kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlar 'Gizli Dosyalar' sayesinde bir araya geldi
Onlar 'Gizli Dosyalar' sayesinde bir araya geldi
Yapımcı Chris Carter'ın FBI'dan yardım aldığını düşünenler var
Kendi sözlüklerini oluşturdular

'Gizli Dosyalar'ın Türk fanatikleri

Amerika'da ilk kez yayınlandığı 1993 yılından bu yana büyük ilgi gören "The X-Files-Gizli Dosyalar" adlı TV dizisinin Türk fanatikleri de var. Doğaüstü olayların konu edildiği bu efsanevi dizinin hayranları, her gün internette bir araya geliyor, yılda bir kez de buluşuyor. Hatta kendilerine özel sözlükleri bile bulunuyor.


Onlar 'Gizli Dosyalar' sayesinde bir araya geldi

Amerika'da yıllardır büyük beğeniyle izlenen "The X-Files-Gizli Dosyalar" adlı TV dizisinin Türkiye'deki fanatikleri her gün internet üzerinden konuşuyor, yılda bir kez buluşuyorlar.

Bazıları günlük hayatlarını televizyon dizilerine göre şekillendirir. Dizi saatinde kimseye randevu verilmez ve ertesi gün saatlerce diğer dizi fanatikleriyle konuşulur, o bölümde olanlar tartışılır. Günümüzde pek çok TV dizisinin de hatırı sayılır bir seyirci kitlesi var. Yerli diziler reyting rekorları kırarken Türkiye'de de ciddi bir izleyici kitlesi olan yabancı diziler var. Yayınlanmaya başladığı 1993 yılından beri "ABD'nin derin devleti"ne atıfta bulunan "The X-Files-Gizli Dosyalar" ise bu yabancı diziler arasında.Yıllardır farklı ülkelerden birçok fanatiği olan dizi için internet siteleri açılıyor, hatta konferanslar düzenleniyor. Türkiye'de de bu dizinin azımsanmayacak bir hayran kitlesi var. İlk kez yaklaşık beş yıl önce bir araya gelen "X-Files-Gizli Dosyalar" hayranları, kurdukları internet sitesi üzerinden bilgi alışverişinde bulunuyorlar. www.thexfiles-tr.net sitesi üzerinden haberleşen dizi fanatikleri, bu buluşmaların ilk gününde beraberce diziyi seyredip tartışıyor; ikinci gün ise sosyal aktivitelerle birbirlerini tanımaya çalışıyorlar. İnternet sitesi, 1998 yılında kimyager Oğuzhan Katmer tarafından kurulmuş. Adapazarı'nda oturan Katmer her bölümü kaç kez izlediğini dahi hatırlamıyor. Site üzerinden haberleşen hayranlar ilk buluşmalarını 7 Temmuz 2001 tarihinde gerçekleştirmişler. Bu tarihten sonra da bu buluşmalar farklı şehirlerde yapılarak geleneksel hale gelmiş. Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 460 üyesi bulunan sitede, yaklaşık 250 kişi de forumda bir araya gelip düzenli olarak konuşuyor. Üyelerin yaş ortalaması yaklaşık 15-40 yaş arası. Ancak 25-30 yaş arası grup çoğunlukta.

BEŞ YIL ÖNCE BAŞLADI
Dizi fanatiklerinin ortak noktaları "paranormal" yani normal olmayan doğaüstü olaylara ilgi duymaları. Tüm hayranların tek bir amacı var; kült haline gelen bu dizinin hak ettiği ilgiyi görmesini sağlamak ve hayranları bir araya getirerek daha çok sayıda Türkçe kaynak sunmak. Sitenin kurucuları kimyager Oğuzhan Katmer (27), bir şirkette uluslararası ilişkiler sorumlusu olarak çalışan Murat Akpınar (24), tasarımcı Tuğçe Köngül (23), bir şirkette bilgi işlem sorumlusu olarak çalışan Rukiye Fırat (29), üniversite öğrencisi Ece Yazan (22) ve yazılım uzmanı Pelin Akyüzlü (28) ilk kez yaklaşık beş yıl önce bir araya geldiklerini söylüyor. Ece Yazan "Ben bu grupla tanıştığımda 17 yaşındaydım" derken grup üyeleri beraber büyüdüklerini belirtiyor.

TELEFONDAKİ SES ONUNDU!
Türkiye'deki hayranlarının televizyon kanallarına da bazı yaptırımları olmuş. "Dini propaganda içeriyor" diye gösterilmeyen bölüm, daha sonra onlar sayesinde yeniden gösterilmiş. Yine CNBC-e'de karışık yayınlanan bölümler onlar sayesinde doğru sıralama ile gösterilmeye başlamış. Dizi fanatikleri, TGRT'de Scully (Gillian Anderson) ve Mulder'ı (David Duchovny) seslendiren kişilerle de tanışmışlar. Hayranları Mulder karakteri ile özdeşleştirdikleri Ali Düşenkalkar'ın sesini çok etkileyici buluyor. Oğuzhan Katmer, Düşenkalkar'la tanışmak için onu aradığında duyduğu sesten çok etkilendiğini gizlemiyor: "Telefonun ucundaki ses Mulder'ın sesiydi. Ben bir beş dakika kadar kitlendim. Karşıdaki ses sürekli 'alo' deyip duruyordu. Benimse nutkum tutulmuştu." Telefon sesi olarak jenerik müziğini kullanan hayranların diziye olan ilgileri yaşları ile de değişkenlik gösteriyor. Fanatikler bir bilimkurgu ve gerilim dizisi olarak görülse de bazı bölümlerin çok eğlenceli öğeler barındırdığını düşünüyorlar. Doğaüstü olaylara, uzaylılara inanıyorlar ama şimdiye kadar bu tip olaylarla karşılaşmadıklarını özellikle belirtiyorlar.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Asıl kadın çokeşlidir
 Kadın olmanın gururunu yaşayın
 Cannes'da başlıyor İstanbul'da bitecek
 Hollywood'da son moda kaslı kadınlar
 Paris'teki defileler şiir gibi
 İlk kadın radyosu hızlı geliyor
 'Damadıma torpil yapmadım'
 Kayıt yeni ama ses orijinal
 Kuş gribi satışları patlattı
 Ya yaşlanınca Aysel olursam
 Toplumsal travma yaşıyoruz
 Türk müzisyen Afganistan'da okul açıyor
 Çin'e okumaya gitti fotomodel oldu
 Zabıta artık empati kuruyor
 Minyatür sanatçısı veteriner
 Herkesi Jean çarpacak
 İtalyanlar şıklık için kazandığından çok harcar
 Aşktan doğan marka
 Mücevherin yerini saat aldı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kalkın benim yerime oturmuşsunuz
Kadın yanımıza yanaştı;...
FİLİZ AKIN
Evrenin bir bilgisayarı var
Arabayla geçerken gözlerime...
AYŞE BRAV
Kadınların bilmediği bir erkek lisanı
Kızlar niye erkek...
SUNAY AKIN
Merdiven 40'a dayanır!..
Merdiven bir kurtarıcıdır her...
ALİ POYRAZOĞLU
Ben beni kaybettim
Canım çok sıkkın... Çoook... Dün...
ÜLKÜ TAMER
Meryl Streep tarımcıya yenildi
Oscar ödül töreninin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.