kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kazim Kanat @ SABAH
 

Yaş 75... Yolun yarısı eder

Umudun umudu olmak!...Bunun yetmediğini Isparta'da bir annenin bana gözyaşları ile sarılmasında bir kez daha anladım. Ama bu kez umudun umudu olamıyordum. Anne beş yaşındaki kanser tedavisi olan çocuğu için ağlayarak: Doktorların yapacak artık bir şey kalmadı. Lütfen söyle ben ne yapabilirim? Dedi. Boğazıma takılan sözcüklere hükmedemedim! Henüz ilkokula bile başlayamayan kızı için bir umut arayan genç bir anne! Çaresizlik ne demek! İşte o gün müthiş sarsıldım. Üç gün önce Levent'te Kanser Vakfı'nda öğrendiğim şeyleri söyledim. İki yıl dayanın dedim. Anne göz yaşları içinde ayrılırken çok geç diyordu. İtiraf ediyorum. Sanki iyileştiğime o an sevinemedim. Tanrım ne olur çocuklar hasta olmasın.

KANSERDEN KORKMAYIN
İşte bu duygu fırtınası içinde Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi'nin konferans salonunda, "Hasta hakları" konusunda uzun bir konuşma yaptım. Damdan düşen biri olarak yaşadıklarımı anlattım. Ben konuşurken karşımda bir fotoğraf vardı. Yaşlı bir anneyi tedavi eden genç bir bayan doktorun fotoğrafıydı bu. Fotoğrafa baktım. Doktor da hasta. Koluna bağlanan seruma rağmen hasta tedavi ediyor. Gülümsedim: Doktorlarda bir gün hasta olabilirler. Ama asla hastaneyi terk edemezler. Efendim? İşte o genç bayana umudun umudu olarak şunu söyledim. Kanser artık insanların korkulu rüyası olmaktan çıkıyor. Bunu söyleyenler kimler mi? Kansere savaş açan, bu konuda hayatlarını adayan üç duayen tıp adamı hocaların hocası Bülent Bekarda, Ali Haydar Taşpınar ve Metin Aran söylediler. Galiba şunu da yazmazsam haksızlık olur. Levent'te ki Kanser Vakfı bir hastane değil sıcak bir ev atmosferinde. Gönüllü olarak Vakfın halka ilişkilerini yöneten Sibel Atılgan'ın daveti olarak gittiğim bu yerde gördüğüm her şeyden etkilendim. (Özellikle göğüsleri alındığı için kocalarının terk ettiği kadınlar beni çok etkiledi.) Ben konuştum. Sadece insanlara umudun umudu olma konusunda konuştum. Ama üç duayen Profesör hoca öylesine bilimsel şeyler söylediler ki ilk kez duydum. Bakın neler anlattılar:
* Beyinde iyi ve kötü duyguları yöneten bir merkez var. Eğer kötü şeyler hissedersiniz kötü şeylerle karşılaşırsınız. Hep iyi şeyler düşünün, yüksek moralle yaşayın hasta olmazsınız. Olsanız bile o hastalığı yenersiniz. Yani hücrelerinde canı ve duyguluları vardır.
* Her insanın alın yazısı dediğimiz kader olayı aslında insanın kendi DNA'sıdır. Yani doğan çocuğun DNA'ı incelenirse hangi hastalıklarla karşılaşacağı ve kaç yıl yaşayacağı artık biliniyor. Yani bilim adamları insanların kaderini artık biliyor. Kansere yakalanmak istemiyorsanız şu beş şeye dikkat edin: 1- Sigara içmeyin. İçilen ortamda bulunmayın. (Kanserin nedenlerinin yüzde 40'ı sigaradan kaynaklanıyor) 2- Kesinlikle kırmızı et yemeyin. 3- Şekerden kesinlikle uzak kalın. 4- Bulaşık ve temizlikte kullanılan deterjanları su ile yok edin. 5- Alkol tüketimin de asla aşırı olmayın.

ŞİMDİ DE GÜZEL HABERLER
* İnsanların ömrü çok yakında 150 yıl olacak. Artık insanlar hasta olmayacaklar ve hasta olsalar bile iyileşecekler. (Bu arada öğreniyorum ki Verem yeniden hortladı sözü bir yalan. Hastalanan ama tedavi olmayan insanlar veremden ölüyor.
* Çok yakın da birkaç yıl için de Kanser de insanların korkulu rüyası olmaktan çıkacak. (İnsanları iyileştiren ilaçlar bulundu. Bulunuyor. Son test denemeler yapılıyor.) Isparta'ya uçakla gidecektim ama olmadı. Süleyman Demirel Havaalanı açılmamıştı. Süleyman Demirel heykelinin yanında ki otelde kaldım. Sabah kahvaltıdan sonra Süleyman Demirel Meydanı'nda arabaya bindim, Süleyman Demirel Parkı'ndan geçtikten sonra Süleyman Demirel Bulvarı'nı takiben Süleyman Demirel Üniversitesi'ne geldim, zaten konuşmamı da Süleyman Demirel konferans salonunda yaptım. Dönüşte ise Süleyman Demirel!... (Türkiye'de ilk kez yapılan Hasta hakları konferansı beni çok etkiledi. Bu nedenle bu harika konferansı yöneten Rektör yardımcısı Prof.Dr. Vecihi Kırdemir ve arkadaşlarını içtenlikle tebrik ediyorum. Teşekkürlerimle!..)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ayşe Sultan'a cep telefonu aldım. Ve!...   / 26-02-2006
 Bir elimde silah bir elimde para!   / 19-02-2006
 Golü kaçıran futbolcuya ateş   / 12-02-2006
 Türkan Şoray'ın kara gözlerine aşık olmak   / 05-02-2006
 Karya Prensesi'ni kim böyle çirkin yaptı?   / 29-01-2006
 Senin hiç kardeşin öldürüldü mü Rahşan Abla?   / 22-01-2006
 İnsanlar ve hayvanlar   / 15-01-2006
 Babam beni hep uykuda severdi   / 08-01-2006
 Babasız bir yılbaşı daha!   / 01-01-2006
 Yaş 75... Yolun yarısı eder   / 25-12-2005
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Sağım solum modacı
Öyle bir an gelir ki...
MEHMET ALTAN
Meğer Gayrettepe'de herkesi soyuyorlarmış...
Geçen hafta...
KAZIM KANAT
Ekose etekli levrek buğulama!
Ben halkın içinde yaşamak...
ERDAL ŞAFAK
130 rakımlı tepedeki ölü
İttihat ve Terakki sadece 7...
Ustalar ve çırakları buluşturan gece
Ustalar ve çırakları buluşturan gece
Sinema Yazarları Derneği'nin bu yıl 8. kez törenle verdiği ödüller,...
Uçak biletlerine yoksulluk vergisi
Uçak biletlerine yoksulluk vergisi
Yoksul ülkeler ve yardıma muhtaç kişiler için uçak biletlerine ek...
Öğle tatiliniz için yemek tarifleri
İstanbul Uluslararası Mutfak Günleri'nin düzenlediği yarışma görülmeye değerdi.
Antalyalı aşçılar Avrupa yolcusu
"Genç Aşçılar Derneği"ni kuran Antalya'nın beş yıldızlı otellerinin ödüllü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.