kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SPK Başkanı Cansızlar'dan uyarılar
SPK Başkanı Cansızlar'dan uyarılar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, mevcut kur sisteminde, sermaye girerken de, çıkarken de ekonomide ciddi tahribata sebep olabildiğini belirterek, gelinen noktada çözümün, diğer bazı tedbirlerle birlikte kur sistemi üzerinde aranması gerektiğine inandığını söyledi.

Cansızlar, İstanbul Üniversitesi İktisat Kulübü tarafından düzenlenen ''Ekonomi Zirvesi 2006''da yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin kaydettiği gelişmeleri anlattı. Büyüme, kamuda mali disiplinin sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması gibi
olumlu gelişmelerin yanı sıra, yüksek ithalat artışı, yüksek seyreden cari işlemler açığı, reel kurun değerli olup olmadığı ve işsizlik sorunlarının hala çözümlenemediğini ifade eden Cansızlar, bunların Türkiye'nin dış rekabet gücünü etkileyen unsurlar olduğunu vurguladı.

Cansızlar, ''(Finanse edilebilir olduğu sürece cari açıkta sorun yok...) Buna katılmıyorum. Ayrıca (uygulanan para politikası değişmeyecek, değişmemeli.) Buna da katılmıyorum'' diye konuştu.

Beklentilerin çok üzerindeki sermaye girişlerinin, para politikası uygulamasında çeşitli zorluklara yol açtığı gibi YTL'nin değerlenme sürecini de hızlandırdığını kaydeden Cansızlar, para politikasını zorlayan noktanın, gelen yoğun dövizler karşısında piyasaya çıkarılan YTL'nin tekrar çekilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Cansızlar, 2001 krizi sonrası bankacılık sistemine likidite sağlamak üzere çıkarılan Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin (DİBS) erken itfasının geçici bir çözüm olabileceğini, sermaye akımlarının hızla girmeye devam etmesi halinde bunun sonuçlarının pek olumlu olacağını düşünmediğini ifade etti.

Türkiye'ye giren 65,8 milyar dolar seviyesindeki portföy yatırımlarının yüzde 60'ı gibi oranının Türk vatandaşlarına ait olduğunu kaydeden Cansızlar, ''Kriz dönemlerinde yurt dışına kaçırılan kendi paralarımızın, biz bunu bıyıklı yabancı tabir ederiz, aslında büyük bölümü Türk vatandaşlarına ait olduğu için kısa vadeli faizi düşürerek şu andaki mevcut paranın kalıcı hale gelmesi sağlanmış olabilir. Yani bunlar reel ekonomiye, doğrudan yatırımlara yönlendirilerek gelen paranın kayıtlara geçmesi sağlanabilir'' diye konuştu.

''MEVCUT KUR REJİMİ MUTLAKA TARTIŞILMALIDIR''

Doğan Cansızlar, önümüzdeki dönemlerde yurt dışı likidite olanaklarının geçmiş 3-4 yıldaki gibi devam edeceğinin söylenemeyeceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Bu sefer de kurun tam zıt bir istikamette yön alma ihtimali bulunmaktadır. Yani müdahalelere rağmen kur düzeyinin yükselmesinin önlenemediği, sürekli YTL'nin değer kaybettiği ve enflasyonla mücadelenin oldukça zorlanacağı bir dönem de olabilir. Mevcut kur sistemi, sermaye girerken de, çıkarken de ekonomide ciddi tahribata sebep olabiliyor.

Gelinen noktada çözümün, diğer bazı tedbirlerle birlikte kur sistemi üzerinde aranması gerektiğine inanıyorum. Morris Goldstein tarafından önerilen ve yönetilen dalgalı kur 'artı' olarak adlandırılan sistemin ülkemizin içinde bulunduğu ortamda uygun bir kur rejimi olabileceğini düşünüyorum.

Daha çok uluslararası sermaye hareketlerinin serbest olduğu büyük gelişmekte olan ekonomilere önerilen bu sistemde döviz kurlarının piyasa katılımcılarına döviz kuru riskini hatırlatacak ölçüde kontrollü dalgalanmasına izin verilirken, artı unsurlar olarak enflasyon hedeflemesi ve ekonominin genelinde döviz pozisyonu riskini sınırlayacak agresif düzenlemeler öngörülmektedir.

Bu rejim, esas olarak serbest ya da sabit alternatif kur rejimlerinin sakıncalarını en aza indirmek üzere geliştirilmiştir. Bana göre Türkiye açısından yönetilen dalgalı kur rejimi önemlidir. Çünkü bizim mevcut altyapımız, her şeyin tamamen serbest bırakılacağı bir altyapıya sahip değildir.''

