kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

BOP yaşıyor mu?

Dışişleri Bakanı Gül, CHP'li Mustafa Özyürek'in soru önergesini yanıtlarken, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ni (BOP) göklere çıkardı; Türkiye'nin bölge vizyonuyla örtüştüğünü bildirdi. Bir ayrıntıyı belirtmeyi unuttu; BOP'un rafa kalkmak üzere olduğunu....

Ortadoğu'da barış ve huzurun hâkim kılınmasını amaçlayan bir proje...
Dışişleri Bakanı Gül, CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek'in soru önergesini Başbakan Erdoğan adına yanıtlarken Büyük Ortadoğu Projesi'ni (BOP) böyle tanımladı.
Gül'ün hayli ayrıntılı cevabına göre, Ortadoğu'yu (Aslında Fas'tan Pakistan'a kadar uçsuz bucaksız coğrafyayı kapsıyor) dönüştürmek için hazırlanan BOP, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim ilkelerinin güçlendirilmesini, serbest piyasa ekonomisinin işletilmesi unsurlarını içeriyor ve kesinlikle siyasal ya da askeri müdahale öngörmüyor.
Bu cümleyi okuyunca, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a Şubat'ın son haftasında çıktığı Ortadoğu gezisinde yöneltilen soruları hatırladık: "Hangi demokrasiden söz ediyorsunuz? Afganistan'a bombalarınızla götürdüğünüz ve ülkeyi savaş ağaları ile uyuşturucu baronlarına teslim eden demokrasiden mi? Yoksa bombalı saldırılarda her gün onlarca masum kişinin öldüğü Irak'taki işkenceli demokrasiden mi?" Gezisinin üç hedefinden birinin Ortadoğu'da demokratik reformları teşvik etmek olduğunu (diğer ikisi Hamas'a destek verilmesini önlemek ve İran'a baskıları artırmak) söyleyen Rice, bu sorular karşısında yutkundu, yuvarlak yanıtlarla geçiştirdi ve denildiğine göre Washington'a hayli karamsar döndü.
Dönüşüyle birlikte de, BOP'tan vazgeçilmesini, daha "Pragmatik" politikalar geliştirilmesini isteyenlerin sesleri daha gür yükselmeye, asıl önemlisi daha çok destek bulmaya başladı.
Çünkü gerekçeleri epey güçlü: BOP kapsamında nereye el atıldıysa, hesapta olmayan tablolarla karşılaşıldı. Irak demokrasiyle tanıştırıldı ama sandıktan din devleti isteyenler çıktı. Filistin'de emsal oluşturacak kadar şeffaf seçimlerde İslam devleti kurmayı hedefleyen Hamas silip süpürdü. Mısır'da Başkan Mübarek, ABD'nin baskılarıyla genel seçimlerde çoğulculuğa razı oldu, Müslüman Kardeşler herkesi şok eden başarıya ulaştı. Dahası BOP'a, yani ABD müdahalesine tepki, kitleleri daha da radikalleştirdi. Örneğin, İran'da fanatikler fanatiği Mahmud Ahmedinecad'ın seçilmesi gibi...

BOP
yerine AGİT
BOP'un açmazı ya da ikilemi şurada: ABD ile işbirliği yanlısı olan mevcut rejimlerin altını oyuyor. Buna karşılık ABD karşıtı İslamcı akımların yelkenlerini şişiriyor. Bir başka deyişle, demokrasi radikal İslam'ı frenlemiyor, tam tersine daha da güçlenmesini, serpilmesini sağlayan gübre işlevi görüyor.
O nedenle, ABD'deki düşünce kuruluşlarından artık Beyaz Saray'a "Zararın neresinden dönersek kâr" tavsiyeleri iletiliyor. Tabii yeni öneriler eşliğinde: Geleneksel müttefiklerimiz olan Avrupalılar'la yeniden kenetlenme zamanı geldi. Ortadoğu için onlarla birlikte BOP yerine, Avrupa'yı demokratikleştiren AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü) benzeri bir mekanizma geliştirelim. Ve öyle bir sistem oluşuncaya kadar bölgeyi kendi haline bırakalım.
Beyaz Saray şimdilik açıkça "evet" demiyor ama "hayır" demediği de belli. Nereden? Mısır'da Mübarek'in İslamcılar'ın yeni bir zaferini önlemek için yerel seçimleri iki yıl ertelemesine ve en ünlü muhalif Eymen Nur'u hapse atmasına ses çıkarmamasından.
Diplomatik kulislerde hayli taraftarı olan görüşe göre, BOP'un düğmesine Türkiye'de AK Parti'nin seçim zaferiyle basılmıştı.
Bu görüş doğruysa, Ankara'da doğan BOP'un sessiz sedasız Kahire'de toprağa verildiğini söylemek pek yanlış olmaz...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kivi, kaşar ve çorba   / 05-03-2006
 Korkutan rakamlar   / 04-03-2006
 Erdoğan ve Gül   / 03-03-2006
 Karadeniz krizi   / 02-03-2006
 Türkiye'nin Irak misyonu   / 01-03-2006
 İddianame gibi   / 28-02-2006
 İkili oyun   / 27-02-2006
 AB'ye engel: Bencillik   / 26-02-2006
 Yer ve yen sorunu   / 25-02-2006
 Uçurumun kıyısında   / 24-02-2006
ALİ KIRCA
Daha iyisi olacaktır hep!
Ben Orhan Boran'ı onun...
ERGUN BABAHAN
Hükümetten memnunlar durumlarından mutsuzlar
Elimde...
UMUR TALU
Ortaklar arazi
Kenan Evren hiç değilse...
FATİH ALTAYLI
Büyükanıt'ı tanırım iyi bir generaldir
Yaşar...
ERDAL ŞAFAK
BOP yaşıyor mu?
Dışişleri Bakanı Gül, CHP'li Mustafa...
MEHMET ALTAN
Kadınlara aşk şiirleri...
Yarın değil öbür gün...
Hava Üssü Türkiye
İngiliz Sunday Times: NATO, ABD'ye olası İran'a saldırısında hava...
Türkiye karşıtı imza kampanyası başlattı
Avusturya'nın aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ), Türkiye...
Hep köstek tam köstek: 0-1
Hep köstek tam köstek: 0-1
Fenerbahçe Kayseri'de liderlikten oldu. Hiçbir şey üretmeyen,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu