kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erkekler karizmayı artık ses estetiğinde arıyor
Sesinizi korumanın yolları
Yeni ses 6 ayda gelir
Onların sesini ısmarlıyorlar

Erkekler karizmayı artık ses estetiğinde arıyor

Etkileyici ses tonu için doğuştan şanslı olmanıza gerek yok! Ses estetiği ile yıllarca kullandığınız sesin bir gün içinde değişip, çok daha çekici bir hale getirilmesi mümkün

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzman Doktoru İsmail Koçak, ses estetiğiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

*Erkekler neden ses estetiğine ihtiyaç duyuyor? Erkeklerde genellikle bazı hastalıkların oluşma riski daha yüksek. Yapısal problemler ya da kullanım tarzlarıyla ilgili bozukluklar oluyor. Böyle bir durumda genellikle sesleri ya çok kalın ya da çok ince çıkıyor. Ses tellerinde asimetri olabiliyor; bu da seste çatallığa yol açıyor. Birçok erkek ses tonunun iyi olmasına özen gösteriyor. İnsanlar topluluk içinde her şekilde varlığını göstermeye çalışıyor. Saçımızı farklı şekillere sokuyoruz, yüzümüze makyaj yapıyoruz ya da estetikle şeklini değiştiriyoruz. Peki insan tek başına olsaydı, bunların bir anlamı olur muydu? Toplum içinde verdiğimiz izlenimlere bakarak, kendimize belli bir yol çiziyoruz. Ses de kendimizi gösterme yolları içinde en önemlilerinden biri...

*Kötü bir sese sahip olanlar için yapılabilecek bir şey var mı? Kendi başlarına bir çözüm bulamazlar. Ancak ses konusunda bilgisi olan kişilerin destek vermesi gerekli. Bunun yalnızca doktor olması gerekmiyor; tiyatrocu ya da operacı kişiler de yardım edebilir. Sesin iyiliği ya da kötülüğü zaten göreceli kavramlardır. Pürüzsüz, yaşla ve cinsiyetle uyumlu olan sesler normaldir. Güzel ses ise bunlarla beraber kişiye duygusal bir bütünlük de verir.

*Diyelim ki, iri yarı bir erkek ama son derece tiz bir sesi var. Bunu sorun olarak görüp kurtulmak istiyor. Bunun için ne yapıyorsunuz, ses terapisi mi yoksa operasyon mu? İki tedavide de işin içinde... Kullanım hatasına bağlı sorun olduğu zaman ise ses terapisi yetiyor. Ancak yapısal bir probleme bağlıysa ya da doğasında böyle bir durum varsa veya genetik özelliği nedeniyle ortaya çıktıysa o zaman cerrahi operasyon yaptırıyorlar. Önce sorunun neden kaynaklandığını belirleme çalışması yapıyoruz. Sesi sıfatlandıktan sonra da ortak ses özelliklerine göre yapılabilecekler konuşuluyor. Bazı bilgisayar programları var; kabaca da olsa ameliyattan sonra oluşabilecek ses tonunu önceden hastaya dinlettirebiliyoruz.

*İnsan yıllarca kullandığı ses dışında, bir anda başka bir sese kavuşması nedeniyle kendine yabancılaşmaz mı? Kendi istediği bir şey olduğu için bunu yabancılaşma olarak algılamıyor ama çevresi durumu biraz zor algılıyor. İnsanlar normal ve anormal sesi pek algılayamazlar. Sesin kulak hafızası çok zordur. Her değişikliği karşıdaki kişiler problem gibi algılar.

* Ses estetiğini kimler yaptırıyor, sahne sanatçıları mı, normal insanlar mı? Sahne sanatçıları deformasyonları düzeltmek için ameliyat olur. Var olan seslerini korumak için tedavi ya da ameliyat olurlar; seslerini değiştirmek için bir operasyonu tercih etmezler. Bu da doğal bir şey... Fakat tanınmamış kişiler, daha iyi sesle tanınmak için tedavi talep edebiliyor. Genelde orta yaş grubu bu tip tedavileri talep ediyor. Orta yaş grubunun beklentileri daha yüksek. Gençler de talep ediyor ancak taleplerinde çok kararlı olmuyorlar.

* "Problemim yok ama sesimi değiştirmek istiyorum" diyenlere ne yapılıyor? Normal insanlardaki ameliyatlar, ancak sonuç alınacaksa yapılıyor. Hepimizin ses tedavisine ihtiyacı var ve bu tedavi ameliyattan ibaret değil. Çoğumuz, ses performansımızın ancak yüzde 40 ya da 50'sini kullanıyoruz. Oysa çok daha iyi bir performans elde edebiliriz. Bazı ilaçlar ve egzersizlerle sesi rahatlatabilir, daha iyi bir seviyeye getirebiliriz. Nasıl kaslarımızı çalıştırmak ya da güzelleşmek için egzersiz yapıyorsak; ses tellerimiz için de aynısını yapabiliriz.

*Ne tür egzersizler bunlar? Ses terapisi aslında gırtlağın fonksiyonuna ve kaslarına odaklanan, bir çeşit rehabilitasyondur. Ameliyatları da çeşit çeşittir. Doğrudan ses teline yapılan, sesteki pürüzlenmeleri ortadan kaldıran ve doku gerginliklerini ayarlayan ameliyatlar var. Estetik amaçlı olanlarda, ses telinin gerginliği ya da gevşekliği ve sesin pozisyonu ayarlanabiliyor. Sesin akustik bölgelerini, rezonans bölgelerini değiştiren operasyonlar da dahil daha pek çok ameliyat var. Belirlediğimiz hedefe göre bu ameliyatlardan birini ya da birkaçını seçiyoruz.

*Nasıl hedefler bunlar? "Sesim çok pürüzlü, insanları rahatsız ediyor", "Öğretmenim ve belli bir süre sonra sesim kısılmaya başlıyor, öğrenciler beni dinlemiyor", "Şarkı söyleyemiyorum, sesim daha ilk dakikada çatallaşıyor"... Bunların hepsi birer ses problemidir. Toplumun sabit bir algısı var. O algının önüne geçemiyorsunuz. Sesin zayıflaması bir sakatlık olarak kabul ediliyor. Bunu düzelterek, insanları daha mutlu, verimli ve fonksiyonel bir hale getiriyoruz.

*Erkekler ses estetiği ile istedikleri sese kavuşabiliyorlar mı? İstenilen ses, bizim yapabildiğimiz sınırlar içindeki bir sestir. Erkekler genellikle seslerini kalınlaştırmayı tercih ediyorlar.

*Haftada iki gece dışarı çıksak, o gürültü ve sigara dumanında bağırarak konuşmak sesimizi etkiler mi? Evet kesinlikle etkiliyor. Zaten ilk ses kısılmaları gece hayatıyla başlıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İstenmeyen Tüylersaç Oluyor
 Karı-koca Tüylerinden Kurtulmaya Geliyorlar!
 Erkekler Karizmayı Artık Ses Estetiğinde Arıyor
 Bölgesel Yağlara Son Nokta
 Delikanlılara Tatilde Meme Estetiği!
 Erkek Estetiğinin Öncüleri Ünlü Estetik Cerrahlar Oldu!
 Cinselliğiniz Yönteminizi Belirler
 Tek Gün Regl Olmanız Mümkün
 Kendinize Selülit Masajı Yapın
 Sadece Erkekler İçin Doğum Kontrol Hapı Geliyor
 Ertesi Gün Hapını En Çok Türk Erkekleri Soruyor
 Doğum Kontrol Hapları Cinsel İsteğinizi Azaltır Mı?
 Aşk Acısına 'pıt Pıt'lı Çözüm
 Modern Yaşamdaki Zararlı Etkilere Son!
Eylül annesinin soyadını istiyor
Eylül annesinin soyadını istiyor
Dans yarışmasıyla adını duyuran Eylül Ateşler annesi Yasemin...
Esra cahil mi ki kandırılsın!
Esra cahil mi ki kandırılsın!
Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan'ın ölümünden sonra çocukları...
İlk albümü için ünlü isimlerden destek aldı
İlk albümü için ünlü isimlerden destek aldı
Almanya'nın en ünlü yarışmalarından Face Acedemy'nin 2003 birincisi...
Yalın yeni yaşını kutladı
Yalın yeni yaşını kutladı
Türk Pop Müziği'nin başarılı ismi Yalın, 26'ncı yaşını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.