kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Tünel yollara' başlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce trafiğin yoğun olduğu bölgelerde alternatif çözüm olarak üretilen ''tünel yol'' inşaatları, Dolmabahçe-Dolapdere, Dolapdere-Piyalepaşa ve Piyalepaşa-Kağıthane arasında başlıyor.

İstanbul'da ulaşım sorununun çözümü için geliştirdikleri stratejiler hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, bu stratejilerdenilkinin ulaşım master planının yeniden yapılması olduğunu ve İstanbul Metropoliten Kentsel Tasarım Merkezi'nde (IMP) ''Ulaşım Master Planı Ön Analiz Etüd Çalışmaları''na başlandığını söyledi.

İkinci konunun, şehrin toplu taşıma sistemlerinin rehabilite edilerek, çok parçalı ve karmaşık toplu taşıma sisteminden tek parçalıbir toplu taşımacılık sistemine geçilmesi olduğunu ifade eden Bozdoğan, bu çerçevede bilet entegrasyonu sistemine geçildiğini, denizulaşım transfer merkezlerinin yapımına da yakında başlanacağını kaydetti. Üçüncü olarak İstanbul'un hem toplu taşıma altyapısı, hem dekarayolu altyapısının yetersiz olduğunu vurgulayan Bozdoğan, ''Ulaşım altyapısı dediğiniz zaman başta raylı sistemler, sonra yollarve kavşaklar, şimdi de inşaat aşamasına gelen tünel yollar geliyor. Biz ulaşım altyapılarının tümünü artırıyoruz'' dedi.

'BİRİNCİ HEDEF ULAŞIM ALTYAPISINI GÜÇLENDİRMEK'

Dördüncü stratejilerinin de mevcut karayolu üzerinde duran veya hareket halinde olan araçların nasıl daha iyi düzene konulacağına ilişkin trafik yönetim ve denetim sistemi olduğunu anlatan Bozdoğan, bu stratejiler arasında ulaşım altyapısının güçlendirilmesini birinci hedef olarak seçtiklerini söyledi.

Bozdoğan, 1873 yılından beri İstanbul'da 47 kilometre raylı sistemyapıldığını, 56 kilometre raylı sistem inşaatının devam ettiğini, 120 kilometre raylı sistem hattının projelerinin de bitmek üzere olduğunu anlattı. Bozdoğan, ''56 kilometrelik raylı sistem hattını bitirdiğimizzaman, bir belediye başkanının döneminde biten raylı sistem ağı olarakKadir Topbaş, Türkiye, belki de dünya rekoru kıracak'' dedi.

Projelendirilen raylı sistemlerin 60 kilometresini oluşturan Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu, Bağcılar-İkitelli-Olimpiyat Köyü,Bakırköy-Beylikdüzü hattının birinci etabı olan Küçükçekmece sapağına kadar olan kısım ile Beşiktaş-Gayrettepe arasındaki kısmın projelerinin 3 ay içinde biteceğini ve bunların temelinin de en geç 2007 yılının ortasında atılacağını belirten Bozdoğan, ''Bu çok ciddi bir rakam'' diye konuştu.

'RAYLI SİSTEMLERDEN TAVİZ VERMİYORUZ'

Bozdoğan, ''raylı sistem yerine tünel yol yapılmasına'' yönelik eleştirilerle ilgili olarak da şunları söyledi:''Belediye olarak raylı sistem yapılmasından taviz vermiyoruz. Raylı sistemlere kentin ana ulaşımı olarak bakıyoruz. Ama, raylı sistemleri yapabilmenin maksimum bir hızı var. Biz maksimum hızdayız.

Bu kentin ihtiyacı olan 400 kilometrelik raylı sistemin Marmaray da dahil olmak üzere 250 kilometrelik kısmını, minimum 7 yılda yapabilirsiniz. Bugünden itibaren 2010, 2011, 2012. Bu tarihe kadar benim koltuğuma kim oturursa otursun, elinde sihirli değnek yok. 7 yıldan önce bu şehirde 250 kilometre raylı sistem yapacak kimse yok.''

'TÜNEL YOLLAR ALTERNATİF HATLAR OLACAK'

Bilim adamlarından ''pozitif telkinde bulunmalarını'' isteyen Bozdoğan, kentin doğu-batı ve kuzey-güney istikametinde yeni ana arterler belirlediklerini, ancak bunları açmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu söyledi. Bozdoğan, ''Tünel yollar, şehirde alternatif yol ağının oluşturulmasında, istimlakı güç olan, ancak kentin topografik yapısı itibariyle alttan geçilmesi müsait olan noktalarda yapılacak alternatif hatlar olacak'' dedi.

'DALAN DÖNEMİNDE HAZIRLANAN PROJELER'

Tünel yolların Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde dehazırlandığını, kendilerinin de 3-4 yıldan beri bu projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Bozdoğan, 3 yıl önce STFA firmasına ihale edilen proje ile Beyoğlu-Şişli-Beşiktaş ve Kağıthane ilçelerinin etüd edildiğini belirtti. Bozdoğan, ''Etüd ettiğimiz 30-40 tünel var. Bunun15-20 tanesi öne çıkar. Hedefimiz 2 ayda bir 2'li, 3'lü ya da tekli paket halinde tünel yolları ihale etmek'' dedi.

Dolmabahçe, Dolapdere ve Piyalepaşa arasında çift yönlü toplam 7040 metre uzunluğunda inşa edilecek 3 tünelin yer tesliminin yapıldığını belirten Bozdoğan, Kiska-Makyol ortak girişimince 400 günde bitirilecek yolların 105 milyon YTL'ye mal olacağını söyledi.Bozdoğan, tünellere ilişkin şu bilgileri verdi:

''1. tünel İnönü Stadyumu'nun kuzeyinden tünel girişi ile başlayacak, Taksim'i alttan geçerek, Taksim-Kabataş-Karaköy trafiğine girmeden Dolapdere'den çıkacak. Ayrı ayrı gidiş ve geliş olarak inşa edilecek tüneller, 760 ve 940 metre uzunluğunda olacak.

İkinci tünel Dolapdere'den girerek Feriköy bölgesini tünelle geçip Kasımpaşa-Piyalepaşa'dan çıkacak ve E-5 bağlantısı sağlanacak. Dolapdere-Piyalepaşa 940 metre, Piyalepaşa-Dolapdere 1020 metre olacak.

3. tünel de Piyalepaşa'dan girerek Okmeydanı-Çağlayan bölgesini tünelle geçerek, Kağıthane'ye çıkacak ve mevcut Sütlüce yolu ile TEM bağlantısı sağlanacak. Piyalepaşa-Kağıthane 1680 metre, Kağıthane-Piyalepaşa 1700 metre olacak.''Bozdoğan, ikinci tünel projesinin de Üsküdar-Harem-Kuzguncuk arasında yapılacağını bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül, GATA'da operasyon geçirdi
 "Türkiye yasaları olan bir ülkedir"
 Su zirvesi 2009'da Türkiye'de
 Reformlarda aksama uyarısı
 Sormaya hakkınız yok Bal gibi de getireceğiz
 Grip Gül'ü fena vurdu
 YÖK rektörleri doğrudan Köşk'e sunacak
 Başbakan olarak Nevruz için uyarıyorum
YAVUZ DONAT
Avrupa'da Sabah
SABAH Gazetesi Avrupa'da da...
METEHAN DEMİR
Şener BDDK patronu için sinyali verdi
Ekonomi yönetimi,...
Türk profesör Yunan çocuğu ameliyat etti
Prof. Ender Pehlivanoğlu, yabancı maddeler yuttukları için yemek...
Mayınlanan hayatlar kitapta toplandı
42 mayın mağdurunun öyküsü fotoğraf albümünde toplandı. 42 gazeteci...
Vallahi billahi yanlışlık olmuş!
Vallahi billahi yanlışlık olmuş!
Diyanet'e yazı yazıp "öğrencilerin Kuran'a ilgisini artırmak için"...
Nevruz kutlamaları Doğu'da sakin Batı'da olaylı başladı
Nevruz kutlamaları Doğu'da sakin Batı'da olaylı başladı
Güneydoğu'da başlayan erken Nevruz kutlamalarında olay çıkmadı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu