kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü
Başka markaları satmayın demiyoruz
Rekabet yasalarına aykırı davranıyorlar
Sektörde kaçak üretim yapanlar var
Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü

Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü


Haksız rekabet ve kaçak üretim iddiası üreticileri birbirine düşürdü. Corvus'un sahibi Reşit Soley de Kavaklıdere ve Doluca firmaları yüzünden şarap satamamaktan dertli.

Şarap sektöründe üretim ve satışlar büyüdükçe krizler de büyümeye başladı. Yıllardır sesi çıkmayan sektörde, son birkaç yıldır yaşanan rekabet öylesine büyüdü ki üreticiler arasında tartışmalar, taraflar arasında suçlamalar ve hatta bölünmeler yaşanmaya başlandı. Rekabet Kurulu, sektörün en büyük iki üreticisi Kavaklıdere ve Doluca'yı haksız rekabetten incelemeye alınca, kutuplaşma oldu. Sektörün en büyük bu iki üreticisinin; restoran, bar, gece kulübü gibi eğlence mekanlarıyla özel anlaşmalar yaptığı ve başka markaların şaraplarının satılmasını engellediği iddia edildi. Rekabet Kurulu müfettişleri aynı anda iki şirketin de bilgisayarlarına el koydu. Evrakların fotokopilerini alıp incelemeye başladı. Kurulun kararını bekleyen iki firma iddiaları kabul etmedi. Corvus markasıyla piyasaya yeni giren mimar Reşit Soley ise Kavaklıdere ile Doluca'nın güçbirliği yapıp restoranlara kendileri dışındaki markaların girmesini engellediğini iddia ederek küçük üreticilere yaşama şansı verilmediğini iddia ediyor. Geçtiğimiz çarşamba günü yapılan Şarap Üreticileri Derneği toplantısında Doluca ile Kavaklıdere, "Kaçak şarap üreten, vergi kaçıran üreticilerle aynı çatı altında bulunmak istemiyoruz" diyerek yönetim kurulundan istifa etti. Üstelik Kavaklıdere'nin sahibi Ali Başman derneğin başkanıydı.

İKİ FARKLI GRUP VAR
Şarap üreticileri arasında yaşanan kavgayı, içlerinde en yenisi olan ve en az üretim yapan Reşit Soley açıkça dile getirdi. Bozcaada'daki bağlarında ürettiği Corvus marka şaraplarla sektöre giren Soley yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Şarap üretmeye başlayınca üye olduğum Şarap Üreticileri Derneği'nde iki farklı grup olduğunu gördüm. Bir grup üretici kaçak şarap üretiyor, devlete vergisini ödemeyip hijyenik koşullara uymuyor, diğer grup ise tersini yapıyor. İki grup aynı çatı altında ticari çıkarları için durumu kabulleniyor. En son yapılan dernek toplantısında 'Kötüler kötü olduklarını deklare ettiler, sebep olarak da iyilerin davranışlarını gösterdi. İyiler, kötülerin var olduğu yerde yönetimde olmak istemediklerini söyleyip ayrıldı. Sonunda ben böyle bir durum içinde olmayacağımı, k o n u ş -maları hazmedemeyeceğimi söyledim ve eğer yeni yönetim bir hafta içinde etik doğrularını açıklayıp, bir yıl içinde neler yapacaklarını söylemezse, ben olmayacağım', dedim." Reşit Soley, daha sonra yaşanan gelişmeleri de şöyle özetliyor; "Kavaklıdere'nin sahibi Ali Başman, 'Bu grup içinde olmamızı gerektirecek hiçbir sebep yok. Çünkü bu grubun büyük bir kısmı kaçak şarap üretiyor, vergisini ödemiyor, o yüzden bu insanlarla bir arada olamam' diyerek yönetimde görev almayacağını söyledi. Doluca'nın sahibi Ahmet Kutman, 'Biz de bu grubun içinde olmayacağız' dedi. O sırada suçlananlardan biri, 'İyi şarap yapmak için çaba sarfettim, şarabımın restoranlarda satılması için uğraş verdim, ama siz iki firma iyi şarabı satacağım yerleri kapattığınız için, şaraplarım oraya giremediği için ben ucuz şarap satmak zorunda kaldım. Vergiyi ödemeyip öbür gruba geçmiş oldum' dedi. Ortaya şu tablo çıktı: Türkiye'de bazıları köşeleri, bütün etik, ticari ahlak, insan hakları, tüketici hakları, satan hakları anlamında güçleriyle gasp ediyor. Tüketici istediği iyi şarabı bulmak yerine empoze edilen şarapları içmek zorunda kalıyor." Soley de birçok üretici gibi Kavaklıdere ile Doluca'dan şikayetçi... Kavaklıdere ve Doluca yüzünden eğlence mekanlarına şaraplarını satamadığını belirten Soley, pes etmeyip mücadele edeceğini vurguluyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 "İnek eti yemek niçin yasaktır?"
 Komşuların gözü Anadolu mutfağında
 Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe
 Çıralı bahçeleri portakal kokuyor
 Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
 Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın
 Mutfak sanatı üniversiteye girdi
 Halk mutfağımızdan sapasağlam tavuk
 Peynir şarabın tadını bozar mı?
 Türk turizminin genç delikanlısı 50 yaşında
 Fransız mutfağının bilgi hazinesi
 Avrupa Topluluğu'nun salyangozu hamburgere karşı
 Ayva tatlısının tam zamanı
 Soros'dan sonra meclis de zeytini keşfetti
 Mutfakları şenlendiren yemek kitapları
 Ziyafetin tadı ertesi gün çıkar
 Yemeklerin cilası pilav
 Fatih'in sevdiği karidesler
 İdeolojinin keskin kılıcı bilimin ışığını söndürdü
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Patara'da yaşananların hepsi gerçektir
Patara'da yaşananların hepsi gerçektir
Her şey 19 Eylül 2005'te New York Times gazetesinde "Türkiye'de...
Bizim kız
Bizim kız
2003 Mart'ının başı. Atina yakınlarındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.