kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

TV kumandası ebeveynde olmalı

15 Ocak günü "Hadi paylaşalım" isimli televizyon programımda televizyon, diziler, şöhret merakının çocuk ve gençlere etkilerini konuştuk. Ama hem bayram tatilinin sonu hem de Pazar sabahı saat 11.45'de olduğundan, izlemeyenler için tekrarlamak istiyorum (bu arada program her pazar, aynı saatte ve farklı konularla sizinle paylaşmaya devam ediyor, izler ve katılırsanız, paylaşmak istediğiniz konuları birlikte belirleriz). Okul dönemi başlayan TV izleme konusundaki tartışmalar, uzun tatilde arttı ya da artmak üzere. Öncelikle unutmayın! Kumanda sizlerde olmalı sevgili anne babalar. Ne zaman, ne kadar süre ve neyin seyredileceğini biz belirleyeceksiniz. Diziler, yapımcıları tarafından çocuk dizileri olmadığı, çocukların izlediği saatler dışında yayınlandığı söylenerek savunuluyor. Anne babalar ise öğretmenlerden ve doktorlardan yardım bekleyerek çocuklarını bu dizilerden uzak tutmaya çalışıyor. Bu dizileri seyretmesi engellenen çocukların en büyük savunması ise arkadaşlarının izlediği ve kendilerinin izlemedikleri zaman gündemden uzak kalarak dışlandıkları olmaktadır.

NE İZLEDİĞİNİZ ÖNEMLİ
Çocuklar, özellikle de okul dönemi çocukları özdeşim modeli olarak anne baba dışındaki kişilere yönelirler. Bunların başında öğretmen gelmektedir. Sonra sırayı film kahramanları alır. Çocuklar, bu kahramanların yaptıklarını, söylediklerini taklit ederek, onlara benzemeye çalışırlar. Ailelerin ve çevrenin diziyi ne oranda izlediği de çocuğun seçimini etkilemektedir. Erişkinlere benzer şekilde toplum içinde yer alabilmek, tartışmalara katılabilmek bir başka izlemeyi arttıran unsurdur.

ÇOCUK TAKLİT EDER
Çocuklara yönelik yapılmayan dizilerin çocuklar için olumlu mesaj vermek gibi bir misyonu yoktur. Onları çocuklara kötü örnek olmakla eleştirmek doğru olmaz. Ancak erişkin dünyasındaki değerleri değiştirmek, yok etmek, olumsuzlukları, yanlışları iyi değerler gibi sunmak, yanlış kahramanları olumlu gibi yüceleştirmek konularında eleştirilebilirler. Ama, erişkinlerin olayları denetleyebilme ve yargılayabilme yeteneklerinin gelişmiş olması gerekir. Bu nedenle de onları taklit etmemeleri beklenir. Oysa, çocuklar izledikleri ve herkes tarafından beğenilen kahramanların, olumlu olduğu kadar olumsuz özelliklerini de taklit etmektedir. Aynı davranışları yaptıklarında, dizi kahramanını alkışlayan ailesinin kendisine niçin kızdığını anlamakta ise zorluk çekmektedirler. Çocuk dizisi olmamasına karşın, çocukların kahraman olarak kullanıldığı diziler tabii ki çocuklara cazip gelir. Dizilerde aşırı güçlü, hareketli, becerikli ve hep kazanan bir kahraman olması özellikle çocukların diziye ilgisini arttırır. Olayların hızlı aktığı filmler her zaman için her yaş grubu çocuğun ilgisini çeker. Dizilerde kahramanların kullandıkları yöresel dil özelliklerinin çocuklar tarafından taklit edildiği, bu yöresel özelliklerin onlar için dikkat çekmek, komiklik yapmak gibi algılandığı ama gerçekte dil gelişimlerini olumsuz etkilediği de unutulmamalıdır. Yine kahramanları kullandığı, akılda kolay kalan bazı spot kelime veya cümlelerin çocuklara ilginç ve komik gelmesi izleme oranlarını arttırmaktadır. Ancak çocuk ve gençlerimizin kısıtlı kelime hazinesiyle, neredeyse sadece bu sloganları kullanarak konuşmaları gerçekten endişe vericidir. Hele bu sözlerin çoğunun argo, hatta terbiyesizce olduğu, TV izlerken güldüğümüz ama çocuğumuz söylediğinde dehşete kapıldığımız ve yasakladığımız şeyler olduğunu göz önüne alırsak, gerçekten endişelenmemiz gerekmektedir. Bir de nasıl sınıflayacağımı bilemediğim programlar var. Çocuk ve gençlere erken cinsel uyarılar, yanlış özdeşim modelleri, kolay para ve şöhret sunan programlar. Onları çalışmanın, emek vermenin gereksiz olduğu düşüncesine yönelten sözde eğlence programları. Üstelik çoğu çocukların TV izleme saatinde yayınlanan ve kendileri sorun olan programlar...

SORUMLU ANNE-BABA
Bu tür program ve diziler çocukların uyku saatlerine kaydırıldığında, sorumluluk anne babalara kalmaktadır. Evdeki TV kumandasını istediği gibi kullanabileceği, çocuğu için gerekli, yararlı ya da tam tersi olan programları seçebilecekleri konusunda uyarılmaları ve eğitilmeleri çocukları korumak için yeterlidir. Belki de yanlış seçimler yapma nedenimiz; önemli şeylere gereken önemi vermeyip, gereksiz şeyleri önemli hale getirerek çözümler için çaba göstermekten kaçarak hazır çözümlere ve yaratılmış mutluluklara konma eğilimimizdir. Bu "hastalığımızı", gelecek nesillere, çocuklarımıza aktarmak onlar için olduğu kadar, toplumun geleceği için de zararlıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sokaklarda çocuk şiddetinin nedenleri   / 11-03-2006
 Otizm ve tedavisi   / 04-03-2006
 Tik bozuklukları   / 25-02-2006
 Emziğime dokunmayın!   / 18-02-2006
 Altını ıslatan çocuğunuzu suçlamayın   / 11-02-2006
 Anne ben büyüyorum!   / 04-02-2006
 Çocuklara hayır demek gerçekten zor   / 28-01-2006
 TV kumandası ebeveynde olmalı   / 21-01-2006
 Bu çocuk uyumuyor, peki niye?   / 14-01-2006
 Yarı yıl tatili ve karneler   / 07-01-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Amerikalılar giremedi Esra Beyaz Saray'da
Amerikalılar giremedi Esra Beyaz Saray'da
Aralarında ABD'nin 42. Başkanı Bill Clinton'ın da bulunduğu birçok...
Gençler seslerini Avrupa'da duyuracak
Gençler seslerini Avrupa'da duyuracak
Üniversiteli gençler belli aralıklarla magazinden siyasete her konuda...
Lavanta çayı için rahat uyuyun
Yaklaşık iki kişiden biri uykusuzluk çekiyor. Bitkisel yollarla bu...
Uyanma saati her gün aynı olmalı
Leo J. Burke şöyle demiş: "Bebek gibi uyuduklarını söyleyenlerin hiç...
Petrol üzerine dönen oyunların öyküsü
Syriana, güzel ve cesur bir film. Petrolün savaşlara sebep olduğuna inananların...
Toplumda kaybolmuş saf ruhlar
Korkuyorum Anne bir komedi filmi ama bildiğimiz bol şamatalı türlerden değil.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.