kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İran'ın nükleer dosyası BM'de
İran'ın nükleer dosyası BM'de

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer dosyasını BM Güvenlik Konseyi'ne havale etti. UAEK'nun Viyana'da yapılan olağan yönetim kurulu toplantısı sona erdi.

Yönetim kurulu dönem başkanı Japonya Büyükelçisi Yukiya Amano, ''İran'ın nükleer dosyasının, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin hazırladığı 27 Şubat tarihli raporuyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesinin kararlaştırıldığını'' açıkladı. Toplantının son oturumunda konuşan İran temsilcisi Cevad Vahidi de''Eğer genel arzu buysa, önümüzdeki dönemde durumumuzu
belirleyeceğiz. Ancak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) taraf ülke olarak nükleer araştırma faaliyetlerimize devam edeceğiz'' dedi.

Basına kapalı olarak yapılan toplantıda, İran'ın nükleer programı konusunda ABD, AB ve İran arasında anlaşmaya varılamadığı ve dosyanın Baradei'nin raporuyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne havale edileceği daha önce belirtilmişti.

EL BARADEI'DEN İRANLI LİDERLERE ÇAĞRI: SÖZLERİNİZE DİKKET EDİN

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhemmed El Baradei, gelecekte İran ile yapılacak görüşmelere ABD'nin de dahil olması gerektiğini söyledi.

El Baradei, Kurum'un Viyana'daki yönetim kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programıyla ilgili güvenlik konuları tartışılmaya başladığında, bu noktada ABD'nin de görüşmelere dahil olması gerektiğini bildirdi.

İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak Batılı ve İranlı liderlere ''sözlerine dikkat etmeleri'' çağrısında bulunan El Baradei,''Bu aşamada ihtiyacımız olan, ılımlı bir yaklaşım, konuşmalara dikkatetmek. Ortadoğu çok çabuk alevlenen bir bölge'' diye konuştu.

Muhammed El Baradei, yönetim kurulu toplantısında tüm ülkelerin, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesinin, muhtemel yaptırımlara hızlı bir yol değil ''yeni diplomasi safhası'' olduğunu vurguladığını ifade ederek, bunun UAEK'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak gereken güven inşa edici adımları atmasının garanti edilmesi çabalarına ağırlık kazandıracağını kaydetti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) bugün Viyana'da yapılan yönetim kurulu toplantısında, İran'ın nükleer dosyasının UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin raporuyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesine karar verilmişti.

BURNS: DOSYA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞI ELE ALINABİLİR

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'nde önümüzdeki hafta başı ele alınabileceğini açıkladı.

Burns, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili olarak ''BM Güvenlik Konseyi'nin pazartesi ya da salı çok aktif bir müzakereye başlayacağına inanıyoruz'' dedi.

İran'ın Amerikan çıkarlarını doğrudan tehdit ettiğini savunan Burns, İran üzerindeki baskıyı artıracak güçlü bir yaklaşım planladıklarını belirtti.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) bugün Viyana'da yapılan yönetim kurulu toplantısında, İran'ın nükleer dosyasının UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin raporuyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesine karar verilmişti.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI: ANLAŞMA OLMAMASINDAN ÜZÜNTÜ DUYDUK

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, İran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşma olmamasından üzüntü duyduklarını söyledi.

Douste-Blazy yaptığı açıklamada, ''İran bir kez daha Avrupa'nın vemüttefiklerinin, özellikle Rusya'nın uzattığı eli tutmamıştır'' dedi. Bu durumdan üzüntü duyduğunu kaydeden Blazy, konunun artık BM Güvenlik Konseyi'ne taşınacağını, Fransa'nın bu konu hakkındaki sorumluluklarını yerine getireceğini belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) bugün Viyana'da yapılan yönetim kurulu toplantısında, İran'ın nükleer dosyasının UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin raporuyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesine karar verilmişti.

RUSYA: ASKERİ SEÇENEĞE KARŞIYIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İran'ın nükleer programına ilişkin olarak bu ülkeye BM yaptırımları uygulanmasına ya da bir askeri seçeneğe karşı olduklarını açıkladı.

Lavrov, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran konusunda önderliğinin devamına ve UAEK'nun İran'daki çalışmalarının sürdürülmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Rus bakan, ''İran'a karşı yaptırımlar olması halinde Rusya'nın bunu onaylayıp onaylamayacağı'' şeklindeki bir soruya, yaptırımların krizi çözemeyeceği, UAEK'nun profesyonel tavsiyelerine bağlı kalmalarıgerektiği cevabını verdi.

Lavrov, ayrıca İran'a yönelik askeri bir seçeneğin ihtimal dışı olduğunu belirterek, ''Moskova'nın, bu krizin çözümünde askeri seçenekbulunmadığına inandığını'' ifade etti.

UAEK'nun bugün Viyana'da yapılan yönetim kurulu toplantısında, İran'ın nükleer dosyasının UAEK Başkanı Muhammed El Baradei'nin raporuyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesine karar verilmişti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Kuş gribi AIDS'ten daha tehlikeli'
 Ada polisi: Şüpheliyi vururuz
 Minibüste asılarak öldürüldüler
 Annan'dan ABD'ye eleştiri
 ABD: Kerkük'te çözüm Iraklıların elinde
 Uganda'da bir kilisenin duvarı çöktü: 27 ölü
 Kedi timi, Türk h@cker avında
 3 Ekim sonrası ilk buluşma
 Direnişçilerin taktiği Arabistanlı Lawrence
 'Türkiye'nin Avrupalı olmasını istiyoruz'
 Savaş karşıtı anne BM önünde tutuklandı
 İsrail'den Hamas liderine ölüm tehdidi
 Rusya, İran'a pilot tesiste üretim önerdi
 Trilyonluk savaşı Brunei Sultanı aldı
 Guantanamo esiri işkenceleri anlattı
 Kıbrıs'ta 'umut kalmadı'
 'Pandora kutusunu açtık'
 'Daha çok para kazanın'
 Fransa'nın 'ilki' oldu
Söz futbolcularda
Söz futbolcularda
Fenerbahçeliler, bugünkü G.Saray maçında Daum'dan umutlu değil. Tek...
Bazıları haberdardı
Bazıları haberdardı
Şükrü Saracoğlu'ndaki ses düzeninin sorumlusu Bingül, "İtaat et...
TSK'ya darbe iddiası Baykal'ın haddine mi!
TSK'ya darbe iddiası Baykal'ın haddine mi!
Erdoğan, TSK'ya ve yargıya sahip çıktı, faturayı Baykal ve medyaya...
Mahkeme Şemdinli davasını hemen açtı
Orgeneral Büyükanıt'ın adının geçtiği iddianame Van 3'üncü Ağır Ceza...
4 yıldızlı rahatsızlık Çankaya'ya taşındı
Ankara'da 4 yıldızlı rahatsızlığın ardından başlayan "Büyükanıt...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu