragraf ilave etmek suretiyle AB'nin düzenlemelerine de paralel bir tanımı getirmiş olabileceğiz. Onun dışındakiler de teknik düzenlemelerdir.''

GÖZALTI SÜRESİ

Güvenlik güçlerinin, gözaltı süresine ilişkin taleplerinin bulunduğunun ifade edilmesi üzerine de Bakan Çiçek, terörle mücadele kanun tasarısının hazırlığı sırasında ilgili kuruluşların bakanlığa geldiğini söyledi.

Bu değerlendirmenin anayasa çerçevesinde yapıldığını ifade eden Bakan Çiçek, ''Anayasa üst normdur. Ondan sonra yasa gelir. Terörle Mücadele Kanunu ile ilgili düzenleme yapılırken anayasa değişikliğini gerektirir'' dedi.
Terörle Mücadele Kanun Tasarısı'nda gözaltı süresinin uzatılmasıyla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:
''Çünkü İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uygun olarak 57. Hükümet döneminde bu değişiklik yapıldı. Yani anayasadaki değişiklik bizden önceki Hükümet döneminde ve mahkeme kararları da dikkate alınarak yapılmış bir düzenlemedir. Terörle Mücadele Kanun Tasarısı'nda bunu arttıran bir düzenleme şu safhada söz konusu değil. Bunun dışında düzenlemeler var.''

Gözaltı süresiyle ilgili konuyu, AK Parti'nin MKYK toplantısında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün dile getirdiğini ifade eden bir gazeteciye de Bakan Çiçek, ''kendisinin de MKYK üyesi olduğunu, ancak bu bilginin doğru olmadığını'' söyledi. Bakan Çiçek, ''Sayın Gül'ün 'sadece yasalarda bir eksiklik olabilir. Bunun süratle giderilmesi gerekir' tarzında bir beyanı vardır. Yoksa gözaltı süresi kısadır uzundur tarzında herhangi bir açıklaması olmamıştır'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baydemir: Müfettişlik bir şey yok
 Talat görev başı yaptı
 Pamuk The Guardian'da
 DTP'li Karabulut tutuklandı
 Danıştay'da seçim heyecanı
 Sokakta namaz korkusu
 Yeni karikatür kriteri 'ortalama algı'
 Türk, Başbakan'dan randevu istedi
 'Opera binasını bile göremedim'
YAVUZ DONAT
Çanakkale patlaması
Çanakkale-Gelibolu'ya "yıllık...
METEHAN DEMİR
MGK Genel Sekreteri görevinden ayrılıyor
Dışişleri'nde...
Köprüde bu kez OGS çilesi
Boğaziçi Köprüsü gişelerinden dün saat 24.00 itibarıyla paralı geçiş...
Türk tasarımı 'Uzay Çağı Uçağı'nı Beluga taşıyacak
Tasarımı TAI'de yapılan A400M uçağının (Geleceğin Büyük Nakliye...
Askerlere Van'da çiçek Kızıltepe'de taş atıldı
Askerlere Van'da çiçek Kızıltepe'de taş atıldı
Van'ın düşman işgalinden kurtuluşu törenlerinde halk askeri...
Hamas seçimi iyi alamettir iktidarda hizaya geliverirler
Hamas seçimi iyi alamettir iktidarda hizaya geliverirler
Musevi cemaatinin dini lideri İshak Haleva "Sinagog bulamayınca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu