kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Depresyon! 2020'de ikinci ölüm nedeni
Uykusuzluk çekiyorsanız...

Depresyon! 2020'de ikinci ölüm nedeni

ABD'li Prof. Dr. Charles Nemeroff, depresyonun ileriki yıllarda dünyadaki en ciddi sorunların başında geleceğini söylüyor. Elde edilen bilimsel verilere göre; genellikle uykusuzlukla başlayan depresyon hali, 2020 yılından itibaren kalp hastalıklarından sonra insanların ikinci ölüm nedeni olacak

Ergenlik çağında yaşanan sorunlar, eşler arasında uyuşmazlık, suistimal, ölüm, işsizlik ve stres; çağımızın hastalığı haline gelen depresyonun en önemli nedenleri. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası ve Harvard Üniversitesi'nin araştırmalarına göre; 2020 yılında depresif bozukluklar, kalp hastalıklarından sonra yaşamı ikinci derecede etkileyen hastalık olacak. Dünyanın önde gelen psikiyatristlerinden Amerikalı Prof. Dr. Charles Nemeroff, depresyonda erken tedavinin önemine değinerek, 1960'lı yıllarda depresyon hastalığındaki başlama yaşı 55 iken; günümüzde 24'e kadar indiğine dikkat çekiyor. Amerika'da yayınlanan Neuropsychopharmacology dergisinin genel yayın yönetmeni olan, Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü Zihin Sağlığı Danışma Konseyi ve NASA Biyomedikal Araştırma Konseyi'nde görev yapan Nemeroff; depresyon sonucu geçen yıl ABD'de 11 bin cinayet işlendiğini ve 28 bin intihar vakası görüldüğünü söylüyor.

KADINLAR ÇOK DEPRESİF
Dünya Sağlık Örgütü'nün depresyonu dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul ettiğini belirten Nemeroff, Dünya Sağlık Örgütü, Harvard Üniversitesi ve Dünya Bankası işbirliğinde depresyon üzerine bir çalışma yapıldığını anlatıyor. Araştırma sonuçlarında depresyonun kişiler için büyük bir engellilik sebebi olarak ortaya çıktığını ifade eden Nemeroff, şöyle konuşuyor: "Araştırmada hastalığın sebepleri ve ileriye dönük olarak bakıldığında; 2020 yılı itibariyle ortaya çıkacak maluliyet ve engellilik durumu irdelendi. Depresyon büyük bir engellilik nedeni olarak ortaya çıktı. Depresyon ve onunla birlikte gelen intihar, dünya çapında büyük bir sorun. Kalp hastalığı, inme, diyabet ve hatta bazı kanser türlerine bile sebep olabiliyor. Yani depresyon hastası olmak beraberinde diğer ciddi hastalıklara da hassasiyeti getiriyor." Depresyonun ergenlik çağı öncesindeki kadın ve erkeklerde görülme sıklığı aynı oranda. Ancak ergenlik sonrası tüm dünyada kadınların erkeklere oranla iki kat daha fazla risk altında olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle doğum sonrasında kadınların bir kısmının ciddi depresyona yakalandığını vurgulayan Nemeroff, "Kadınların yüzde 10'u doğum sonrasında ciddi depresyona giriyor. Doğum sonrası depresyon bir sendromdur. Kadın gece uyuyamaz ve yemek yiyemez hale gelir. Çocuğu ile duygusal anlamda bir araya gelemez, çocuğunun varlığı onu rahatsız eder ve intiharın hayalini kurar. Hatta çocuğunu şeytan olarak görüp, ona zarar vermeye çalışan kadınlar da vardır" diye konuşuyor.

MACARİSTAN VE JAPONYA
Depresyonun en çok Japonya ve Macaristan'da görüldüğünü vurgulayan Nemeroff, Türkiye'deki depresyon oranının da dünya ortalamalarında olduğunu dile getiriyor. "Depresyon tedavisi konusunda pek çok yöntem var" diyen Nemeroff, orta şiddetli depresyonda bilişsel-davranışsal tedavinin çok etkin olduğunu söylüyor. Charles Nemeroff, şöyle konuşuyor: "Ayrıca belirli antidepresan ilaçları var. Daha ağır depresyon hastalarında hastanede tedavi gerçekleştiriyoruz. Ama depresyon hastaları, genellikle doktora gitmiyor. Örneğin ABD nüfusu için 300 dersek, 300 kişinin sadece yüzde 17'si depresyon hastası. Bu yüzde 17'lik kısmın sadece üçte biri doktora başvuruyor. Doktora başvuranların ise sadece yarısına yeterli tedavi uygulanabiliyor."
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 '0 Beden' Modası Hasta Eder İnsanı
 İkinci Doktorun Görüşü Sizi Hatalı Teşhisten Kurtarır
 Yazın Üniversitelere Girmeyin!
 Reçeteyi Ucuza Getirebilirsiniz!
 Kadınlar Daha Akıllı Hasta
 Sağlığınız İçin Dedektiflik Yapın Hayatınızı Uzatmaya...
 Yorgunluk Siroz Belirtisi Olabilir
 Detoksla Vücudunuzu Arındırın
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
 Yorgunluk Birçok Hastalığa Karşı Korur Ve Güçlendirir
 Tükenmişlik Sendromu Kapınızda
 Depresyon! 2020'de İkinci Ölüm Nedeni
 Kök Hücre Uygulamalarım Bir Deney Değil Tedavidir
Kadın kocasına sahip olsaydı derler...
Kadın kocasına sahip olsaydı derler...
Sanem Çelik oynadığı dizi 'Aliye'nin evli yönetmeni Kudret...
Sinema üzerinden Türk-Alman diyaloğu
Sinema üzerinden Türk-Alman diyaloğu
Nürnberg, yılın en hareketli günlerini yaşıyor. Hava bir kar, bir...
Kitabı ilk gün tükendi!
Kitabı ilk gün tükendi!
Sosyetik isimler sanatın her dalına el atmış durumdalar. 1989...
Derin farkı!
Derin farkı!
Moda Polisi
Nişantaşı'nda gördüğüm Derin Mermerci'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.