kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Stresi yenmek için yeni keşifler yapın
Stres Belirtileri
Panikatakta Görülebilecek Belirtiler

Stresi yenmek için yeni keşifler yapın

Stresle birlikte yaşamayı öğrenmek için hayatınızda değişiklikler yapın. Bugüne kadar hiç kullanmadığınız bir yolu deneyin, hiç gitmediğiniz bir şehre yolculuk yapın

Refresh Kliniği'nden psikiyatrist Dr. Hakan Yöney ve Dr. Roland Ney, stres kontrolüyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* İnsanlar neden ruhen değişmek ihtiyacı hisseder? İnsan; zaman zaman düşünce ve duygularıyla ilgili sıkıntı yaşayabilir. İçinde bulundukları durumda, en doğru kararı almakta ve istenmeyen duygularla başa çıkmakta zorlanabilir. Bazen de verilen kararları uygulayamamaktan doğan güven sorunları ortaya çıkabilir. Kişi kapasitesini en iyi şekilde kullanamadığını hissedebilir. Zaman zaman daha iyiyi başarmak, kendini tanımak ve daha etkili olmak istenebilir. Aslında tüm bu istekler bir değişim demektir; değişim zor ve yorucu bir süreç olabileceği gibi, bazen de bir kıvılcımla kendiliğinden çok hızlı bir süreçle gelişebilir. Kişisel düzeyde gerçekleşen değişim sürecinin, bu konularda eğitimli bir uzman tarafından yürütülmesi gerekir.

* Çok yoğun çalışan insanlar, en fazla stres altında kalanlar mıdır? Her zaman bunu söyleyemeyiz. Stresle başa çıkma konusunda yeterince bilgi sahibi olmayan insanlar, en fazla stres altında yaşayanlardır. Yoğun çalışma temposundan çok; işten sağlanan tatmin stresi belirler. Mutluysanız işte yaşadığınız stres, vücuttaki tüketici etkisini daha az gösterir. Mutsuzsanız o zaman önlem almanız gereklidir.

* Değişime nereden başlamak gerekir? Öncelikle bir profesyonelden rehberlik almanın doğru olduğunu söylemeliyiz. İnsanın kendi iç dünyası ile ilişkide olması; istekleri, amaçları, kaygıları ve yetenekleri gibi konulardaki gerçekleri iyi bilmesi gerekir. Bunu başarabilmek için kendisine zaman ayırması, doğru soruları sorup onlara cevap araması ve gerektiğinde profesyonel rehberlik alması yerinde olur. Stresle başa çıkamayan bireylerin büyük bölümünde; insanları anlama ve onların duygularını yönetmekle ilgili sorunlar görülür.

* Ne tür kişiler değişim konusunda başarılıdır? Bu tür insanlar; diğerlerinin ne düşündüğünü ve ne hissettiğini doğru şekilde değerlendirebilme yetisine sahiptir. Karşılarındaki kişinin duygu, düşünce, istek ve davranışları hakkında fikir yürütebilirler. Uyumlu ilişkilerde, zihinlerin karşılıklı olarak etkileşimi söz konusudur. Bu sayede hem kendi hem de başkasının bakış açısını görebilmeyi sağlayan karşılıklı empati duygusu gelişir.

* Günümüz yaşam koşullarının getirdiği stres, başarıyı da etkiliyor mu? Stres; kişiden beklenenlerle onun kaynakları arasında uyum olmadığı zaman ortaya çıkar. Günümüz insanı çeşitli stres faktörüyle karşı karşıya kalmaktadır. Gözden kaçan pek çok küçük sorun birikerek; strese yol açabileceği gibi, ciddi bedensel hastalıklar veya yaşam olayları da stres oluşumuna neden olabilir.

* Stresle başa çıkmak için ne yapmak lazım? Sağlık için çok önemli olan bu etkenler; insanın duygu, düşünce ve davranışlarıyla yakından ilişkilidir. İnsanın yaşamına ilişkin çeşitli konularda kararlar alması, doğru hedefler saptaması, çok önemli ve olumlu gelişmelerin başlaması için de ön koşuldur. Bununla birlikte alınan kararların uygulanabilir nitelikte olması ve nasıl gerçekleştirilebileceğinin önceden belirlenmesi gerekir.

* Stresle savaşmak mı gerekli, stresi kabul etmek mi? Çoğu zaman kişiler; stres ile ilgili belirtileri göz ardı eder ve bunlara çare bulmak yerine, onlarla birlikte yaşamayı seçer. Kişinin stres ile başa çıkmaya çalışırken kullanıldığı ancak başvurulması uygun olmayan yöntemler arasında sigara, alkol, aşırı alışveriş, aşırı yemek ve aşırı televizyon seyretmek sayılabilir. Bu durum kaçınılmaz olarak yaşam kalitesini düşürür, kişinin kendisine ve ilişkilerine zarar verir; hatta ailesi, yakın çevresi ve iş arkadaşları da bu durumdan etkilenebilir. Stresle birlikte yaşamayı öğrenmeniz gerekli. Böylece stresten kurtulabilirsiniz. Bunun için hayatınızda hiç keşfetmediğiniz yeni şeyleri keşfedin. Her zaman gitmediğiniz bir yolu kullanın, hiç yapmadığınız ama sağlığınızı çok da zorlamayacak bir sporu deneyin, hiç görmediğiniz bir yere gidin...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Aşk Acısına 'pıt Pıt'lı Çözüm
 Modern Yaşamdaki Zararlı Etkilere Son!
 Stresi Yenmek İçin Yeni Keşifler Yapın
 Şok Diyetler Kilolara Davetiye Çıkarıyor
 Seks Yaparak Gençleşin
 6 Ay İçinde Mucizevi Bir Değişim Yaşayabilirsiniz
 40 Yaşından Hemen Sonra Gençleşmeye Başlayın
 '0 Beden' Modası Hasta Eder İnsanı
 İkinci Doktorun Görüşü Sizi Hatalı Teşhisten Kurtarır
 Yazın Üniversitelere Girmeyin!
 Reçeteyi Ucuza Getirebilirsiniz!
 Kadınlar Daha Akıllı Hasta
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
Kaya Bey'e erkek vekilden tam destek
Kaya Bey'e erkek vekilden tam destek
Kaya Çilingiroğlu-Feraye Tanyolaç birlikteliğini 'doğal evlilik'...
Hakkını verdiğim bir albüm hazırlıyorum
Hakkını verdiğim bir albüm hazırlıyorum
Cefi-Yasemin Kamhi çiftinin küçük kızı Lara, üç yıldır üzerinde...
Hande Ataizi'yle çalışmak istiyor
Hande Ataizi'yle çalışmak istiyor
Eski manken yeni modacı Melek Yargıcı, Hande Ataizi'nin tarzını...
Pilates'e merak sardı ilk günden sakatlandı
Pilates'e merak sardı ilk günden sakatlandı
Sakıp dinçleşmek için ünlülerin trendy sporu olan pilates'e başlamış.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.