kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yıldırım: İnternette rekor kırdık
Yıldırım: İnternette rekor kırdık

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de son 3 yılda internet kullanıcı sayısının 1 milyon 700 bine ulaştığını, bunun bir dünya rekoru olduğunu belirterek, ''Sektörde yüzde 800'lük bir gelişmeyi gerçekleştirdik'' dedi. İnternet medyasının sorunları, Bakan Yıldırım, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda ele alındı.

Dünya Ticaret Merkezi'ndeki Telekomünikasyon İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde, yaklaşık bir saat gecikmeyle başlayan toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye ve dünyada toplumun
genç ve dinamik kesiminin interneti kullandığını söyledi. Türkiye'nin demografik yapısının da çok genç olduğu dikkate alındığında internet medyasının öneminin ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, dünyadaki internet kullanımında ciddi bir gelişmenin söz konusu olduğunu vurguladı.

Yıldırım, ''Aralık 1995'te dünyada internet kullanıcılarının sayısı nüfusun yüzde 0.4 oranı ile 16 milyon kişiyken, bu sayı 10 yıl sonra 2005 yılının aralık ayında dünya nüfusunun yüzde 15.7'si ile 1 milyar 18 milyon kişiye ulaşmıştır'' dedi. İnternetin dünyayı küçülttüğünü, mesafeleri kısalttığını ifade eden Yıldırım, internet medyası ile geleneksel medyanın, medya yelpazesinde birbirini tamamlayarak gelişen bir yapıda görülmesi gerektiğini söyledi.

''İNTERNET MEDYASI İCRAATIN GÖZÜ KULAĞI''

Yıldırım, internet medyası sayesinde vatandaşların artık sorun ve taleplerini daha kolay dile getirdiğini belirterek, şunları kaydetti: ''İnternet medyası, bakanlığımızın yaptığı icraatın en yakın ve hızlı takipçisi olurken, biz de onların sağlıklı gelişim süreçleri ve sorunlarına çözüm getirmenin yakın ve hızlı takipçisi olacağız. Çünkü internet medyası icraatın gözü ve kulağı, aynı zamanda yapıcı ve geri dönüşümlü değerlendirmeleriyle de iktidarın ufku olacaktır.'' Binali Yıldırım, internet medyasının gelişiminde sektörün katkısının önemli olduğunu vurgulayarak, ''Ancak sektörün gelişmesine engel teşkil eden sorunların başında ara bağlantı ve dolayısıyla hosting ücretlerinin yüksekliği, kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği reklamlardan yeterince pay alınamaması, vergi yükü gibi konular gelmektedir'' diye konuştu.

Hosting ve ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi konusunda Telekomünikasyon Kurumu'nun çalıştığını dile getiren Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği reklamlardan internet medyasının da hakkına düşen payı alması gerektiğini bildirdi. Bakanlığının sorumluluk alanının geniş olduğunu, insanların günlükhayatında akla gelen her konunun da ulaştırma ve haberleşmeden sorumlubakanı akla getirdiğini ifade eden Yıldırım, ''Siz masanızın başına geçtiniz. Bağlantınız düştü. Sizler bir selam gönderiyorsunuz. Yola çıkıp trafikte sıkışan vatandaş bizi yad ediyor. Yolda lastiği patlayan da bizi anmadan geçemiyor. Böyle bir görev alanımız var'' diye konuştu.

Yıldırım, bu nedenle internet medyasının ihmal edilmiş olabileceğini dile getirerek, internet erişimi ve barınmada sorunlar yaşandığını söyledi.

''İNTERNET MEDYASININ GELECEĞİ PARLAK''
Türkiye'nin iletişim ve telekomünikasyon alanında çok ciddi mesafeler aldığını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: ''2003'te bu ülkede ADSL'yi bilen yoktu. Bugün 1 milyon 700 bin aboneye gelmişsek, bu bir dünya rekorudur. Sektörde yüzde 800'lük bir büyümeyi gerçekleştirdik. Dünya ortalaması yüzde 40'tır. Bu kadar geç kalındığı için bu rekoru övünç kaynağı olarak söyleyemiyoruz. Ama işler yoluna girmiştir. Türk Telekom'un hazin hikayesi sona erdi. Ülkeyararına en iyi sonuç alınacak şekilde özelleştirildi. Sektörün önünde hiçbir engel kalmamıştır. Bu yıl içinde 3. nesil cep telefonu lisanslarını vereceğiz. Arkasından da data transferine yönelik Wireless (Wi-Fi) sistemini devreye sokacağız. İnternet medyasının geleceğini parlak görüyorum. Bundan sonra bu alana çok daha yakından bakacağız.''

Bakan Yıldırım, insanların güveni çok önemsediğini de belirterek, ''Türk medyasının yıllardan beri önemli müzmin sorunudur. Türk halkı bu sorunla internet medyasında da karşılaşmayı arzu etmiyor'' dedi.

DERNEK BAŞKANI ÖZIŞIK

İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık da bu sektörün yeni geliştiğini, doğru, tarafsız ve güvenilir haberciliğe önem verdiklerini anlattı.

Özışık, Türkiye'deki internet hızının düşük, fiyatının da pahalı olduğunu ifade ederek, internet hizmeti ithal ettikleri için milyonlarca doların yurt dışına gittiğini bildirdi. İnternet medyasının kendisine ait bir yasası bulunmadığını dile getiren Özışık, Basın Kanunu'na tabi olmak istediklerini söyledi. Sorunlarını da dile getiren Özışık, bu sektörün küçük çapta istihdam yarattığını, dolayısıyla vergilerden başlarını kaldıramadıklarını ifade ederek, Avrupa ülkelerinde internet sitelerinin ya vergiden muaf tutulduğunu ya da vergide ciddi oranda indirimler yapıldığını kaydetti.
Sektörün reklam ve Basın İlan Kurumu'ndan ilan alabileceğini dile getiren Özışık, ''İnternet Bakanı'' olarak nitelendirdiği Yıldırım'dan sorunlarının çözümü için destek istedi. Toplantıda söz alan diğer internet medyası temsilcileri de sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de bugün üçüncüsü yapılan toplantının bundan sonra da devam edeceğini, burada konuşulanların bir rapor halinde Bakan Yıldırım'a iletileceğini söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Çifte diploma" hukuki değil
 Tolon: Türkiye'nin 2 ciddi tehdidi var
 Gül, Bakoyannis ile görüştü
 Albay Yeşil'e tahliye
 Nakit gişeler köprülerden kalkıyor
 Bakan Çelik: Tuzağa düşmeyelim
 "Rumlar çözümü engelliyor"
 Şoför frene dokunamadı otobüs 120 ile çaya uçtu
 Kanlı Perşembe
 Bombayla gelen ölümü gördüm!
 Tutuklanan albay PKK itirafçılarıyla eski dost
 Şemdinli'nin olay adamı Altındağ meydan okudu
 İmam hatipliye kazanılmış hak
 Devlet imzalı sürgüne tepki
 Milano yerine Düsseldorf'a uçtular
 Cizre'de başkan yardımcısı tutuklandı
 Kadıköy'de 'gözaltı' başlamadan bitti
 Komutan eşleri Ata'ya gitti
ALİ KIRCA
Kadınlardı "kast"ımız!
Önceki gün dünyanın kadınları,...
YILMAZ ÖZDİL
Kızılay kolu başkanı mı seçiyorsun?
Anket...
ERGUN BABAHAN
Bir adım ileri iki adım geri
Bush'un Irak Savaşı,...
UMUR TALU
Anasına bak...
Konuşmayacağım. Sadece ülkenin, devletin,...
FATİH ALTAYLI
Beslenmiş karga
Mehmet Ali Altındağ haftalar...
ERDAL ŞAFAK
Moral kampı
"Hükümet yorgun ve bölünmüş görünüyor.
'Türkiye yaptırım kararı uygulamaz'
İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) daimi temsilcisi Ali...
El Baradey: Köprü olun
Atom Enerjisi Kurumu Başkanı, Dışişleri Bakanı Gül'le görüşmesinde...
İnönü'de Güleç yüzler: 2-0
İnönü'de Güleç yüzler: 2-0
Son haftalarda toparlanan Beşiktaş, kupada Kayserispor'u 2-0 yenip...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu