kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Reçeteyi ucuza getirebilirsiniz!
Eşdeğer ilaçları araştırın
Eczacıya adınızı öğretin
Doktorunuza bu soruları mutlaka sorun!
Haklarınızı biliyor musunuz?

Reçeteyi ucuza getirebilirsiniz!

Akıllı bir hasta, doktoru reçetesini verdikten sonra da tam bir dedektif gibi davranmaya devam etmelidir. İlaçları ucuza getirme yöntemlerini bulmak zor değil!

Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi'nin ünlü Türk cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, 'Siz: Akıllı Hasta Kılavuzu' kitabında yer alan bilgileri anlattı:

* Doktorla en iyi diyalog nasıl kurulabilir?
Doktora giderken hazırlıklı olun, kendi sorununuzu iyi bilin. Akıllı bir hasta sorununu mümkün olduğunca fazla detaylar vererek, en kısa zamanda anlatır. Sadece baş ağrısı çektiğinizi söylemeniz yeterli değildir. Doktorunuz sormadan siz acıyı nerede hissettiğinizi, başınızın neresinin ağrıdığını, aniden gelen bir ağrının olup olmadığını ve ne kadar süreli aralıklarla olduğunu anlatın. Sorununuzu en detaylı biçimde söylemeye özen gösterin. Çünkü sağlık problemlerinin yüzde 80'inden fazlası hastaların verdiği detaylarla çözülüyor. Doktorunuzla her şeyi açıkça konuşun. Doktorunuz size ağrınızın şiddetini 1'den 10'a kadar sayılarla belirtmenizi isteyebilir. Bu sorununuzu çözmek için ilaç ya da başka tedavi yöntemi kullanıp kullanılmadığınızı da açıklayın.

* Doktorun istediği test ve tetkikler sorgulanabilir mi?
Doktorunuz sizden bir teste girmenizi isterse ona mutlaka bunun nedenini sorun. 'Bu test bana neyi açıklayacak', 'Bu teste neden ihtiyacım var?' ve 'Bu testi yaptırmazsam ne olur?' gibi soruların yanıtını mutlaka alın. Testin başka alternatiflerinin olup olmadığını araştırın. 'Sosyal güvencem testin parasını karşılıyor mu?' ve 'Bana ne kadara mal olur?' sorularını sormaktan da çekinmeyin. Ayrıca yaptıracağınız testin yanılma olasılığını öğrenin. Teste girmeden neyin yanlış gidebileceğini, bu teste nasıl hazırlanabileceğinizi ve sonrasında neler olabileceğini iyice öğrenin. Sonuçları ne zaman alabileceğinizi sormayı da unutmayın.

* Reçete doktor tarafından sorgulanır mı?
Doktor size bir reçete verdiği zaman, dedektif gibi davranmalısınız. Sormanız gereken şeyler; 'Buna gerçekten ihtiyacım var mı?', 'Buna neden ihtiyacım var?' ve 'Bu ilacı ne zaman kullanmalıyım?' olmalıdır. Akıllı bir hasta olmak; aynı zamanda kullanacağınız ilaçları daha ucuza bulma yeteneğini de içerir. Akıllı bir hasta olarak ilaçların işe yaramasını sağlamalısınız.

* İlaç kullanımına ait hatalar önlenebilir mi?
Tahmini olarak, yanlış ilaç kullanımından her yıl n0 bin kişi ölüyor. Ve 1.3 milyon kişi de ciddi şekilde hastalanıyor. Yanlış kullanımın içinde; hatalı doz kullanımı, yanlış reçete almak ve yanlış ilaçları birbiriyle karıştırmak olabiliyor. Üstelik bu hataların bazıları bir doktor gözetiminde bile gerçekleşebiliyor. Reçetelerin ancak yarısı doğru bir şekilde yazılıyor ya da doğru şekilde yazılsalar bile, hastalar tarafından hatalı kullanılıyor. Bazı doktorlar ilaçlar için harcanan her 1 dolara karşılık, bu ilaçların yol açtığı problemleri düzeltmenin 2 dolara patladığını söylüyor. Ama akıllı hastalar, bunun dışında kalıyor. Eczacı; en ucuz ve en kolay ulaşabileceğiniz sağlık kaynağınızdır. Onu ne zaman isterseniz görmeye gidebilirsiniz ve bunun için randevu almanıza da gerek yoktur. Neden çok az insanın, bu altın fırsatı yeteri kadar değerlendirmediği de bizim kafamızı karıştırıyor. Akıllı hastalar, fırsat buldukça eczacılarıyla konuşur, dertleşirler. Çünkü bilirler ki; bu kişiyle kuracakları iyi bir ilişki, önem sıralamasında mükemmel bir doktor bulmaktan sonra ikinci sırada gelir. Karşılarına her gün aynı hastalığa sahip farklı ilacı kullanan kişiler geldiğinden; hangisinin daha etkili olduğunu ölçebilirler. Biz doktorlar için kabullenmesi zor olsa da eczacılar bizim bilmediğimiz pek çok şeyi bilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Şok Diyetler Kilolara Davetiye Çıkarıyor
 Seks Yaparak Gençleşin
 6 Ay İçinde Mucizevi Bir Değişim Yaşayabilirsiniz
 40 Yaşından Hemen Sonra Gençleşmeye Başlayın
 '0 Beden' Modası Hasta Eder İnsanı
 İkinci Doktorun Görüşü Sizi Hatalı Teşhisten Kurtarır
 Yazın Üniversitelere Girmeyin!
 Reçeteyi Ucuza Getirebilirsiniz!
 Kadınlar Daha Akıllı Hasta
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
 Detoksla Vücudunuzu Arındırın
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
Sinemacılar peşine düştü
Sinemacılar peşine düştü
Demet Evgar'ın adı birkaç ay önce 'Banyo' filmini gişede batıran...
Modacı ile stil ikonu buluştu
Modacı ile stil ikonu buluştu
Ünlü modacı Dilek Hanif yaz için hazırladığı kostümlerin çekimlerini...
İstanbul'da vergi rekortmeni olacak!
İstanbul'da vergi rekortmeni olacak!
Biliyorsunuz mart ayında vergi rekortmenleri açıklanıyor.
Yeni bir aşk mı?
Yeni bir aşk mı?
Beşiktaş Spor Kulübü eski Başkanı Serdar Bilgili ile Pelin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.