kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Temizlik gereği

Giderek daha açıkça ortaya çıkıyor ki, Türkiye geçmişten taşıdığı meselelerini halletmeden bir yere varamayacak. Ertelenen veya örtbas edilen sorunlar bir noktada üstelik katmerlenerek ülkenin üzerine geliyor. Rejimin kurumları arasındaki güvensizlik ve yeni dönemdeki sorunların çözümüne yönelik mutabakat eksikliği, çapsız aktörlerin ayak oyunlarıyla birleşince kriz derinleşiyor. Benzetme hoş değil ama yeni kanalizasyon yapmazsanız ara ara tıkanıklıklarını giderdiğiniz pis su boruları patlıyor.
Şemdinli olayı, Susurluk'taki kazayla ortaya çıkan kirli ilişkilerin, paralel devlet örgütlenmesinin ve suç şebekelerinin varlığının üzerine sonuna kadar gidilmemiş olmasının sonuçlarından biridir. 28 Şubat dönemi Susurluk ile ortaya çıkan devlet içindeki pisliği kapsamlı temizlemekten çok üstünü örtmeyi tercih etmişti. O skandalı yaratan güvenlik anlayışı 1999 yılındaki Helsinki zirvesinin ardından Türkiye'nin AB üyeliği için gerekli reformları yapmaya başlamasıyla tedricen değişmeye başladı. Ancak köklü temizlik yapılamadı.
12 Eylül'deki karanlık rejimin perçinlediği Milli Güvenlik Devleti yapılanmasından demokratik/teknik hukuk devleti yapılanmasına, geçmişin sicilini fazla deşmeden geçilmek istendi.

Yapılanlar seviyesiz
O dönemin alışkanlıklarından vazgeçmeyen, kurumlar içinde ağırlıkları tümden yitmemiş kişi ve gruplar da bu değişime ellerinden geldiğince ve bildikleri yöntemlerle engel olmaya çalıştılar. Bu ülkenin demokratik rejime en saygılı ve son krizin en trajik kişiliği Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e yönelik seviyesiz saldırıların arkasındaki neden de budur. Dahası değişimi gerçekleştirecek olan aktörlerin aralarındaki ilişki sorunlu. Hem kurumlar arasında hem de kurumların kendi içinde keskin çatışmalar yaşanıyor. Devletin yeniden yapılanmasında en ağır ve ağırlıklı görev kendisine düşen Yargı ise bu görevi üstlenecek durumda değil.

İradesini kullanamıyor
Kendi içindeki bölünmeler nedeniyle bir yandan çağdaş hukuka uygun kararlar alınırken değişimin önüne set çekecek girişimler de oradan geliyor, hukuku iğfal eden yöntemler de. Devletin başı ve Cumhur'un reisi olması gereken Ahmet Necdet Sezer'in bu dağınıklığı toparlamak ya da boşluğu doldurmak iradesinin bulunmaması ise krizi derinleştiriyor.
Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında ortaya atılan iddiaları bu nedenle farklı boyutlarıyla değerlendirmek gerekir. Bir yanıyla olay Hasan Cemal'in de altını çizdiği gibi asker ve sivil bürokrasinin hukuk önünde vatandaşa göre daha eşit sayıldığı yanlış bir anlayışın sergilenmesine yol açtı. Bir diğer yanıyla, olay Cumhurbaşkanlığı muharebelerinin seyri ve rejimin yeni dengelerinin nasıl kurulacağıyla bağlantılı. Muharrem Sarıkaya'nın Meclis Araştırma Komisyonu'nun AKP'li üyelerinin yaşanan krizdeki payıyla ilgili yazdıkları bu bağlamda ibretliktir.
Hükümet Büyükanıt krizinin çıkmasında payı olmadığı halde sarsılmıştır. Buradaki belki tek şansı Deniz Baykal'ın CHP'sinin muhalefet tarzı ve üslubudur. Ancak iki büyük soru işareti iktidar partisini giderek kuşatmaktadır: Bunlardan birincisi iktidar partisinin çapının ülkeyi yönetmeye yetip yetmeyeceğiyle ilgilidir. Diğeri ise iktidar partisinin rejimi nasıl kurguladığıyla bağlantılıdır. İktidar partisinin kendisini de hedef alan istikrarsızlaştırma taarruzunu aşması ancak yeni bir vizyon üretebilmesiyle mümkün olacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Doğru tahliller   / 05-03-2006
 Cıvalı Zar   / 02-03-2006
 Fırtınada kaptanlık   / 26-02-2006
 Ziyaret   / 23-02-2006
 Washington notları   / 19-02-2006
 Irak ve bölge   / 16-02-2006
 Riyaset-i Cumhur muharebeleri   / 12-02-2006
 Mutasyon   / 09-02-2006
 Rüzgar değişirken   / 05-02-2006
 Hamas soruları   / 02-02-2006
SOLİ ÖZEL
Temizlik gereği
Giderek daha açıkça ortaya çıkıyor ki,...
Brezilya dizisi: 2-1
Brezilya dizisi: 2-1
Krizin eşiğindeki F.Bahçe'ye yine bir G.Saray galibiyeti ilaç gibi...
Diriliş günü
Diriliş günü
Ligde liderliği kaptırdığı G.Saray'ı kupa çeyrek finalinin ilk...
Genelkurmay, Köşk'ten hukuki destek istedi
Genelkurmay, Köşk'ten hukuki destek istedi
Askeri kaynaklara göre Büyükanıt olayı için Çankaya'ya çıkan...
Hakları bir güne sığmaz
Nâzım Hikmet'in dediği gibi onlar anamız, avradımız yarimiz... Binbir...
Başbakanın yeğeni Ali'ye hapis istendi
Başbakan'ın koruması olan yeğen Erdoğan'a şoförü ve bir polisle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu