kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ustalar ve çırakları buluşturan gece
Ustalar ve çırakları buluşturan gece
Ve gelelim Oscar ödüllerine...
Atilla Dorsay'ın favorileri

Ustalar ve çırakları buluşturan gece


Sinema Yazarları Derneği'nin bu yıl 8. kez törenle verdiği ödüller, eski ve yeni birçok yıldızı buluşturdu. Törende kimi sanatçılar samimiyetleriyle kimi de kırgınlıklarıyla dikkat çekti.

SİYAD'ın (Sinema Yazarları Derneği) bu yıl 38. kez ve bir törenle 8. kez verdiği ödüllerin gecesi, her yıldan daha parlak oldu. Ben bu kadar izleyici ve medya ilgisi, gecenin sonrasında bu kadar çok yankı ve üzerinde bu denli spekülasyonu rüyamda görsem inanmazdım. Demek ki, iyi yoldayız. Ve kimilerinin inatla Oscar'la kıyasladığı (İnsafsızlığa bakınız. Oscar'ın ardındaki o büyük güç, bütçe, imkanlar nerede... Bizim güdük imkanlarımız nerede!) Sİ- YAD ödülleri, bundan sonra daha da güçlenerek sürecek. Ben de bu yazıda basındaki yankılarda rastlamadığım birkaç küçük izlenimi ve de geceyle ilgili birkaç "mutfak anekdotu"nu anlatmak istiyorum. Bu gecelerin bir amacı, eski Yeşilçam'la günümüzün modern Türk sinemasını kaynaştırmak ve sinema gibi usta-çırak ilişkisinin mutlaka varolması gereken bir alanda devamlılığı sağlamak. Her yıl ama belki daha çok bu yıl, bu bağın kurulduğu gözlemlendi. Örneğin Çağan Irmak'ın büyük usta Yavuz Turgal'a sarılarak "Bu ödülleri senin sayende aldık!" demesi unutulabilir mi? Bu açıdan Onur Ödülü seçimlerimiz büyük önem taşıyor. Bizden bu ödülü bekleyen onca sanatçı ve emektar var, biliyoruz. Sırayla kimseyi unutmadan, kimseyi incitmeden bu isimleri saptıyoruz. Sevgili Agah Özgüç'ün de dostça danışmanlığıyla...

ONAT'I DA ANDIK
Bu yıl da bu ödülü verdiğimiz 5 değerli isim büyük tasvip gördü ve bize duygulu anlar yaşattılar. Örneğin Şakir Eczacıbaşı'nın kısaca Sinematek günlerini anması ve "Ödülü Sinematek'e katkıda bulunmuşlar, özellikle de Onat Kutlar adına alıyorum" demesi de ne incelikti... Böylece, ölümünden 10 yıl sonra Onat'ı da anmış olduk. Beni çok duygulandıran bir şey. Gülsen Bubikoğlu'nun heykelciğine sarılarak "Bunu 30 yıldır bekliyordum" demesi oldu. Onu bu kadar beklettiğimiz için üzgünüz... Türker İnanoğlu'nun da ödülünü, ilk kez sinemaya başladığı Türkan Şoray'ın elinden alması ne güzeldi... Türkan Hanım da bunu hatırlattı ve ona minnet borcunu belirtti. Sevgili İzzet Günay'la Hülya Koçyiğit'in buluşması da heyecan vericiydi. Hele Hülya'nın onun en çok sevdiği filminin Türkan'la çevirdiği "Vesikalı Yarim" olduğunu açıkyüreklilikle belirtmesi... "Babam ve Oğlum"un bunca ödül alması, aslında bizleri de şaşırtmıştı. Ama eleştirmenlerin seyircinin beğenisiyle böylesine görkemli biçimde buluşması, her şeyden önemli. Böylece sinema yazarlarıyla genel seyirci kitlesi arasında yapay çabalar ve gereksiz polemiklerle oluşturulmaya çalışılan uçurum da, sanırım ciddi biçimde kapandı. Aslında eleştirmenle kitlenin illa da aynı yerde buluşması gerekmiyor. Ama ne kadar sık buluşursa, o kadar iyi. Gece düzenlemek kuşkusuz ki kolay bir şey değil. Ama bu kez daha da zor oldu. Çünkü son 24 saat içinde ödül vermek için gelmeye söz verenlerden (yaklaşık 5 kişiden) son dakika iptalleri geldi. En çok istediğim şey, sinemamızın üç büyük ustasını Lütfi Akad, Atıf Yılmaz ve Metin Erksan'ı buluşturmaktı. Çünkü bir yandan, Çağan Irmak filmini Lütfi Akad'a adamıştı, onun gelip vermesi ne hoş olurdu... Ama tam 90 yaşındaki Akad gelebilecek miydi? Gelirim deyince havalara uçtuk. Bizim çocuklar da, geçen yıl verdiğimiz ödülü almaya gelmeyen Metin Erksan'ın bu yıl konuşmak istediğini söylemesinler mi? Kendisiyle telefonda konuştum, gelmeye söz verdi. Ama önce Atıf Yılmaz "Gelemem" dedi. Arada ödül verecek olan Tarık Akan ve Halil Ergün'den iptaller geldi. Son gün akşama doğru Lütfü Bey'in eşi aradı; hocanın ateşi çıkmıştı, gelemeyecekti. Bir gün önce "Gelirim" diyen Metin Erksan da o gece gözükmeyince, tüm umutlarımız suya düştü. Aynı biçimde ödülü alacağını bildiğimiz Çetin Tekindor da yine son dakikada gelemeyeceğine dair mesaj yollamaz mı? Kahrolduk. Allah'tan baba yoktu ama oğlu vardı. Sevgili Fikret Kuşkan'ı çağırıp ödülü ona verdik de, olay rezaletsiz bitti. Elbette "Umarım Çetin Bey gerçekten rahatsızlandığı için gelmemiştir" diyemiyorum. "İnşallah hasta masta değildir ve bunu mazeret olarak kullanmıştır" demeyi tercih ediyorum. Çünkü, malum; önce sağlık!.. Tüm bunları açık kalplilikle anlatıyorum. Çünkü bunları bilmeyenler veya tahmin edemeyenler "Onun geleceğini bilmiyorlardı", "Şunun gelmeyeceğini bilmiyorlardı" diye insafsız eleştiriler yapıyor.

