kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsyankar bir soytarı Coluche
İsyankar bir soytarı Coluche

Mussolini'den kaçan İtalyan göçmeni bir çiftin oğlu olarak Fransa'da doğan Michel Coluche tüm adaletsizliklere ayna tutan bir komedyendi.

İtalya'da Mussolini'yi iktidara taşıyan ekonomik çöküntü, aynı zamanda birçok İtalyan'ın yurtlarını terk ederek yabancı diyarlarda şans aramasına da yol açmıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen önce Kuzey İtalya'dan Fransa'ya göç edenler arasında Colucci çifti de vardır. Karı koca, Paris'e yerleşir; erkek inşaatlarda badanacılık yapar, kadın da çiçek satar. 1944'te bir oğulları olur, artık Fransız olmuşlardır ya, ona Michel adını verirler. Baba 1947'de ölür, anne Simone, kazandığı azıcık parayla iki çocuğunu yetiştirmek zorunda kalır. Michel, büyüyüp ünlü olduğunda o günleri anarken, "Ben küçükken en zor anlar ay sonlarıydı, özellikle son otuz günü" diyecektir. Ama o tarihlerde savaştan yeni çıkmış Fransa'da da işler kolay değildir. Göçmen kaynayan varoşlarda iş ve ekmek aslanın ağzındadır.

EĞİTİM HAYATI PARLAKTI!
Michel Colucci hayatının başlangıcını şöyle anlatmaktadır: "Çok parlak (!) bir ilköğretimden sonra, artık başarısızlığın dehşetini tatmamak için bir daha okula geri dönme hatasını işlemedim. PTT'ye telgrafçı olarak girdim, kısa bir süre sonra istifamı istediler. Bunun üzerine birçok meslek dalında çıraklık yaptım (toplam 14): fotoğrafçı, kahvede garson, çiçekçi, sebze satıcısı. Sonra bir fabrikaya satış görevlisi olarak girdim. Oradan çıkmış olmaktan üzgün değilim.. Akşamları Contrescarpe Sokağı'nın oralarda sürte sürte gitar çalmasını, şarkı söylemesini öğrendim ve bir gün düşlerimi süsleyen sanat aleminden beni ayıran duvarı aşıverdim. Le Vieux Bistrot adlı lokantada, sonra başka birinde şarkı söylemeye başladım. Bir gün bir kabareye şarkı söylemek için girdim, beni bulaşıkçı kadrosuna aldılar. Burada aylarca kaldım ve şarkıcılık kariyerimin başlangıcını burada yaptım." Chez Bernadette adını taşıyan bu kabarede, bulaşık yıkamanın yanı sıra gitar da çalan Michel, Colucci soyadından türetilme ünlü "Coluche" adına burada kavuşacaktır. Sonra şöhret basamaklarını hızla tırmanacaktır. Toplumdaki bütün adaletsizlikleri, eşitsizlikleri eleştiren skeçleri Fransızlara bir ayna tutmakta, onların kendileri hakkındaki tasavvurlarıyla gerçeğin ne kadar farklı olduğunu göstermektedir. Komedyen, adeta bir toplum eleştirmenidir. Halk, artık kimseyi dışarıda bırakmadan siyasetçisinden askerine, gazetecisinden reklamcısına, ırkçısından faşistine ve komünistine herkesi eleştiren bu çağın palyaçosunu benimseyecektir. Coluche aslında bir provokatördür, herkesi gıdıklamakta ve kışkırtmaktadır. 1980'de provokasyonunu olabilecek son noktasına götürür ve 30 Ekim'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklar. Sloganı "mavi, beyaz, b.k"tur. Üç renkli (mavi,beyaz, kırmızı) Fransız bayrağına yapılan bu atıf, aslında bu ülke siyasetinin sonunda büyük bir eşitsizlik yarattığını işaret etmekte, halkın farkına bile varmadığı ırkçılığını ifşa etmektedir. Aday Coluche, "Ben azınlıkların adayı olacağım. Bunları toplarsanız çoğunluk eder" der ve siyaset sınıfını ürkütür, üstelik yapılan kamuoyu yoklamalarından birinde oyu yüzde 16 çıkmıştır. Bir müddet sonra tartışma programlarına da alınmaz, çünkü o bir "soytarı"dır. Hatta bir radyocu, onu programa çıkarttığı için işten atılır. Baskılar sonunda o kadar artar ki, 7 Nisan'da adaylıktan çekildiğini açıklamak zorunda kalır.

VARMAK İSTEDİĞİ LİMAN
1984'te en iyi erkek oyuncu Cesar'ını kazanarak, Fransa'nın en prestijli sinema ödülünün sahibi olmasına rağmen, devamlı saldırdığı üst sınıfların saygısını bir türlü kazanamaz. Kimse soytarıyla birlikte gözükmek istememektedir. l985 yılında "Gönül lokantaları"nı kurar, amacı evsizlere yemek sağlamaktır. "Bu kadar aç insanın bulunması benim hatam değil. Ama eğer bu konuda hiçbir şey yapmazsam o zaman benim hatam olacak" diyerek kurduğu bu yardım kuruluşu, bugün hala işlemektedir. Eline ciddi paralar geçmeye başladıktan sonra ünlü yardımsever Başrahip Pierre'e yüklü bir çek gönderirken, "Aynı gemide değiliz ama aynı limana ulaşmaya çalışıyoruz" demeyi de ihmal etmemiştir. Coluche aynı zamanda büyük bir hız tutkunudur. Çok büyük dayanıklılık ve beceri isteyen Paris-Dakar rallisine motosikletiyle katılmıştır ve 29 Eylül 1985'te motosiklet pist hız rekorunu kırmayı denemiş ve kırmıştır. Zaten ölümü de motosiklet üzerinde olacaktır. 19 Haziran 1986'da Güney Fransa'da çok virajlı bir yolda bir kamyonla çarpışacak ve 42 yaşında bu dünyadan ayrılacaktır. "Sağlıklı olmak en yavaş ölüm biçimidir" diyerek ölümle bile dalga geçecek kadar sınır tanımaz bir komik olan Coluche, "tarihe geçen" sözleriyle de ünlüdür. Komik olarak yalnızca parmak veya gerdan hareketleriyle yetinen veya kendi söylediklerine herkesten fazla gülen veya ezberini unutarak asıl komikliği istemeden yapanların vergi rekortmeni olduğu bu ülkede, soytarılığın "ciddi bir iş" olduğunu göstermesi umuduyla "Büyük soytarı" Coluche'ten birkaç alıntı yapmaktan kendimi alıkoyamıyorum. - Herkesin fikri vardır, kanıtı kötü fikirlerin olması. - Memur, kütüphanedeki kitap gibidir; ne kadar yükseğe koyarsan o kadar az yararlanırsın. - Söyleyecek şeyi olmayanların en iyileri susanlardır. - Tanrı alkolü, çirkin kadınlar da öpülsün diye yarattı. - İngiliz mutfağı basittir; soğuksa bira, sıcaksa çorbadır. - Yoldaşlar! Kapitalizm insanın insan tarafından sömürülmesidir, sendikacılık tersi. - Siyasetçiler için en zor şey, söylenmemesi gereken şeyleri akılda tutacak bir hafızaya sahip olmak. - Televizyona çıktıklarında hiçbir şey söylemiyorlar. Normal, çünkü çok fazla kişi seyrediyor. - Tanrı şöyle dedi: "Paylaştırmak lazım, zenginlerin yiyeceği, fakirlerin iştahı olacak." - Yanılırken kalabalık oldukları için haklı çıkıyorlar.

Mehmet Ali Kılıçbay

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Koylar birer birer imara açılıyor
 Erkek kulübü masonların simgeleri kadınlara ait
 Kurtuluş Savaşı'nı unutup 'Kurtuluş'la yardım ettik
 Rüya köye az kaldı
 Alain Delon: 70 yaşın hüznü
 Kadınların ciddi haksızlığa uğradığı pranga altına alındığı...
 Karanfilli adamların asırlık öyküsü
 İtalyan senatosuna bir Türk sanatçı aday
 43 yaşındaki dede başbakan
 Herkes bir yıldız gibi görünebilir
 Günde 7 saat dans ediyor
 Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
 Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
 Tükenmişlik sendromu en çok kadınları etkiliyor
 Kovboyun hakkından gelen gazeteci kadın
 İzmir'de 'cezalandırıcı' bilmecesi
 Avına yenik düşen bir avcı
 İmparator! Biraz sonra ölecekler seni selamlar
 Özgürlük dansının festivali Türkiye'de
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Seviyeli dayak
Kadınlar hallerinden...
MEHMET ALTAN
Burada yatan fani güneş tutulmasını...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kadından korkmayan taş olur!
"Başkasını zarara uğratmak...
TURGAY NOYAN
Ya şimdi konuşalım ya da ebediyen susalım
Bu konu...
REFİK DURBAŞ
Capote'den gazetecilik dersleri
Truman Capote, kendi...
Erzurum Oyun'a hazır
Erzurum Oyun'a hazır
Avrupa'nın ikinci büyük doğal kayak pistine sahip olan Palandöken...
İstanbul Film Festivali'nin tüm afişleri
İstanbul Film Festivali'nin tüm afişleri
Uluslararası İstanbul Film Festivali, 25. yılında festivalin...
Japon kadınları neden her daim genç ve zayıf
Japon kadınları kaç yaşında olurlarsa olsunlar...
Butik biracılıkta çağı yakaladılar
Bir zamanlar tersane işiyle uğraşan Alpaslan ve Bahadır Karahanoğlu kardeşler...
Lüks şampanyanın geleceği belirsiz
Paris'in en heyecanlı şöleni, Le Prix Culinaire geçen kasımda Fransa'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.