kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni icra dosyaları kapıda
Yeni icra dosyaları kapıda
Yeni yasayı hatırlayalım
Metroda hala kart dağıtılıyor
Yargıya müdahale söz konusu

Yeni kredi kartı mağdurları yolda

Peki 'şimdiye kadar' icraya düşmeyen ve ihtar almayan borçluların durumu ne olacak? Avukat Nihat Pehlivan "Yeni yasa eksik, ileride 'mağdur' duruma düşecekler için düzenleme yok" diyor 1 Mart'ta yürürlüğe giren Kredi Kartları Yasası, sorunlu kredi kartı borçlarına 18 ayda ve yıllık yüzde 18 faiz ile ödeme kolaylığı getiriyor. Hatta 'af çıkacak' diye son aylarda kart borcunu ödememe yolunu seçenler de şanslı


Yeni icra dosyaları kapıda

1 Mart'ta yürürlüğe giren Kredi Kartları Yasası, sorunlu kredi kartı borçlarına 18 ayda ve yıllık yüzde 18 faiz ile ödeme kolaylığı getiriyor. Hatta 'af çıkacak' diye son aylarda kart borcunu ödememe yolunu seçenler de şanslı

Peki 'şimdiye kadar' icraya düşmeyen ve ihtar almayan borçluların durumu ne olacak? Avukat Nihat Pehlivan Yeni yasa eksik, ileride 'mağdur' duruma düşecekler için düzenleme yok" diyor


ORTALIK GÜLLÜK GÜLİSTANLIK GİBİ GÖRÜLÜYOR
Bu yasa ortalığı güllük gülistanlık hale getirmedi. 31.01.2006'ya kadar olan borçları kapsadı, peki 1 Şubat'tan itibaren temerrüde düşenler ne olacak? Yasanın 26. maddesi uygulanacak, bileşik faiz uygulamasına son verildi ama katlanarak artan borçlarda bir yığılma söz konusu... Bankaların hukuk müşavirliklerinde raflar dolusu dosya var. Yani 'müstakbel' icra dosyaları bunlar... Hazırlanıyor. Hepsinin bu tarihten sonraki ihbarnamelerini gönderecekler. Onlar ne olacak?

İCRALIK OLMAYANLAR DA BANKALARA BAŞVURMALI
Borçluların geliri, kart giderlerinden az ise öncelikle bankalara başvursunlar. 'Ödeyemiyorum ya da ödeyemeyeceğim, beni de Geçici 4. Madde kapsamına alın' diye dilekçe versinler. Banka kabul etmeyebilir. Büyük olasılıkla bu noktada da bankalar arası uygulamalarda farklılıklar olacak. İcralık olsun, temerrüde düşmüş olsun, bankalardan herhangi bir ihtar gelmemekle beraber kişinin borçları gelirinin çok üzerinde ise yine bu yasadan yararlanmak üzere başvursun. Bankalarla konuşsunlar, bir çözüm yoksa avukata başvursunlar.

ALTI AY SONRA BİR KRİZ DAHA ÇIKABİLİR
Bir kişinin bir bankaya 1000 YTL, diğerine 1000 YTL, bir diğerine de 500 YTL'lik borcu var, diyelim. Toplamda bu kişinin 2500 YTL'lik borcu var. Aylık asgari ödemesi yüzde 10 (250 bin YTL.) Bu adamın geliri ise 500 bin YTL. olsun. Yasa altı ay sonra zaten asgari ödemeyi yüzde 20'ye çıkartacak. Bu kişi kartını hiç kullanmasa bile asgari ödeme olan yüzde 10'u ödeyerek ancak 36 ayda borcunu kapatabiliyor. Borcu bu hesapla kapatamaz. Bankalar sadece 'Geçici 4. Madde'ye göre bu kısmi aftan yararlanamazsınız' der ve bu durum onların işine gelir. Dolayısıyla altı ay sonra bir kriz patlayacak. Çünkü insanlar ödeyemiyor. Ama Geçici 4. Madde'den yararlanarak ödenebilir. Söz bankalarda... Hodri meydan!

BANKALAR YASA ÇIKACAK DİYE İHTAR VERMEDİ

Bankalar pek çok kredi kartı kullanıcısını yasa çıkacak ve af gelecek diye temerrüde sokmadı. (Temerrüd: Yapılan işlemler neticesinde oluşan kıymet veya nakit borcun zamanında kapatılmaması sonucu oluşan durum. Temerrüde düşülen günden itibaren belirlenen bir temerrüd faizi günlük olarak ilgili hesaba yansıtılıyor.) Bankalar, kredi kartlarının asgari limitlerini ağır aksak ödeyenlere bile borçlarını kapatamasınlar diye ihtar göndermedi. Bunun nedeni ise şu; yasadan yararlanmasınlar, faiz hadleri düşmesin, batık kredileri gözükmesin! Bu kişilerin hiçbiri asgari ödemelerini yaparak sonuca ulaşamıyor. 1000 YTL'lik bir kredi kartının sadece asgari ödemelerini yaparak ödenmesi ancak 36 ayda mümkün. Yani kart hiç kullanılmayacak, yalnızca asgari ödemeler yapılacak, 36 ay boyunca da borç ödeyeceksiniz. Aylar boyunca faiz yükü ödüyorsunuz, başka yapılan bir şey de yok.

PEK ÇOK KİŞİ TEKRAR MAHKEMELERE TAŞINACAK
Borçlar Kanunu'nun 224. maddesi hükmü taksitli satışları düzenler. Orada borçlunun borcun muaccel olması için başka bir deyişle temerrüde düşülmesi, yani borcun tamamını ödemek zorunda kalabilmenizi düzenleyen bir maddedir. Yani 12 ay taksite girdiniz, 12 aylık taksitten birbirini -martnisan gibi- takip eden iki ayın taksitini ödeyemediğiniz takdirde yasa, tüm borcun muaccel olacağı yani artık hepsini ödemeniz gerektiğini söyler.) Halbuki kısmi af, toplumsal barış, intiharların önü kesilecek dendi ama Borçlar Kanunu'nun 224. maddesindeki hüküm gözardı edildi. Yani Tüketici Hakları'nın yine aleyhine. Çünkü hayatın olağan akışı içerisinde insanlar hasta olabilir, işsiz kalabilir, iki ay ödeyemeyecek duruma gelebilir. Bu durumda yeni yasadan önceki duruma dönülüyor. Pek çok kişi yine mahkemelere taşınacak, yine bir karmaşa olacak.

YALNIZCA ASGARİ TUTARI ÖDEYEREK BORÇ BİTMEZ
Kredi kartından harcadığınız oranın ekstre geldiğinde ödenmesi zorunlu ve gerekli. Aksi halde batağa saplanmaktan kaçış yok. Birçok insan kredi kartının borcunu ödeyebilmek için tüketici kredisi alıyor, kart borcunu kapatıyor. Ardından acil bir ihtiyaç gündeme geliyor ve kart kullanımı yeniden başlıyor. Misafiri gelir, çocukların bayramlık ihtiyaçlarını karşılar ya da eşine dostuna hediye alır, vs. Günümüzde peynir, zeytin almayı bile takside bağladılar. Bunun neresi iyi niyetli? Sözleşme hürriyeti nerede? İşin trajik yanı da zaten burada. Herkes bankalara ödedikleri faizleri oturup bir hesaplasın, ödedikleri bu fazilerle kaç tane yuva kurtulurdu. Sadece "sözleşme hürriyeti var ya da harcamasaydı" diyerek konu kapanmıyor. Sözleşme hürriyetinden söz edebilmek için sözleşmenin tarafına olayları izah etmeniz lazım. Adam ihtiyaç halinde kullanmış kartını. Zorda kalmış, dara düşmüş. Bunun neresinde hürriyet var?

Tuğba Balıkçıoğlu

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kardeşini sokaklara bırakmadı ve kazandı
 Solun soylu ve güzel yıldızı
 Nefes kesen bu şov yirmi yıldan beri hiç durmadan devam...
 Sanal alem Marquez'ini arıyor
 Kapitalizm ve Kayserili Kalvinist
 Sakıp Bey'siz hayat zor geliyor
 Çanakkale'ye yeni bir yüz
 Çıkmaz sokakta bir yaz gecesi cinayeti
 Tarık Akan yeteneksiz Halil Ergün aktörlük bilmez
 Kadınları şiddetten korumak devletin işi
 Duraktan kaçırıp tecavüz ettiler
 Nefes aldığım sürece her şeyi yapabilirim
 Ünlüler değişen yüzleri ve hayatlarıyla çok şaşırtacak
 Chelsea'yi bırak Al Ahly'ye bak
 Kişiye özel beste yapılır
 Çapkınlar kimin peşindeydi? Kim kendisini kraliçe ilan...
 Ankara'da film haftası başlıyor
 Gökçeada belgeseli Osmanlı Bankası Müzesi'nde
 Küresel ısınma felaketi Türkiye'yi de vuracak
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Sakın karar almayın
Öyle bir an gelir ki...
MEHMET ALTAN
Aşk şiirleri ve SABAH'ta yirminci yıla...
KAZIM KANAT
Hayatım o fotoğraflarla değişti
Ben gazeteciliğe...
REFİK DURBAŞ
Güne taşınır ibreti
Haber sözcüğü ile aynı familya...
İstanbul akrobasi ile şenlenecek
İstanbul akrobasi ile şenlenecek
İstanbul, dünyanın en sıradışı hava akrobasi gösterisine ev sahipliği...
Ünlülerin favori siteleri
Ünlülerin favori siteleri
Günümüzde hemen her konuyla ilgili bir internet sitesi bulmak mümkün.
Soframızda nur kaza bela geri dur
Osmanlı mutfak kültürü çok seçiciydi. En fazla rağbet gören yağ tereyağıydı.
Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
Fitness ve diyet gibi zayıflama yöntemleriyle ilgili yaptıkları küçük buluşlar,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.