kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kardeşini sokaklara bırakmadı ve kazandı
Kardeşini sokaklara bırakmadı ve kazandı
Bana biri yardım etti ben iki kişiye yardım edeceğim
Çocukların elinden kimse tutmak istemiyor herkes sorumluluğu birbirinin üzerine atıyor

Abim bana bir gelecek verdi

Farklı yurtlarda büyüdüler. Biri şanslıydı, okudu. Diğeri ise sokaklarda yaşadı, tiner bağımlısı oldu. Ve 'abi' bir gün 'kardeşi'ni sokaklardan kurtardı. Bu onların hikayesi.

Caner Ulusoy (18) annesi ona bakamadığı için anneannesi tarafından büyütülüyordu. Anneannesinin de maddi durumu iyi değildi. Yurda bırakıldı ama yurttan kaçtı. Tiner bağımlısı oldu, hırsızlık yaptı, adı yaralama olaylarına karıştı... TAYFUN Özşahin (24) de yurtta büyüdü ama iyi bir eğitim aldı, yakında öğretmen olacak. Anneleri bir, babaları ayrı olan bu iki genç, hayatın engellerine karşı büyük savaş verdi. Caner şimdi abisinin çabasıyla geleceğe gülümsüyor.


Kardeşini sokaklara bırakmadı ve kazandı

İkisi de çocuk yurdunda büyüdü. Ama biri daha şanslıydı, iyi bir eğitim aldı. Çok yakında öğretmen olacak. Diğeri ise tiner bağımlısı oldu. Okuma yazma öğrenemedi, sokaklarda yaşadı Ve gün geldi anneleri bir babaları ayrı olan bu iki kardeşin yolları kesişti. İşte Tayfun Özşahin ve Caner Ulusoy'un film gibi hayat öyküsü.

Kolundaki faça izlerini saklamak istercesine hep uzun kollu giyiniyor Caner. Çünkü bir zamanlar hiç acı duymadan kestiği kolu ona geçmişini hatırlatan tek şey. Tam yedi yıl sokakta yaşayan, bunun altı yılını da madde kullanarak geçiren Caner'in şimdi çok farklı bir hayatı var. Bundan iki yıl öncesine kadar Caner bizim deyimimizle 'tinerci' çocuklardan biriydi. Sokakta yürürken gördüğümüzde yolumuzu değiştirdiğimiz, zaman zaman acıma, zaman zaman korkuyla baktığımız çocuklardan... Ama onun hayatına sihirli bir değnek değdi ve her şey değişti. Sihirli değneğin ismi Tayfun. Bir zamanların korku saçan Caner'i, Tayfun sayesinde iş güç sahibi oldu. Tayfun ve Caner'in hikayesi anne ve babası tarafından terk edilmek zorunda kalan diğer çocuklarınkinden çok farklı. Maddi durumu iyi olmayan anne, ilk evliliğinden olan oğlu Tayfun'u Aziz Nesin Vakfı'na bırakır. Tayfun yurda yerleştirildiğinde henüz dört yaşındadır. Annesinden ve babasından uzak, kaderin ona çizdiği yolda ilerlemeye başlar. Aradan iki yıl geçince annesinin bir başkasıyla evlendiğini ve bir kardeşi olduğunu öğrenir. Onu hiç görmemiştir ve bir gün kardeşinin hayatını değiştireceğinden habersizdir. Caner ağabeyi Tayfun'la aynı kaderi paylaşmak zorunda kalır. Maddi durumu iyi olmayan anne küçük oğlu Caner'i annesine emanet eder. Yaşlı kadın bir süre sonra Caner'e bakamaz duruma gelince yurda yazdırır.Caner, Bahçelievler Şeyh Zayed Yurdu'na kaydedilir. İki kardeş farklı yuvalarda birbirlerinden habersiz büyümeye başlar.

KÖTÜ HABER GELİR...
Tayfun, Aziz Nesin Vakfı'nda 14 yaşındayken önce annesinin sokaklarda yaşarken hayatını kaybettiğini öğrenir. Çok üzülür. Kardeşi Caner bu haberi aldığında henüz sekiz yaşındadır ve tepkisi Tayfun kadar makul olmaz. Kaldığı Bahçelievler Şeyh Zayed Yurdu'ndan kaçan Caner sokaklarda yaşamaya başlar. Bir buçuk yıl kendini sokağın kötülüklerinden korumayı başarır. Ama dokuz yaşına geldiğinde acılarını dindirmek için tiner ve bali kullanmaya başlar. Artık o hepimizin korkuyla baktığı tinerci çocuklardan biri olmuştur. Caner'i kendinden büyük ağabeyleri dilendirmeye başlar. Dilenip topladığı paraları ağabeylerine veren Caner karşılığında tiner alır: "Çekiyorduk kafamız güzel oluyordu. Para istiyorduk, parayı alıp bu büyük abilere veriyorduk. Ben büyüdükçe daha da saldırganlaştım." Caner'in yaşı ilerledikçe suça eğilimi artar. Dilenerek başladığı sokak macerasında son nokta gasp ve hırsızlıktır. Yaralama olaylarına da karışır: "Benim gibi sokakta kalan arkadaşlarımla kavga ediyordum. Hatta birini yaraladım bile. Genelde kırık evler, terkedilmiş evler oluyordu, orada kalıyorduk. Soğuk olduğunda Şirinevler'de bir pastane vardı, onun klimasının altında uyuyordum. Çünkü gece poğaça yaptıklarında içerden vuran sıcak hava bizi ısıtıyordu."

'HASTANE BİR OTEL GİBİYDİ'
Caner o zamanlar yurtta huzurlu kalamadığını hastanede daha rahat ettiğini anlatıyor: "Yurtta bizden büyük madde kullanan abilerin sözü geçiyordu. Onlar bizi sürekli dövüyordu,paramızı, sigaramızı alıyordu. Bu yüzden yurttan kaçmak istiyordum. Korkuyordum yurtta kalmaktan. Hastane benim için otel gibiydi." Tüm bu sokakta geçen yıllar boyunca bir koruyucu melek hep Caner'in arkasındadır. Tayfun kardeşinin durumunu öğrendiğinde 16 yaşındadır. Her defasında ya bir sokak köşesinde ya karakolda ya da hastanede bulduğu kardeşini girdiği çıkmazdan kurtarmaya çalışır. Tayfun o günleri gözleri dolarak anlatıyor: " Ben de çocuktum o zamanlar. Ama hayat Caner'e benim kadar adil davranmadı. Her gördüğümde Caner'e soruyordum; 'Okuma yazma öğrenmek ister misin?' diye. Her defasında 'hayır' diyordu" Hastaneye son yatışı Caner'in hayatını da değiştiren şey olur: "Tayfun gelip beni buldu hastanede ve okuma yazma öğrenip bu hayattan kurtulabileceğimi söyledi" Tayfun beş yıllık mücadelesinden galip çıkar: "UMATEM Kliniği'nde (Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uçucu Madde Tedavi Merkezi) yatıyordu. 'Yine sordum, kurtulmak istiyor musun?' diye. Bu kez 'Evet' dedi. Hemen harekete geçtim. Önce Aziz Nesin Vakfı'yla görüştüm, Caner'e yardımcı olamayacaklarını söylediler. Daha sonra Caner'in tüm hikayesini anlattım, psikologlarla görüştüm.Sonra bizim vakıfta büyümüş ve öğretmenlik yapan birini buldum. O, Caner'i kabul etti. Caner gündüzleri vakıfta eğitim görecek, akşamları da bu öğretmenin yanında kalacaktı. Herkes yardım eli uzattı sonrasında, biri okuma öğretti, biri sohbet etti, biri iş verdi ve Caner kurtuldu."

'BANA GÜVENİYORLAR'

Caner 15 yaşındayken tiner ve bali bağımlılığından çevresinden gördüğü destekle sıyrılmayı başarır. 'Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği' Caner'e iş verir. Tiner ve bali bağımlısı çocukların psikolog ve psikiyatristten ücretsiz yararlandığı bu dernekte Caner, artık bir ofisboy: "Kültekin Bey ve Alper Bey bana güvendi. Önceden hırsızlık yapmama rağmen bankaya bile gönderiyorlar." Caner'in hayatını kurtaran abisi Tayfun ise Düzce'de öğretmenlik okuyor ve kardeşine yardım etmenin gururunu yaşıyor.

SONAT BAHAR / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Solun soylu ve güzel yıldızı
 Nefes kesen bu şov yirmi yıldan beri hiç durmadan devam...
 Sanal alem Marquez'ini arıyor
 Kapitalizm ve Kayserili Kalvinist
 Sakıp Bey'siz hayat zor geliyor
 Çanakkale'ye yeni bir yüz
 Çıkmaz sokakta bir yaz gecesi cinayeti
 Tarık Akan yeteneksiz Halil Ergün aktörlük bilmez
 Kadınları şiddetten korumak devletin işi
 Duraktan kaçırıp tecavüz ettiler
 Nefes aldığım sürece her şeyi yapabilirim
 Ünlüler değişen yüzleri ve hayatlarıyla çok şaşırtacak
 Chelsea'yi bırak Al Ahly'ye bak
 Kişiye özel beste yapılır
 Çapkınlar kimin peşindeydi? Kim kendisini kraliçe ilan...
 Ankara'da film haftası başlıyor
 Gökçeada belgeseli Osmanlı Bankası Müzesi'nde
 Küresel ısınma felaketi Türkiye'yi de vuracak
 Hakkari'de umudun adı basketbol
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Sakın karar almayın
Öyle bir an gelir ki...
MEHMET ALTAN
Aşk şiirleri ve SABAH'ta yirminci yıla...
KAZIM KANAT
Hayatım o fotoğraflarla değişti
Ben gazeteciliğe...
REFİK DURBAŞ
Güne taşınır ibreti
Haber sözcüğü ile aynı familya...
İstanbul akrobasi ile şenlenecek
İstanbul akrobasi ile şenlenecek
İstanbul, dünyanın en sıradışı hava akrobasi gösterisine ev sahipliği...
Ünlülerin favori siteleri
Ünlülerin favori siteleri
Günümüzde hemen her konuyla ilgili bir internet sitesi bulmak mümkün.
Soframızda nur kaza bela geri dur
Osmanlı mutfak kültürü çok seçiciydi. En fazla rağbet gören yağ tereyağıydı.
Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
Fitness ve diyet gibi zayıflama yöntemleriyle ilgili yaptıkları küçük buluşlar,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.