BU DA KRİZ ANEKDOTU
Gecenin sayılı gelmeyenlerinden biri "Anlat İstanbul"la bizden en iyi görüntü yönetmeni ödülünü alan Mehmet Aksın oldu. Aksın bana ertesi gece telefon etti. Ödül töreninde o gözükmeyince "İşte bu yüzden bizim dörenler asla Oscar'lar gibi olmayacak" dememe çok üzülmüştü. Gelememişti çünkü o Fransa'da yaşıyordu. Ama "Birkaç gün önceden haber verseydiniz kalkıp gelirdim" demeyi de ihmal etmedi. Ancak o zaman, sadece birkaç kişinin bildiği tüm ödülleri önceden açık edip gecenin sürprizini ortadan kaldırmak gerekmez miydi? Bir olay da Fikret Hakan nedeniyle yaşandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü onun vermesini rica etmiştik. Ama o ödülün Hümeyra'ya gittiği son dakikata belli olunca, onu başka yere kaydırdık. Çünkü vaktiyle evlenmişler ve kavga döğüş ayrılmışlardı. Buna rağmen, Hümeyra ile Umut Veren Sanatçı Ödülü'nü vermek üzere sahneye çıkan Hakan, burun buruna gelmekten kılpayı kurtuldular!... Ve hışımla çıkıp giden Hümeyra, toplu resime bile kalmadı. Şimdi yapılacak olan, gözlerimizi ufuğa dikip gelecek yıl, kusursuza daha yakın bir töreni hazırlamak.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Havacılık 'Oscar'ları sahiplerini buldu
 Airbus'ın kabini BMW'den
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Kadınlar daha çok aldatıyor hem de yakalanmıyorlar
 Hint tanrıçası artık mutlu
 İstanbul akrobasi ile şenlenecek
 Ünlülerin favori siteleri
 Uçak biletlerine yoksulluk vergisi
 THY'nin A340'larını Airfrance-KLM yenileyecek
 THY'de görev değişimi
 Kısa... Kısa...
 Festivalle kuşakları eğiten adam: Şakir Eczacıbaşı
 Yaşayan efsane pilot
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Şahan sadık, İpek ateşli Fadik tutumlu çıktı
 Postmodern Minyatürler
 Havacılığın çılgın dahileri
 Türkiye'nin en genç kadın pilotu
 -44 derecede Airbus A380
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Yürüyüş stresi azaltır kolesterolü düşürür
Yürüyüş stresi azaltır kolesterolü düşürür
Türkiye'de sporcu sağlığı denince ilk akla gelen isimlerden biri olan...
Kanseri yendi hastalara umut oldu
Kanseri yendi hastalara umut oldu
Apandisit kanserini yendikten sonra kendini bu hastalıkla mücadele...
Torpil için evime bile giriyorlar
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, spordan özürlü oğluna, içki...
Krupiyerdi, Bahreyn'in bir numaralı yöneticisi oldu
Tek başına gittiği Bahreyn'de ünlü oteller zinciri Rezidor'un üst...
İslami holdinglerin darbesi ağır oldu
İslami holding adı altında topladıkları birikimleri batırıp birçok aileyi...
Matematik aşkta da işe yarar
Üniversiteye hazırlık için gittiği dershanede harçlığını çıkarmak için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.