Cansızlar, sorular üzerine de, kendisinin kesinlikle sabit kur rejimini savunmadığını ifade ederek, ''İzlenen politikalarla bugüne kadarki kazanımları göz ardı etmemek lazım. Ancak 2001 koşullarında uygulamaya konulan bir kur rejimi üzerinde 2006 koşullarında hala ısrar edilmesini anlayamıyorum. Bunun bir tabu olarak algılanmasını doğru bulmuyorum. Mevcut kur rejiminin mutlaka tartışılması gerektiğine inanıyorum'' diye konuştu.

''IMF, BU KUR REJİMİNE YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR"

SPK Başkanı Cansızlar, yönetilen dalgalı kur rejiminin sabit bir kur rejimi olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu rejimin çok daha yararlı olacağını düşünüyorum. Ben bunu 2001 krizi patlak verdiğinde kur rejimiyle ilgili toplanan ekonomi kurmayları arasında yer aldığımda da dile getirmiştim. Bir tek ben (Hemen serbest dalgalı kur rejimine geçmeyelim) dedim. (Hemen geçilirse kur 2'ye katlanır) demiştim. Nitekim oldu.''

Cansızlar, şu anda IMF'in de, bazı ülkeleri yavaş yavaş bu kur rejimine doğru yönlendirmeye çalıştığını ifade etti. Cari açığa ilişkin bir soru üzerine de, Cansızlar, sermaye girişi olduğu sürece bunun bir sorun yaratmayacağını, ancak sermaye girişinin hep bu şekilde devam edeceğine inanmadığını, bu nedenle de tedbir alınması gerektiğini belirterek, ''Ben şuna da karşıyım, (Ben sadece fiyat istikrarına bakarım, reel ekonomi, üretim beni ilgilendirmez) demek de doğru değil. Bizim gibi kırılganlığın devam ettiği ülkelerde ben bu konsepte karşıyım'' diye konuştu.

Her politikanın bir modele dayandığını, doğru model diye bir şey olmadığını kaydeden Cansızlar, ''Sadece yararlı model vardır. 2001 yılında bize en yararlı model, 2006'da en yararlı model olarak kalmayabilir. Koşullar değiştikçe modelin de değişmesi gayet doğaldır.

Hangi modelin, politikanın yararlı olduğunu görmek için tartışmak gerekir. Tartışmaların hiçbir zaman zararı yoktur, inanılmaz faydaları vardır'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kredi kartlarında şifre uygulaması yarın başlıyor
 Borsa günü %1,02'lik artışla 42 bin 941 puandan tamamladı
 Otomotivde 60 ay vade!
 Petrol İş: ÖİB suç işledi
 "Enflasyonda düşüş Mart'tan itibaren tekrar başlayacak"
 Bilgin'in görev süresi doluyor
 Merkez Bankası yöneticilerine suç duyurusu
 Büyüme hızı yarın açıklanıyor
 IMF'nin tepkisi turizme vergi indirimini yatırdı!
 4 dakika için 200 milyon dolar geldi
 Sabancı'dan rüzgâr SA
 YİD'ler elektrik dağıtımında özelleştirmenin önünü kesti
 Türkiye iki kat fazla darbe yedi!
 Dolar 1.36 YTL'ye çıktı, faiz yüzde 14'de demir attı
 ÖİB, son kararı Başbakan'a bıraktı
 "Ateş topu Özelleştirme İdaresi'nin kucağında"
 Demirbank'ın binası satışa çıkarılamıyor
 "Finansbank'ta Citigroup favori"
 Kartta şifre girme dönemi yarın başlıyor
 Fed 'faizde artırım sürebilir' mesajı verdi
 Oracle yazılım uyum merkezi için Türkiye'ye yatırım yapacak
 EasyJet, emlak fiyatlarını da uçuracak
 'Banka suçu için örgüt kurdular'
 TAV'dan 1 milyar dolarlık tahvil ihracı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Piyasa 'baron'ları iş başında
Kim ne derse...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Zincirin en zayıf halkası Türkiye mi?
Mart başından...
MELİHA OKUR
Serdengeçti ve ekibi Babacan'a ne zaman karşı...
Yeşim güvenliği için sevk edildi
Polisin 24 saat koruduğu Yeşim bina şartlarının daha iyi olduğu başka...
ABD'li milyarderin yatı denize iniyor
Amerikalı milyarderin Tuzla'da yapılan süper yatı gelecek hafta...
12 günlük tatile çıktı
12 günlük tatile çıktı
Önceki gün düzenlediği basın toplantısında "Okullarda şiddetle...
Çoluk çocuğu ön safa sürdüler
Çoluk çocuğu ön safa sürdüler
PKK, Roj TV'nin de tahrikleriyle militanlarını sokağa döktü.
IMKB
E: 42.507 D:% 1,83
DOLAR
S: 1,349 D:% -0,700
EURO
S: 1,629 D:% -0,092
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu