kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu film Türkiye'de de çok tartışma yaratacak
Bu film Türkiye'de de çok tartışma yaratacak
"Eşcinsel filmi olarak görülmesi doğru değil"
Sinemayı Seviyorlar

Bu film Türkiye'de de çok tartışma yaratacak

Gösterildiği her ülkede tartışmalara yol açan, aday olduğu 8 Oscar'dan üçünü alan "Brokeback Mountain" nihayet Türkiye'de vizyona girdi. Filmin burada da çok konuşulacağına şüphe yok
Daha vizyona girmeden hakkında çok konuşulan, 8 dalda Oscar'a aday gösterilen ve 3 dalda ödüle layık bulunan "Brokeback Mountain" Türkiye'de de tartışmalara yol açmaya başladı bile. Filmi Lambda gönüllüleri Serdar Soydan, Yener Bayra, Baver Kara ve medyanın travestilere bakışını eleştiren "Travesti Terörü" adlı belgeselin yönetmeni ve yönetmen yardımcısı Aykut Atasay, Boysan Yakar'la birlikte izledik. Bu beş gencin dördü üniversite öğrencisi, biri işçi ve hepsi aileleriyle yaşıyor.
Aykut Atasay: Bir filmin dünya çapında popüler olması, pazarlanabilmesi için bazı bileşenlerin iyi kaynaşması lazım. Yönetmenden başlamak istiyorum, Ang Lee ne yapsa olay olacak bir yönetmen. Son yaptığı filmlerin hepsi ya ödül aldı ya aday gösterildi. Ikinci faktör de oyuncuların çok iyi olması. Son derece heteroseksüel görünen iki erkek oyuncu bu rollerin altından kalkabilmişler. Popüler sinema genelde özdeşleşme üzerine kurulu olduğu için inandırıcı olmak çok önemli.

ÇOK İNANDIRICI
Yener Bayra:
Bir tek makyaj çok kötüydü, hayatımda gördüğüm en kötü yaşlandırma. İlk seyrettiğimde anlamadım, çocuklar büyümüş, o kadar zaman mı geçti dedim.
A. A.: Filmin en büyük başarısı ve diğer filmlerden farkı şu; Eşcinselliğin ele alındığı filmler genellikle Neden o insan eşcinsel?' sorusunun cevabını arar. İşte, ailevi geçmiş, ailenin bunalımları, o karakterin çocukken yaşadığı problemler bağlantılandırılıyor ve çetrefilli bir hikaye oluy o r . Bu filmde, sinemada ilk kez iki eşcinsel birey arasındaki bir aşkı anlatan bir filmde aşk öyküsüne odaklanıldığını görüyorum. Belki de insanlar ilk kez özdeşleşebilecekleri, empati kurabilecekleri bir eşcinsel karakter görüyorlar sinemada.
Baver Kara: Filmde her şey çok sahici, ben bir eşcinsel olarak, o duyguları, çıkmazları, sinir krizlerini, buhranları yaşadığım için özdeşleştim ama bunları hissetmemiş birisi için bile çok inandırıcı.
A. A.: Tabii, kitle iletişim araçlarının sunduğu streotipler arasında kovboylar.
Boysan Yakar: Türkler'in de çok sevdiği bir konu western. Ama bir yandan da görüntü çok uzak. Bir de günümüz aşkları böyle yaşanmıyor. Daha çok entrika var şimdi, filmlerde ve dizilerde konu çok çetrefil, herkes birbirini aldatıyor, yakıyor, yıkıyor, dövüyor. Bu ise görsellikle tazelenmiş bir aşk çünkü sürekli dağ manzaraları içinde geçiyor.
B. K.: Kitle iletişim araçları yansıtmıyor ama böyle ilişkiler olabilir. Hiçbir şekilde aşkını dışarı yansıtamayan, aşkını belli edemeyen, hatta aşık olduğu insana bile belli edemeyen birçok eşcinsel var.
Serdar Soykan: Belki şunu söylemek gerekiyor, 1983'ten 2006'ya değişen bir şey olmadı. Halen birçok insan toplumsal baskılar altında eziliyor. Bu filmlerle sınırlı değil, bunu yaşayan insanlar aramızda dolaşıyor. Belki on sene, yirmi sene sonra da böyle filmler yapılacak. Bir doğa var, insanın doğası, bir de insanın yarattığı kurallar var. Bu filmde şehir, toplu alanlar insanın yarattığı kültürü, yasakları temsil ediyor. Doğa ise insanların kendilerini özgürce yaşayabilecekleri alanları...

KASABA ÇOK ZOR
B. K.:
Orası küçük bir yer. İstanbul gibi bir hengamede kendimizi unutturabiliriz ama küçük bir kasabadasınız ve hayatınızı orada idame ettirmek zorundasınız. İşsiz kalabilirsiniz, insanlar sizi barındırmayabilir. 1969 yılında Stonewall olayları yaşanmış ve bu insanların haberi yok bundan. New York'ta büyük bir eşinsel hareketi gerçekleşiyor. Eşcinsel barlarının yoğun olduğu bölgelere polislerin yaptığı yasadışı baskınlardan biri sırasında polis, bir sürü eşcinseli, eşcinsellik yasadışı olmadığı halde gözaltına alıyor. 27 Haziran akşamı orada büyük olaylar oluyor ve her yıl 27 Haziran günü dünyanın birçok ülkesinde Gay Pride (Eşcinsellik Onuru) yürüyüşleri yapılıyor.

Ayşe DÜZKAN

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Çocuklara özel dünya
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Bu restoranda elle yemek yenir
 Egolarınızın esiri olup kör olmayın
 Soru sorduran filmler
 Baharı yürüyerek karşılayanlar arttı
 Ünlülere Sorduk: Nerede Yürüyorsunuz?
 İlkbahara hazırlamanın zamanı geldi
 Ucuz değil ama kaliteli bir restoran
 Sevginin gücü paylaşmaktadır
 Otomobil eğlenceleri
 Çocuklar için sağlıklı ve güvenilir mobilyalar
 Ödüllü banyo
 Tasarım hayatımızda
 Mutfakta Uzakdoğulu aşçılar var
 Çok amaçlı dolap ve raflar
 Beğendiklerim:Beğenmediklerim
 Farklı mekanlar, tatlar
 Anne baba boşandı fatura çocuklara çıktı
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
İddialı yapımlar
Brokeback...
Dört yaşındaki çocuk beş yerinden vuruldu
Dört yaşındaki çocuk beş yerinden vuruldu
Adana'da dört yaşındaki çocuk babasının borç meselesi yüzünden...
Böyle öldürdü
Böyle öldürdü
İstanbul Bağcılar Demirkapı Mahallesi Çiftlik Meydanı'nda önceki gün...
Okulda bıçaklı eğitim
Önceki gün Levent'te, dün Gebze'de bir ilköğretim okulu öğrencisi...
301'den beraat ettiler
İstanbul'da polisin her gün denetim yapmasına isyan ederek "İşyerimiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.