kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Festival çeyrek asırda daha ilginç ve dopdolu
Festival çeyrek asırda daha ilginç ve dopdolu
Kaçırılmaması gereken 30 çağdaş film
25. yılında festivalin armağanları var
Kaçırılmaması gereken 20 klasik film

Festival çeyrek asırda daha ilginç ve dopdolu


Bu yıl 25'incisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Film Festivali 1-16 Nisan arasında sinema severlerle buluşacak. İsterseniz programa bir göz atalım
Hey gidi günler hey... Milliyet-Sanat'ta Festival için yazdığım yazıya böyle başladım. Gerçekten de benim gibi festivale başından beri dahil olma şansını yaşayanlar için, 25 yıl rüya gibi geçti. Artık olgunluk çağında, dünya çapında bir şölenle karşı karşıyayız. Biletlerinin indirimli satışı yarın başlayacak olan festivale kuşbakışı göz atalım, bölümlere bakalım ve her yıl olduğu gibi 'kaçırılmaması gerekenler' listelerimizi verelim. İki gözde filmle açılıp kapanacak festival: Oscar adayı Fransız filmi "Ateşkes- Joyeux Noel" ve kapanışta da oyuncusu Judi Dench'le Oscar adayı olan "Bayan Henderson Sunar". Altın Lale'de ise 11 film var. Bence en iyileri, bol ödüllü, Comencini imzalı "Yüreğimdeki Canavar", gizemli İngiliz gerilimi "Ayrı Hayatlar", Afganistan'da çekilen fanatizm-karşıdı "Dev Budalar", Michael Winterbottom'un son filmlerinden post-modern bir komedi denemesi "Tristram Shandy" ve taze Berlin ödüllü Çin filmi, Zhang Yuan imzalı "Küçük Kırmızı Çiçekler".

AKBANK GALALARI
Festivalin popüler olmaya aday filmlerini toparlayan bu bölümün filmleri, sonra sinemalara gelme şansına sahip. Blier'nin son filmi "Beni Ne Kadar Çok Seviyorsun?", Oscar'da adı geçen Niki Caro imzalı "North Country- Tek Başına", Egoyan'ın Cannes 2005'ten kalma polisiyesi "Gerçeğin Ötesinde", Berlin 2006'nın açılış filmi Marc Evans imzalı "Kar Pastası", Raoul Ruiz'in son 'garabeti' "Klimt", son Carlos Saura "Iberia", son Wim Wenders "Kapımı Çalma Sakın", bu paketin en ilginçleri.

SESSİZ SİNEMADAN...
Sessiz filmler moda olmayabilir. Ama gerçek sinema tutkunları için, canlı müzik eşliğinde sinema tarihinin kökenlerinden gelen bu zor bulunur filmleri izlemek, zevkin ötesinde bir görev olmalı. Bu yıl iki film var: 1923'ten kalma, efsanevi Alla Nazimova'nın oynadığı "Salome". Ve bir korku sineması klasiği, 1920 yapımı ünlü Wiene filmi "Doktor Caligari'nin Odası".

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN
Festivalin geleneksel olarak en zengin bölümlerinden biri. Bu yıl da 26 film içeriyor. En iyilerine bakarsak, Pakistanlı bir göçmenin ABD macerasını veren İran-ABD yapımı "Seyyar Satıcı", aktör Steve Buscemi'nin yeni yönetmenlik denemesi "Yalnız Jim", "Ekmek ve Süt" filmini unutamadığımız Sloven yönetmen Jan Cvitkovic'in yeni filmi "Mezardan Mezara", Dardenne kardeşlerin Cannes 2005 Altın Palmiye'li "Çocuk", Abel Ferrara'nın son 'bağımsızlığı' "Mary", Afrika'dan gelen çığlık, Angola filmi "Kahraman", Herzog'un özlenen dönüşü "Uzaklardaki Vahşi Mavilik", Çinli Hou Hsiao Hsien'in meraklılarına "Üç Defa", Neil Jordan'ın 'travesti öyküsü', şaşırtıcı "Plüton'da Kahvaltı", festivalin eski gediklilerinden Tunuslu Nacer Khemir'in dönüş filmi olan "Bab'Aziz" tavsiyeye değer.

OLIVEIRA, SOKUROV, TURTURRO...
Bu bölümde, üç saygın isim, Ermanno Olmi, Abbas Kiarostami ve Ken Loach'un skeçlerinden oluşan "Biletler", nerdeyse 100 yaşına yaklaşan Portekizli Manoel de Oliveira'nın son filmi "Sihirli Ayna", yetenekli İtalyan Gabriele Salvatores'ten "Nereye Gidiyorsun Yavrum?", büyük Rus ustası Sokurov'un "Güneş", Danis Tanoviç'in bir Kieslowski senaryosunu uyarladığı "Cehennem", John Turturro'nun yeni yönetmenlik denemesi "Aşk ve Sigara" ve şaşırtıcı erotizmiyle Kanada yapımı "Benimle Ol" da dikkate değer yapımlar.

FRANSIZ BAHARI FİLMLERİ
Fransa'nın Fransız baharı adlı kültürel çıkartmasında son dönemin sükseli Fransız filmleri var. Bence en önemlileri, Claude Berri'nin "Biri Kalır, Biri Gider", Laurent Cantet'nin "Güneye Doğru", Patrice Chereau'nun "Gabrielle", Anne Fontaine'in "Hayatım Ellerinde", Philippe Garrel'in "Sıradan Aşıklar", Bertrand Tavernier'nin "Kutsal Lola" filmleri. Kapanışa gelecek olan Isabelle Huppert'e ayrılmış bölümde ise özellikle "Dantelci Kız", "Loulou", "Seremoni" ve "Piyanist" kaçmaz. Atilla Dorsay al.dorsay@superonline.com Beni Ne Kadar Çok Seviyorsun?
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yosmanın saygılısı da olurmuş
 15 dakikalık yolda 118 dakikalık macera
 Film dolu bir hafta
 Korku evi, Mars'ta dehşet
 Doğru fotoğraf üstüne bir ders
 Gülümseyerek ağlamayı mecburen öğreniyorsun
 Müzikte 5. kuşak Tolstoy imzası
 Modern hayatın dışladığı yüzler
 Doğum günü hediyesi 6 milyon dolarlık borç
 'Adam olmuş adamlar'ın önce adam olmuş karıları olur
 Ünlülere Hangi Kitabı Okuduklarını Sorduk
 Tutulmaya bir iki
 Hep konuşarak olmaz ki
 Madonna gibi dans edebilirsiniz
 Hayatınızda negatifliğe izin vermeyin
 Tahminler aynı filmde birleşiyor
 Karadeniz'in çağrısı dünyaya yayılıyor
 Onları yemek aşkı buluşturdu
 Üsküplü ustanın güveçleri İstanbul'da pişiyor
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
MEHMET TEZ
Pink Floyd tarihin en büyük grubudur
I...
ÜLKÜ TAMER
"Dağlarca üstsüz yakalandı!"
Ya magazin sayfalarında...
Askeri helikopter düştü: Beş şehit
Askeri helikopter düştü: Beş şehit
3. Ordu Komutanlığı'na ait helikopter, Erzincan'da denetim uçuşundan...
Sun Ekspress uçağı havada arızalandı
Sun Ekspress'in Antalya-Frankfurt seferini yapan uçağı,...
Çömez CHP'ye taktik verdi
AK Parti'nin muhalif milletvekili Çömez, Brezilya'da solcu Devlet...
'Vatana ihanet gerekçe olmasın'
Baykal, "Vatana ihanet bile vatandaşlıktan çıkarma gerekçesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.