kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Lula'dan Baykal'a

"Sol söylemlerin liberal potada eritilerek, ulusalcı anlayışla hayata geçirilmesi ve ülkedeki her kesimden takdir görmesi, iyi analiz edilmesi gereken bir yaklaşım." AK Partili Turhan Çömez, Baykal'a gönderdiği Brezilya raporunda Lula yönetimini böyle anlattı. Bu tanım Baykal'a yabancı değil.

"Kağıt üstünde aklandınız ama vicdanlarda hayır" diye seslendiği mektubuyla Unakıtan'ı CHP'nin üç gensorusundan daha derinden sarsan AK Partili Turhan Çömez bir mektup da Baykal'a gönderdi.
Konusu: Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Da Silva'nın başarı öyküsü.
Solcu iktidarın icraatından çok etkilendiği anlaşılan Çömez, Lula'yı şöyle özetliyor: "Herkese kucak açan, tüm ülkeyi bağrına basan, halkla içiçe olan, halkın taleplerini ön planda tutan, sürekli değişim ve gelişimi ilke kabul eden, bilgi ve yeteneğe değer veren..." Çömez'in "Bizdeki sol partiler bu değişimi çok iyi anlamalılar" diye ifade ettiği Lula 2002 seçimlerinde iktidara gelince, halka 8 taahhütte bulundu.
* Ekonomik büyüme: Brezilya üç yıldır yüzde 5'lerde seyreden büyüme hızı yakaladı. Lula büyümeyi yalnızca enflasyon, faiz, kur ve vergi gibi klasik araçlara dayandırmadı. Ayrıca dar gelirli ve yoksul kesime yönelik krediler, tarımda aile işletmelerinin finansmanı gibi sosyal önlemleri de devreye soktu.
* Sosyal politikalar : İstihdam dostu büyümeyi hedef aldı. 3 yılda 3.5 milyon iş yarattı.
* Adil paylaşım: "Sıfır açlık" programıyla yoksulluk sınırı altındaki 9 milyon aileye, kaynak aktardı. İki şartla: Çocuklarını okula gönderecekler ve aşılatacaklar. Bu kesimin geliri üç yılda yüzde 50 arış gösterdi. Ayrıca asgari ücreti düzenli olarak yükseltti, ücretlilerin gelir vergisini indirdi.
* Daha insanca düzen: Yoksulları yardım bağımlılığından üreticiliğe dönüştürmek için 30'u aşkın sosyal politika devreye soktu.

Tanıdık
bir reçete
* Sivil toplumu güçlendirmek: Hükümet politikalarının oluşum, uygulama ve denetiminde sivil toplumun katkısını önemsedi. Futboldan örnek verdi: "Bizimki gibi bir hükümetin görüşüne göre, sivil toplumun tribünlerde oturması kabul edilemez. Çünkü muhafazakar seçkinler tribünlerde değil, sahadalar..."
* Devletin kamusal rolünü pekiştirmek: Kamu bankalarının özel sektör zihniyetiyle çalışmasına son verdi, onları sosyal politikalarının aracına dönüştürdü.
* Yolsuzlukla mücadele: Yalnızca yolsuzluk yapanların peşine düşmekle yetinmedi, merkezden en uca kadar yönetimin tüm birimlerine şeffaflık getirmeye çalıştı. Bugün sadece bakanlıkların değil, en küçük belediyelerin bile tüm hesapları, fonları nerelerde ve nasıl değerlendirdikleri halk denetiminde. Çünkü hepsi internete aktarıldı.
* Ulusal egemenliği yeniden kazanmak: Brezilya'nın IMF'ye borcunu vadesinden önce kapatıp, politikalarına müdahalesine son verdi. Ancak IMF'nin tavsiyelerini reddetmedi, bugün de etmiyor. Ayrıca Brezilya'ya yeni dünya düzeninde hak ettiği yeri kazandırmak için uğraştı: BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyelik, Dünya Ticaret Örgütü'nde ağırlık merkezi olma girişimleri gibi.
Çömez tüm bunları "Sol söylemlerin liberal potada eritilerek ulusalcı anlayışla hayata geçirilmesi" diye özetliyor ve CHP'ye değerlendirmesi önerisinde bulunuyor.
O öneri Çömez'den çok önce Baykal'a yapıldı. Kemal Derviş tarafından. "Liberal-sosyal sentez" adıyla. Şöyle anlatmıştı: "Piyasa ekonomisinde sosyal görevini yerine getiren küçük ama güçlü bir devlet olmalı. Buna özgürlükçü sosyal sentez de denebilir. Atatürkçülük'le çağdaş sosyal demokratlığı sentez yapıp yeni bir sol anlayış ortaya koymalıyız."
Derviş'in önerisini Baykal ve arkadaşları o zaman "Genlerimize aykırı" diye reddettiler. CHP'nin çizgisinde ve politikalarında değişiklik ya da açılım olmadığına göre, herhalde bugün de aynı görüşteler. Hayırlı olsun.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sıdıka Hanım'ın türbanı   / 16-03-2006
 Viyana'ya 3'üncü veda   / 15-03-2006
 Milliyetçi rüzgâr   / 14-03-2006
 Türkiye ve devler ligi   / 13-03-2006
 Miloşeviç'in mirası   / 12-03-2006
 Çözüm konuşmakta   / 11-03-2006
 Moral kampı   / 10-03-2006
 Şemdinli ve AB süreci   / 09-03-2006
 Sanıklar ve deliller   / 08-03-2006
 Şemdinli'de Nevruz   / 07-03-2006
ALİ KIRCA
Arka kapak
(Hazan Mevsimi'nden;...
ERGUN BABAHAN
"Sıdıka Hanım'ın türbanı"
Merkez Bankası Başkan Vekili...
UMUR TALU
Demişlerdi ki...
BİRİNCİ SİVİL ADAM: Nereden...
FATİH ALTAYLI
Babacan: Başkan değişikliği politikaları etkilemez
Dün...
ERDAL ŞAFAK
Lula'dan Baykal'a
"Sol söylemlerin liberal potada...
Türkiye'ye yine bir Paris-Viyana kıskacı
3 Ekim öncesinde müzakere hedefinin tam üyelikten sapması için çaba...
Direnişçilere karşı arı kovanı operasyonu
ABD ordusu dün sivil savaşın eşiğinde kan gölüne dönen Irak'ta, mart...
Reform şart
Reform şart
"Üç temel iş var: 1. Borçların ödenebilmesi veya çevrilebilir hale...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu