kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rumlara direkt uçuşlara teyit

Türkiye Dışişleri Türkiye hava sahasından Rum kesimine yapılan uçuşlara izin verildiğini teyit etti. Türk diplomatik kaynakları bir başka ülkeden gelen uçakların herhangi bir engellemeyle karşılaşmadığını belirtirken KKTC Dışişleri Bakanı Denktaş bunun iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu Limanları açma meselesiyle bir alakası olmadığını vurguladı.

LARNAKA'YA YOLCU TAŞINMASI YENİ DEĞİL


Türkiye'nin üçüncü ülkelere ait yolcu uçaklarının Larnaka'ya uçuşlarında hava sahasını kullandırmaması gibi bir uygulamanın bulunmadığı belirtildi.


Diplomatik kaynaklar, Ankara'nın, geçen haftalarda, Türk hava sahasını Rum kesimindeki Larnaka Havaalanı'na yolcu taşıyan uluslararası havayollarına açma yönünde karar aldığına ilişkin basında çıkan haberlere yönelik değerlendirmede bulundu.

Kaynaklar, ''Türkiye'nin üçüncü ülkelere ait yolcu uçaklarının Larnaka'ya uçuşlarında Türk hava sahasının kullandırılmaması gibi bir uygulaması esasen bulunmamakta olup, dolayısıyla haberde ifade edilen hususlar yeni bir uygulamayı yansıtmamaktadır'' dedi.

DENKTAŞ: MUTABAKATA VARDIK

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye'nin Rumlara limanlarını açmaması, ancak iyi niyet yaklaşımı olarak hava sahasını açması yönünde Ankara ile birkaç ay önce mutabakata vardıklarını açıkladı.

Serdar Denktaş, bu iyi niyetli yaklaşımı, Avrupa Birliği (AB), BM ve Rum tarafının iyi değerlendirmesi ve benzer iyi niyeti Kıbrıs Türk tarafına da göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu konuda birkaç ay önce mutabakata varıldığını bildiren Denktaş, ''Tamamen bilgimiz dahilinde, zamanlamasını Türkiye ne zaman yapar, nasıl yapar o ayrı bir hikayedir ama yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuz bir adımdır'' diye konuştu.

KKTC Genç TV'de yayımlanan ''Ada Sabahı'' programında gazeteci Nazmi Pınar'ın sorularını yanıtlayan Serdar Denktaş, ''Türkiye'nin Rumtarafına hava sahasını açtığına'' yönelik haberlerle ilgili olarak, şunları söyledi:

''Türkiye'nin hava sahasını açması konusu, birkaç ay önce oturup mutabakata vardığımız ve limanların açılmaması ama hava sahasının açılmasıyla bu yöndeki iyi niyetimizin gösterilmesi konusunda bir mutabakat vardı aramızda. Hava sahasını açmak ne demektir, 'Kıbrıs (Rum) Hava Yolları' için ve Rum tarafı için ulaşımda büyük bir tasarruf demektir aslında. Türkiye üzerinden geçip gidebileceği destinasyonlara şu anda dolaşarak gitmek zorundayken, kendilerine doğrudan geçiş hakkı verilmiştir, önemli bir mali tasarruftur da.''

'TAVİZ DEĞİL, İYİ NİYET'

Bunun ''taviz değil iyi niyet'' olduğunu ifade eden Denktaş, ''Türkiye'den talep edilen neydi? Limanlarını açması. Türkiye limanlarını açmayacağını söylüyor, bu görüş devam ediyor. Tekrar ediyorum, ta başından dedik ki, limanları açmayalım, ancak bu konuda iyi niyetli olduğumuzu göstermenin bir yolu, kendilerine mali yönden de tasarruf sağlayacak hava sahasını açma noktasında olur, odur yapılan.''

AB ve BM'nin Rum tarafına baskı yaparak, Türkiye'nin iyi niyetini boşa çıkarmamasını beklediklerini kaydeden Denktaş, bunun, ''geri atılabilecek bir adım'' olduğunu belirtti ve ''Bu iyi niyetli adımı iyi değerlendirmek durumdadır AB de Rum tarafı da'' dedi.

'LİMANLAR EŞ ZAMANLI'

Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmasının, KKTC'nin limanlarının açılmasıyla eş zamanlı olacağının altını çizen Serdar Denktaş, ''Bunu Rum tarafı da, AB de, dünya da bilecek. Burada Kıbrıs Türkünün limanları kapalı iken, hava alanına direkt uçaklar inemezken Türkiye'nin limanlarının Rum uçaklarına veya gemilerine açılması mümkün değildir, olmayacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin iyi niyetine karşılık Rum tarafından iyi niyetli bir cevap geleceğini beklemediğini ifade eden Denktaş, Rum tarafının iyi niyetle değil, zoraki bastırmayla adım atabileceğini kaydetti. Denktaş, ''İyi niyetli, gönüllerinden kopan bir adım Rum tarafından gelmeyecek, bunu artık kabullenelim. Baskıyla bir şeyler olabilir. Bekleyip göreceğiz'' ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ: HAVA SAHASININ RUMLAR'A AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Türk hava sahasının Rumlar'a açılmasının 24 Ocak eylem planının bir parçası olduğu ve bir bütün olan bu planda da öngörüldüğü gibi hava sahasının tek taraflı olarak açılmasının karşı taraf herhangi bir adım atmadığı sürece söz konusu olmadığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, kısa bir süredir Türk ve KKTC'de,çevresinde tartışmaların yapıldığı hava sahası konusuna açıklık getirerek, 1974'ten beri süregelen mevcut durumda ''en ufak bile bir değişiklik olmadığını'' kaydettiler.

Üst uçuşların Rum Havayolları dışındaki uçaklar için zaten hep serbest olduğuna dikkati çeken aynı kaynaklar, hava sahasının açılmasına ilişkin KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın bugün yaptığı açıklamanın ise yanlış değerlendirildiğini, Denktaş'ın söz konusu beyanında 24 Ocak kararlarını kastettiğini bildirdiler.

24 Ocak planının 2. maddesinde, ''Kıbrıs Rum yönetimi Havayolları'nın üst uçuşları için Türk hava sahasının kullanılmasına ilgili uluslararası kurallar çerçevesinde izin verilmesinin'' öngörüldüğünü hatırlatan kaynaklar, ancak bu eylem planının bir paket olduğunu ve içinden tek bir unsurunun çıkartılarak uygulanamayacağını vurguladılar.

PAPADOPULOS: EN AZ 10 YILDIR UYGULANIYOR

Bu arada, Rum basınına göre, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, ''Türkiye'nin, Larnaka Havaalanı'na giden yabancı uçaklara hava sahasını kullanma izni vereceğine'' ilişkin haberlerle ilgili olarak, şunları söyledi:

''Bu en azından on yıldır uygulanmaktadır. Avusturya havayolları ile gittiğim son Avusturya ziyaretim sırasında uçak Türk hava sahası üzerinden uçtu. Başka havayolları şirketlerinin Türk hava sahasını kullanması hiçbir zaman yasaklanmadı. Türkiye, etki yaratmak amacıyla asla yasaklamadığı bir şeyi sunuyormuş gibi gösteriyor'' Papadopulos, ''Ankara'nın bu hareketi, AB'nin 10 yeni üyesiyle Gümrük Birliği Protokolü'nü hayata geçirmesi konusunda baskı altında olduğu için yaptığı'' görüşünü savundu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 PKK terörüne çözüm ortak hareket
 "Çuval olayı yaşanmamalıydı"
 Erdoğan, Büyükanıt ile görüştü
 "AKP masonik parti"
 Gül taburcu oldu
 Unakıtan'ın makam otosu kaza yaptı
 "Eviniz yıkılsa siz ne yapardınız?"
 Batı'ya PKK sitemi
 Erdoğan: Adım atın
 Başkan'dan Öcalan övgüsüne devam
 YSK erken seçim ihtimaline karşı hazır
 TESEV'in raporu: Milliyetçilik yükseldi
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'de 'son kozlar' paylaşılıyor!
AK Parti'nin...
MUHARREM SARIKAYA
İki bakan iki kriz
Esenboğa'dan, birlikte hareket...
YAVUZ DONAT
Adanalıyık, Allah'ın adamıyık, bici yerik, şalgam...
Sebepsiz zenginleşir 11 bin YTL yeter
Üç yıl önceki sinagog saldırısında kolu koptu. 42 ameliyat geçirdi.
Mason Locası'nı karıştıran 'espri'
Eski Büyük Üstat Kaya Paşakay'ın eşiyle ilgili espri yapan Davut...
Okulda bıçaklı eğitim
Okulda bıçaklı eğitim
Önceki gün Levent'te, dün Gebze'de bir ilköğretim okulu öğrencisi...
Kürtçe TV özel haberle açıldı
Kürtçe TV özel haberle açıldı
Özel radyo ve televizyonlarda Kürtçe yayın dün başladı. Gün TV, Söz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu