kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Doğru tahliller

Bir ülkenin kendi gerçeklerini kendisinden gizleyerek yaralarına merhem bulabilmesi mümkün değil. Zira sorunlarla başa çıkılabilmesi için öncelikle durum tespitinin doğru yapılması gerekiyor. Verilerin, hoşa gitmeseler bile, açıkça görülmesi ve akıllıca değerlendirilmesi herhangi bir konuda siyaset üretebilmenin önkoşulu.
ABD'nin Irak Savaşı da yanlış bilgi ve saplantılı analize dayandığı için Washington açısından fiyasko olarak sürüyor. Türkiye'nin de kendi sorunlarını görmemek, analizleri verilere gore değil kalpten geçene göre yapmak gibi bir alışkanlığı var.
Üstelik hem toplum hem de devlet aşırı derecede statükocu olduğundan değişiklikleri kabul etmektense önce ret yoluna gidiyor. Sonunda hayatın gerçekleri ağır basıyor. Ancak o zaman da koşullanmaları aşmak güç oluyor. Irak Savaşı sonrasında karşılaşılan durum da biraz bu. Savaşın sonuçlarının kamuoyunda tartışılma şekli bunu gösteriyor.
Irak'ın çok kanlı bir iç savaşa sürüklenmesi ve hatta parçalanması ihtimalinin güçlendiği bir dönemde bu ülkeye yönelik tahlillerin çok dikkatli, kapsamlı ve sağlıklı yapılması gerek. Tartışmanın çerçevesinin de kesinlikle kırmızı çizgilerle çizilmemesi lazım.
Irak'ın parçalanması, bağımsız Kürt devletinin kurulması, bu parçalanmışlığın tüm Ortadoğu'yu feci bir girdaba sürükleyecek olması gibi ihtimaller insanın keyfini kaçırıyor.
Ancak bu nedenle ihtimaller üzerinde düşünmek ve alternatif planlar üretmekten kaçınmak mümkün değil. Dahası Irak bağlamında şekillenecek dış politika alternatiflerinin geçerliliği Türkiye'nin siyasetindeki gelişmelerle de yakından ilgili.

Olası
Kürt devleti alternatifi
Bir grup işinsanının Ankara'da kurduğu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, perşembe günü Irak'la ilgili ekonomik verileri analiz eden iki rapor yayınladı. Dış politika ve strateji konularını ele alanın yazarı, tarihçi Profesör Gökhan Çetinsaya. Türkiye'nin Irak politikası bu ülkenin bağımsızlığını kazanmasından beri Irak'a hangi rejim gelirse gelsin mevcut statüko ve Bağdat'ın mutlak hakimiyetinin korunması üzerine kuruluydu. Burada da asli hedef Irak Kürtleri'nin siyasi bir kimlik kazanmamasıydı. Çetinsaya'nın Bağdat ekseni diye tanımladığı politika, Türkiye'nin 1990'lara kadar Türkmenler'i de pek kaale almaması sonucunu vermişti.
Irak'ın yakın gelecekte güçlü bir orduya sahip olamayacağının anlaşılması ve salt Arap kimliğini yitirmesi "Türkiye'yi stratejik bakımdan öne çıkaracaktır. Fakat Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşadığı sorunlar bölgede ortaya çıkan bu potansiyeli kullanmasını sınırlandırmaktadır."
Rapor, iç savaşın Irak'ı dağıtması durumunda Türkiye'nin bağımsız Kürt devleti olasılığını göz önünde bulunduran siyaset alternatifi düşünmesini öneriyor. Şimdiki durumda "Türkiye kısa ve uzun vadede Kuzey Irak'ta kurulan Kürt Federal Bölgesi'nin siyasi, sosyal ve kültürel etkilerini hissedecektir. Yeni Irak anayasasında tanınan siyasi, sosyal ve kültürel özgürlükler bağlamında ...siyasi etkileşimin yanısıra sosyal, ekonomik ve kültürel etkileşim beklenmelidir."
Raporun en çarpıcı bölümlerinden biri Türkmenler'le ilgili. 1990'larda Türkiye'nin yardımıyla ortaya çıkan Irak Türkmen Cephesi'nin başarısızlığının yanısıra, Türkiye'nin son döneme kadar Şii Türkmenler'e yönelik politikası olmaması eleştiriliyor. Kerkük konusunda farklı senaryoların dikkate alınmasını öneriyor. SETA raporu gerçekçi bir dışpolitika tartışması için iyi bir başlangıç.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cıvalı Zar   / 02-03-2006
 Fırtınada kaptanlık   / 26-02-2006
 Ziyaret   / 23-02-2006
 Washington notları   / 19-02-2006
 Irak ve bölge   / 16-02-2006
 Riyaset-i Cumhur muharebeleri   / 12-02-2006
 Mutasyon   / 09-02-2006
 Rüzgar değişirken   / 05-02-2006
 Hamas soruları   / 02-02-2006
 Sabır gereği   / 29-01-2006
SOLİ ÖZEL
Doğru tahliller
Bir ülkenin kendi gerçeklerini...
Zirveyi Ateş bastı
Zirveyi Ateş bastı
Galatasaray Sami Yen'de yenik duruma düştüğü karşılaşmada Samsun'u...
Camiaya rest çekti
Camiaya rest çekti
Ünal Aysal, 35 milyon dolarlık alacağı için ihtarname çekip...
Vekile mutluluk rehberi
Vekile mutluluk rehberi
TBMM Başkanlığı vekiller için sağlıklı yaşamda sorunlarla başa çıkma...
Büyükanıt'a suç duyurusu
Van Başsavcılığı, Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı...
Dindarlar Erdoğan'la modernleşiyor
"Erdoğanizm" araştırması tartışma yarattı. Kılıçbay "Milli Görüş'ten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu