kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: Şemdinli iddianamesi çok açık bir tertip
Baykal: Şemdinli iddianamesi çok açık bir tertip

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Şemdinli olayıyla ilgili iddianamenin sağlam hukuki dayanaklarla hazırlandığı söylemenin ''insanın aklına ihanet'' olduğunu ifade etti. Baykal, ''Şemdinli olayının içyüzünün ortaya çıkması konusu ayrıdır, o olayı bir Kara Kuvvetleri Komutanı'nın önünü kesmek için gerekçe diye kullanma girişimi ayrıdır'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarıyla Türkiye'nin anayasa, hukuk, siyasal sisteminin dayanak noktası olan belli kurumlara yönelik arayış, değiştirme ve yeniden
tanımlama çabalarının sürdürüldüğünü savundu.

Şemdinli olayları iddianamesi ve bununla ilgili tartışmalara değinen Baykal, Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili'nin, daha önce de Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile ilgili iddianameyi hazırladığına dikkati çekti.

Bir süreden beri Ankara'da gazete bürolarında ve internette ''resmi ifadeli bir takım iddiaların, kağıtların dolaşmaya başladığını, belli bir kişiyle ilgili iddiaların ortaya atıldığını'' kaydeden Baykal, belirlenen hedefe yönelik sistemli bir saldırı yürütüldüğünü söyledi.

Şemdinli iddianamesinde, gazete bürolarına dağıtılan gerçek dışı belgelerdeki suçlamaların yer aldığını savunan Baykal, şöyle devam etti:

''Siyasetin uzak tutulması gereken temel kuruluşlardan bir tanesi silahlı kuvvetler, diğerleri de adalet ve eğitimdir. Ancak, 'silahlı kuvvetlerin tercihi yoktur, olmamalıdır' demek, doğru değildir. Silahlı kuvvetlerin tercihi Türkiye Cumhuriyeti anayasasıdır, laik demokratik cumhuriyettir. Türkiye'nin bağımsızlığı, ulusal bütünlüğüdür.''

''AKLA İHANETTİR''

Silahlı kuvvetlerin bu temel çerçevenin dışına çıktığına dair bir izlenim bulunmadığını kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu konularda dikkatli, duyarlı elbette olacak; olmazsa sorun... Adalet, gene aynı şekilde. Hukukçularımızın, savcılarımızın Cumhuriyetin hukukçuları, savcıları olmalarını istiyoruz. Türkiye'nin laik demokratik cumhuriyetine sahip çıkmalarını istiyoruz.

Silahlı kuvvetler de Atatürk Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleri, yargı da Atatürk Cumhuriyeti'nin yargısı olacak. Öyledirler, öyle idiler. Öyle olacaklar mı olmayacaklar mı, mesele bu...''

Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın hakkındaki iddianamenin, yayınlanmadan kamuoyuna açıklandığına dikkati çeken Baykal, hukuka aykırı şekilde bir suçlama kampanyası şekillendirildiğini kaydetti.

O olayda toplumun büyük tepki gösterdiğini ve sonunda iddianamenin hukuki dayanağının bulunmadığının ortaya çıktığını ifade eden Baykal, aynı Başsavcı Vekili'nin, şimdi Kara Kuvvetleri Komutanı hakkında ''çete kurma'' suçlamasını temel alan bir iddianame hazırladığını belirtti.

Kimsenin mevki ve makamının, hukukun işlemesine engel olmaması gerektiğine işaret eden Baykal, ancak bu temel ilkenin bugün başbakan,bakanlar ve milletvekilleri için işletilmediğini söyledi.

Baykal, Silahlı Kuvvetler'de ise bu temel ilkenin işletildiğini; eski Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın bir süre önce yargılandığını ve hukuki bir sürecin ardından karar verildiğini vurguladı.

''AÇIK BİR TERTİP''

Sağlam hukuki gerekçeler olması durumunda Kara Kuvvetleri Komutanı'nın da suçlanabileceğini; toplumun, kim olursa olsun suç işleyenin arkasında durmayacağını ifade eden Baykal, şunları söyledi:

''Herkesten, işlediği her suçun hesabı sorulmalıdır. Ama bu iddianamenin sağlam hukuki dayanaklara dayandığını, siyasi kaygıların tamamen dışında iyi niyetle hazırlanmış bir belge olduğunu düşünmek, insanın aklına ihanettir. Sağduyuya ters düşmektedir.

Akıl var, mantık var; olayın akışını görüyoruz. Bunun, hukuki bir süreç olduğunu iddia etmek mümkün mü? Elbette Şemdinli olayının içyüzü ortaya çıkmalı. Şemdinli olayının içyüzünün ortaya çıkması konusu ayrıdır, o olayı bir Kara Kuvvetleri Komutanı'nın önünü kesmek için gerekçe diye kullanma girişimi, bunun için hukuk dışı siyasi bir takım iddiaları esas alarak bir yargılama süreci başlatma girişimi ayrıdır.

Gerçek ortadadır, ortada çok açık bir tertip vardır. En yanlış, en sakıncalı siyasi istismar, yargıyı kullanarak yapılan siyasettir. Yargıyı kullanarak yapılan siyaset kadar tehlikeli bir siyaset yoktur. Bunu, daha önce rektör konusunda gördük, şimdi komutan konusunda aynı senaryo tekrar önümüze getirilmektedir. Dün rektör, bugün komutan, yarın kim bilir kim? Birileri bu süreç karşısında 'sakin olun, itidalli davranın, görmezlikten gelin, içyüzünü ortaya
koyun' diyor. Bu süreçler hep yaşandı. Papaz ne diyor, 'önce komünistleri, sosyalistleri, sonra liberalleri aldılar, 'bana ne' dedim. Sonra sıra bana geldiğinde çevremde kimse kalmamıştı' diyor. Hukuka saygılı, demokrat bir insan olmak demek, böyle olaylar karşısında cesaretle tavır takınmak demektir. Eğer bu noktada da Türkiye, 'yeter artık' deme ihtiyacını duymuyorsa yazıklar olsun...''

''ONLAR OYNAMASIN, BUNLAR DA GÖZ YUMMASIN''


Son dönemde Türkiye'de, terörün çok tehlikeli bir şekilde tırmanmaya başladığını belirten Baykal, ''Eğer siyaset, toplum göz yumar da silahlı kuvvetlere girerse bunun, tasavvur edemeyeceğiniz ağır sonuçları ortaya çıkar. Tarihimiz bunun tanığıdır'' dedi.

Silahlı kuvvetlerin Türkiye'nin en temel kurumlarından birisi olduğunu vurgulayan Baykal, ''Silahlı kuvvetler kendisini yozlaşmadan, çürümeden, bozulmadan korumayı, sakınmayı başarabilmiştir. Dokunmayın, oynamayın... Hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Onlar oynamasınlar, bunlar da göz yummasınlar, görmezlikten gelmesinler. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''olayı, gazetelerden takip ettiği'' yönünde açıklama yaptığını belirten Baykal, bunun; ''savunma ihtiyacının bir ifadesi olduğu'' söyledi. Baykal, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türkiye kötü yönetiliyor. Üniversiteyle, yargıyla kavgalı, silahlı kuvvetlerle ilgili tedirginlikler yaratan bir iktidar... Daha cumhurbaşkanlığı konusu çözülmedi. Cumhurbaşkanlığı konusu planlandığı şekilde çözüldükten sonra acaba bu süreçler nasıl işler, ne gibi sorunlar ortaya çıkar; bunun takdirini sağduyulu vatandaşlarımıza bırakıyoruz. Bu, çok tehlikeli bir gidiştir. Çok tehlikeli bir oyun
oynanıyor. Bu oyunu etkisiz kılmak hepimizin öncelikli görevidir. Bunu
başaracağımıza inanıyorum. Ama gerekli duyarlılık gösterilmez konu geçiştirilir, görmezlikten gelinirse tarihin pek çok örneğini sergilediği süreç bir kez daha gözlerimizin önünde Türkiye'de işler. İşlemeyeceğine inanıyorum, işletmemek zorundayız''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İşte olay yaratan iddianame!
 Sezer-Özkök görüşmesi sona erdi
 Şemdinli'yi soruşturma talebine ret
 İddianame zirvesi
 Çiçek iddianame krizi için yol gösterdi
 'Ordumuzla karşı karşıya getiremezler'
 Komutanlardan tek vücut olma kararı
 Sivillere de soruşturma
 JİTEM iddianamede
 Baykal: Karşı darbe girişimi var
 Anavatan lideri Mumcu'dan destek
 Ağar: TSK sorunu kendi içinde çözer
MUHARREM SARIKAYA
Asker bekliyordu...
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Yaşar Paşa sendromu
Şemdinli iddianamesinde Kara...
YAVUZ DONAT
Uyarıda "dil" sorunu
Hükümet yetkilileri ile iş...
Yabancı doktor zaten var
Yabancı doktor tartışılırken Iğdır ve Van'da, Türki Cumhuriyetler'den...
'Katana' lafı zayıflattı
Güzel şarkıcı Günce, bir internet sitesinde kendisiyle ilgili olarak...
Vekil tünel taşıttı
Vekil tünel taşıttı
2 yıldır yapımı süren Dudullu Tüneli, AKP'li milletvekili Ali İbiş ve...
Belçika istihbaratı: Kaçar diye hükümeti uyarmıştık
Belçika istihbaratı: Kaçar diye hükümeti uyarmıştık
Fehriye Erdal'la ilgili olarak Belçika Adalet ve İçişleri bakanları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu