kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Sarkaç

İsrail'in referandum benzeri seçimlerinden işgal altındaki topraklardan bir şekilde çekilme yanlısı olan partiler çoğunlukta çıktı. İsrail'in en az sevilen siyasetçilerinden sayılan Ehud Olmert'in liderliğindeki Kadima partisi Batı Şeria'dan tek taraflı çekilme vaadiyle en çok sandalyeye sahip oldu.
Yeni faşist sayılabilecek Rus göçmenlerin radikal Evimiz İsrail partisi sertlik yanlılarının yeni adresi olarak belirdi. Dünyanın en antipatik siyasetçilerinden sayılabilecek Benyamin Netanyahu'nun önderliğindeki Likud partisi iktidara geldiği 1977 seçimlerinden önceki marjinal konumuna hızlı geçiş yaptı. Asıl sürpriz ise Emekliler partisinin İsrailli gençlerin de oylarını alarak koalisyon ortaklığı elde edecek bir sayıyı bulmasıydı.
Bu seçimlerin sonuçları genelde daha çok barışa yönelik adımları kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı açısından irdelenecek. Fakat seçimlerin sosyal ve ekonomik mesajlarına da dikkat etmek gerekir. Zira uzun vadede bu gerçekler dolaylı yoldan siyasetin çok farklı mecralara girmesini de sağlayabilir.
İşgali bitirme yanlısı ve seçimlerden ikinci parti olarak çıkan İşçi Partisi, kurulacak koalisyona güçlü bir elle girecek. Bu partinin kan kaybının durması, devleti kuran Avrupalı Yahudiler'in verdiği desteği azaltmalarına rağmen gerçekleştiği için de önemli. İsrail siyasetindeki alt akıntılardan birisini oluşturan Avrupalı-Arap Yahudi ayrımı bugüne dek Arap ülkelerinden gelen İsrailliler'in genelde sınıfsal çıkarlarına ters düşen sağ partilere destek vermesine yol açmıştı.

İç
savaş ihtimali ve çekilme
Kendisi de Fas kökenli olan, tipik İşçi Partisi seçkinlerine göre yontulmamış sayılan sendika lideri Amir Peretz, Arap kökenlilerin oylarını çekmeyi başardı. Bunu yalnızca kendi etnik aidiyeti sayesinde değil, daha sol bir program vadiyle gerçekleştirdi. Peretz'in söylemiyle Emekliler partisinin yaşlıların sorunlarını ön plana çıkaran, daha iyi sosyal hizmetler, bakım ve yaşlılara özen gösterilmesini isteyen platformu birleştiğinde mesaj açık.
İsrail toplumu da pek çok başka toplum gibi hayatların piyasanın dalgalanmalarına korumasız terkedildiği bir ekonomi anlayışından şikayetçi. Dahası kaynakların yerleşimcilere ve savunmaya aktarılmasının da sonuçlarından mutsuz. Şaron'un başlattığı, Olmert'in devam ettireceği Filistinliler'den tek taraflı ayrılma politikasına verilen desteğin ardında biraz da bu dinamikler var.
Aslında kısa vadede, en azından iki yıl içinde diplomatik çarkların dönmesi ve herkesin içine sinecek bir çözüme ulaşılması ihtimali sıfır gibi. İsrailliler önümüzdeki dönemde Filistin'de bir müzakere ortakları olmadığına kendilerini inandırarak hareket edecek. Kendi içlerine dönerek kafalarındaki planı uygulamaya çalışacak. Bu planın yani işgal altındaki toprakların bir kısmından çekilerek tek taraflı olarak İsrail'in sınırlarını belirlemek içeride gerginlik yaratacak. Yerleşimcilerin Batı Şeria'dan çıkarılmaya direnmeleri, yer yer şiddet yaşanması olasılığı yüksek.
Bundan da önemlisi Filistinliler'in kendi sınırlarını da belirleyecek bu p lana katkıda bulunmalarının engellenmesi. İsrail'in kuruluşundan beri pek çok kez yaptığı gibi Filistinliler yokmuşçasına davranması. Bunun uzun vadede sürdürülmesi ve Filsitinliler'e oldubitti şeklinde dayatılması mümkün değil.
Filistin'de hükümeti kuran Hamas şimdilik kendisine zaman kazandıracak bu tavra karşı bir şey yapmaz. Filistin, Gazze ve Batı Şeria olarak iki ayrı siyasi birime bölünmediği ya da bir Filistin savaşı başlamadığı taktirde kendi siyasi tasarımını uygulamaya başlar. İsrail kendisiyle sınırları belirleme konusunda doğrudan ilişki kurmadığı taktirde, İsrail'i tanımaz ancak bir müddet şiddete de baş vurmaz.
Kutsal topraklarda İsrail'in içine kapanması ile üçüncü intifada arasında bir sarkaç hareket etmeye başladı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gelecek referandum   / 26-03-2006
 Kasvet   / 23-03-2006
 Sıradışı bir vatandaş   / 19-03-2006
 Çıkmaz yolun yolcusu   / 16-03-2006
 Dağılma   / 12-03-2006
 Temizlik gereği   / 09-03-2006
 Doğru tahliller   / 05-03-2006
 Cıvalı Zar   / 02-03-2006
 Fırtınada kaptanlık   / 26-02-2006
 Ziyaret   / 23-02-2006
SOLİ ÖZEL
Sarkaç
İsrail'in referandum benzeri seçimlerinden işgal...
Yanlız da yürüdüler: 2-0
Yanlız da yürüdüler: 2-0
Duymuşsunuzdur daha önce... Nitekim ilk seyircisiz oynama...
Standart isyan
Standart isyan
G.Saraylılar, cezalarda F.Bahçe ile aralarında ayrımcılık...
Erdoğan: Muhalefet pusulayı kaybetti
Erdoğan: Muhalefet pusulayı kaybetti
Başbakan, Darfur'a giderken uçakta gazetecilerle yaptığı sohbette...
12 günlük tatile çıktı
Önceki gün düzenlediği basın toplantısında "Okullarda şiddetle...
Çoluk çocuğu ön safa sürdüler
PKK, Roj TV'nin de tahrikleriyle militanlarını sokağa döktü.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu