kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Faturası ağır veto

Başbakan Erdoğan esip gürlüyor ama Çankaya'nın vetosu, "Hükümetin Merkez Bankası Başkanlığı'na atama sürecini iyi yönetemediği" uyarısı yapanları haklı çıkardı. Devletin en önemli kurumlarından birinin başına aday belirlenirken liyakatın dışında kriterler öne çıkarılmak istenirse, olacağı bu.

Cumhurbaşkanı Sezer veto gerekçesini açıklamadığı için Merkez Bankası başkanlığına Adnan Büyükdeniz'in atanmasına neden karşı çıktığını bilmiyoruz.
* Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in belirttiği şartlara uymadığı için mi? (Şöyle saydı: "İyi sualtı eğitimi almış olmalı. Paniklemeyecek, soğukkanlı olacak, olaylar sırasında önde duracak, sonra düşünecek, sonra karar verecek ve hızla harekete geçip kararı uygulayacak, sudan çıkmış balığa dönmeyecek biri olmalı.")
* Maliye Bakanı Unakıtan'la geçmişteki ticari ilişkileriyle ilgili spekülasyonlar yüzünden mi? (Ortaklaşa şirket kurdukları iddiaları yayıldı.)
* Yöneticiliğiyle ilgili kuşkuların etkisiyle mi? (İyi iktisatçı olduğu ama zora gelemediği, piyasalardaki karışıklıkta tutarlı davranamama riski bulunduğu değerlendirmeleri yapıldı.)
* İzlenen ekonomik politikalara uygun isim görülmediği için mi? (İstikrar programının bekçisi IMF'ye ve liberal politikalara karşı olduğu söylentisi yayıldı.)
* Yoksa birçok kişinin paylaştığı başka kriterlerden mi?
Çankaya Köşkü hangi gerekçeyle kararnameyi iade etmiş olursa olsun, sonuçta hükümet siyaseten ağır darbe aldı. Çünkü Merkez Bankası gibi olağanüstü stratejik bir kurumun başına değil yüzde bir, milyonda bir bile veto riski olmayacak aday önermek gerekiyordu. Bunun yolu "Yerleşik kurallara uygun davranmak"tan geçiyordu. Erdoğan bu kurala uymadı, dahası önemsemedi, hatta riski bilerek göze aldı. Hem de piyasa aktörlerinin ilk günden bu yana yaptıkları uyarılara rağmen. Birkaçını hatırlatalım:

Kafalarda soru işaretleri
"Bu konularda çok dikkatli, özenli ve teamüllere uygun hareket etmekte yarar var. Hiçbir şekilde boşluklar, tereddütler yaratmayacak şekilde davranmak gerek. Çok endişe ediyorum. Biz kriz dönemini yaşamış olanlar, korkuyoruz." (İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince)
"Merkez Bankası başkanı konusundaki belirsizlik Türkiye'nin dış şoklara karşı zaafını artırıyor. Sorulması gereken soru; hükümetin bu işi niçin daha profesyonelce ele almadığı. Zira bu, diğer siyasal sorunlarda da kafalarda soru işaretlerinin doğmasına neden oluyor." (Reuters)
"Hükümet atama sürecini daha sağlıklı bir şekilde yürütebilirdi. Eski Başkan Süreyya Serdengeçti'yi yeniden atayabilirdi." (TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı)
En acısı bu krizin dışa yansıyan görüntüsü. Onu da etkin Fransız gazetesi "Le Monde" dile getirdi: "Türk para politikasını İslamlaştırma iradesi."
Günah değil mi? Serdengeçti'nin 5 yıl boyunca siyaseti kapısından içeri sokmadığı Merkez Bankası'na yazık olmadı mı?
Tüzmen, ideal Merkez Bankası başkanını tarif ederken, Alan Greenspan'i örnek gösterdi. 18 yıl boyunca ABD Merkez Bankası'nı yöneten adamı.
Greenspan'i 1987'de Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan atadı. Daha sonra Demokrat Başkan Bill Clinton, Beyaz Saray'da kaldığı 8 yıl boyunca görev süresini hep uzattı. 2000'de başkanlığa seçilen Cumhuriyetçi George W. Bush da aynı yolu izledi. Hem de sözünden çıkmadığı babası, eski Başkan George Bush'un, "1992'de seçimleri Greenspan'in para politikaları yüzünden kaybettim" yakınmalarına rağmen.
Tüzmen, Merkez Bankası gibi kurumlara siyasal kriterlere göre atama yapılamayacağının en güzel örneği olan Greespan'i medyaya değil Erdoğan'a anlatmalıydı.
Sezer vetosuyla sadece camiye, kışlaya ve okula değil, Merkez Bankası'na da siyasetin girmemesi gerektiği mesajını verdi. Anlayana...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sahi hazır mısınız?   / 25-03-2006
 Reformlar durunca   / 24-03-2006
 Son terör örgütü   / 23-03-2006
 Bir viraj mı dönüldü?   / 22-03-2006
 Şemdinli manifestosu   / 21-03-2006
 İlginç bir hafta   / 20-03-2006
 Nevruz ve yeni süreç   / 19-03-2006
 Kızılcık şerbeti   / 18-03-2006
 Lula'dan Baykal'a   / 17-03-2006
 Sıdıka Hanım'ın türbanı   / 16-03-2006
ERGUN BABAHAN
İlim Çin'de bile olsa alınız
Peygamberi bu sözü söylemiş...
UMUR TALU
Korkuyorum anne!
Ben de, çok normal, bir çoğunuz,...
FATİH ALTAYLI
Şaşırtıcı olan şaşırılmaması
Günlerdir Şemdinli...
ERDAL ŞAFAK
Faturası ağır veto
Başbakan Erdoğan esip gürlüyor ama...
Darbeyle gitti seçimle dönüyor
Viktor Yanukoviç, muhalefetin körüklediği "turuncu devrimle" 2 yıl...
Fransa'da gösterilere provokasyon karıştı
Fransa'da yeni iş yasasına karşı çıkan öğrencilerin büyüyen protesto...
Başkana selam yola devam: 2-1
Başkana selam yola devam: 2-1
Özhan Canaydın'ın, İstanbul'da yeniden başkan seçildiği anlarda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu