kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Patara'da yaşananların hepsi gerçektir
Patara'da yaşananların hepsi gerçektir
Türk-Amerikan ilişkilerinin görünenden çok daha eskilere uzandığı ortaya çıktı
Türk dostu biliniyor
Demokrasinin temelinin Anadolu'da atıldığını bütün dünya görecek
Federatif yönetim biçimi empoze edilmek isteniyor

Patara'daki 'Beyaz Saray' tartışması

Likya Uygarlığı, ABD, Türkiye, 'federal devlet komplosu' ve zengin olacağına inanan bölge sakinleri... Hepsi Patara'da!.

Patara'daki Likya Uygarlığı'nın ABD Anayasası'na ilham verdiğini öğrenen eski kongre üyesi Stephen J. Solarz, 2007'de 220. yılını kutlayacak anayasaları için senatörleri buraya getirmeye çalışıyor. Prof. Dr. Sencer Şahin'e göre ise bu, Türkiye üzerine oynanan bir oyun.


Patara'da yaşananların hepsi gerçektir

Her şey 19 Eylül 2005'te New York Times gazetesinde "Türkiye'de Kumlara Gömülen Meclis" başlıklı haberle başladı. Bu habere göre ABD Anayasası, antik Patara bölgesinde kurulan Likya Birliği'nden ilham alınarak hazırlanmıştı Patara'da bir yazlığı olan Amerikan Kongresi eski üyesi Stephen J. Solarz, ABD Anayasası'nın 220. yıldönümü kutlamalarının 2007'de Patara'da yapılması için çalışıyor. Bölge halkı Solarz'ın yazlığına "Beyaz Saray" diyor Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık, Solarz'ı desteklerken Prof. Dr. Sencer Şahin "Türkiye üzerinde oyunlar oynanıyor" diyor. Patara sakinlerinin çoğu ise bu durumdan memnun; "Amerikalılar gelecek dertler bitecek".

19 Eylül 2005'te Amerikan New York Times gazetesi, Richard Bernstein imzasıyla "Türkiye'de Kumlara Gömülen Meclis" başlığıyla bir haber yayınladı. Haberde Amerikan Anayasası'nın, M.Ö. 3. yüzyılda Patara'da kurulan antik Likya Birliği'nden ilham alınarak hazırlandığı yazıyordu. Ayrıca Patara'daki kazı çalışmaları sırasında bulunan meclis binası kalıntısının Washington'daki kongre binasının yapımında örnek oluşturduğu iddia ediliyordu. Haberin devamında da Amerikan kongresinin eski üyesi Stephen J. Solarz'ın, Amerikan Anayasası'nın hazırlanışının 220'inci yıldönümü kutlamalarının, 2007'de Patara'da yapılması için girişimde bulunduğu yazıyordu. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen ne yerli ne de yabancı basında Patara bir daha gündeme gelmedi. Patara'da neler oluyor? Kazı başkanı, akademisyenler, köylüler bu duruma ne diyor? Konuyu yerinde araştırmak için Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan sınırları içindeki Patara'ya gittik ve çok farklı bir manzarayla karşılaştık. Amerikan Kongresi eski senatörlerinden Stephen J. Solarz'ın Patara'daki gelişmelere müdahil olması da aynı şekilde farklı şekillerde yorumlanıyor. Solarz'ı Türk dostu olarak görenler de var, "Solarz'ın geçmişine bakıldığında bu düşünce çok masumane olur" diyenler de... TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın nisan ayında Patara'yı ziyaret edeceği ve meclis binasını gezeceği söyleniyor ki, bu ziyaretin de Türkiye üzerine oyun oynayanların amacına hizmet edeceği de diğer bir iddia...

BÜLENT AKARCALI'NIN ARKADAŞI
Peki Amerikan Anayasası'nın, Patara'daki Likya Birliği'nden esinlenerek yapıldığı sonucuna nasıl varıldı? 1999'dan bu yana Türkiye'ye gelen, 2001 yılında Kalkan'dan ev alan eski ABD senatörü Stephen J. Solarz, yakın arkadaşı olan eski bakanlardan Bülent Akarcalı aracılığıyla Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık ile tanışır. Fahri Işık, Solarz'a "Ünlü düşünür Montesque'nun Lykia Birliği'ni 'Antik dünyanın en mükemmel demokrasisi' olarak övmüştür. ABD, eyalet sistemini, bu birlik yasalarından yararlanarak uyarlamaya özen göstermiştir" bilgisini verir. Solarz, ülkesine döndüğünde bu konuda araştırma yaptırır ve Amerikan Anayasası'nın Montesque'nun bu görüşlerinden, dolayısıyla Likya Birliği'nden esinlenerek hazırlandığını öğrenir. New York Times'ın da bu bilgiyi haber yapmasını sağlar. Bu arada Solarz'ın eşi, kazılara mali kaynak bulmak üzere Amerika'da "Patara Hamileri" adıyla dernek kurar. Solarz da 2007'de Amerikan Anayasası'nın 220. yıldönümünün Patara'da kutlanması için kongreyi ikna etmeye çalışır. İşte tam da bu noktada, yani Amerikan Kongresi'nin Patara'daki antik meclis binasında ABD Anayasası'nın yıldönümünü kutlayacak olmasına Prof. Dr. Sencer Şahin şiddetle tepki gösteriyor. Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı ve Akdeniz Dil ve Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü olan Sencer Şahin, Patara ile ilgili gelişmeleri "Patara üzerinden Türkiye'ye federatif yönetim biçimi empoze edilmek istenmekte ve 'böl ve hükmet' metodu Türkiye'de uygulanmaya çalışılmakta" şeklinde yorumluyor.

KÖYLÜLER ZENGİN OLMAYI DÜŞLÜYOR
Likya Birliği'nin başkenti Patara ile ilgili gelişmeleri antik kentin yanıbaşındaki Gelemiş Köyü sakinleriyle de konuştuk. Köylüler 2007'de Amerikan senatörlerinin Patara'ya geleceğine kesin gözüyle bakıyor ve bunu büyük bir şans olarak görüyor. "Amerikalılar gelecek, köyün bütün sorunları çözülecek, zengin olacağız" diyen Gelemiş Köyü sakinleri, yıllardır birikmiş sorunlarının Amerikalılar sayesinde çözüleceğine de inanıyor. Köyün eski muhtarı Hüseyin Çalık, "Hocam (Kazı Başkanı Fahri Işık) Amerikalılarla birlikte binin üzerinde gazeteci ve televizyoncu geleceğini söylüyor. Köyümüzü dünya tanıyacak ve turist yağacak" diyor. İbrahim Kulalı'ya göre ise, "Devlet büyükleri bu köye mutlaka el atar. Köyümüzün halini görüyorsunuz, biz köylüler olarak hiçbir şey yapamasak da devlet büyüklerimiz burayı bu şekilde Amerikalılar'a gösteremez. Mecburen bir şey yaparlar."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bizim kız
 Sevişme sahnelerini çekerken çok eğlendik
 Kültür ihraç edeceğiz
 Truvalı Helen İstanbul'a geliyor
 Kapitalizmin ruhu
 Baba ile oğlun ortak kaderi
 Devletin sabit hizmetkarı da burada okudu muhalifi de
 Kredi kartı borcu için kobay oldu
 Buz pistinin 'beyaz gölgesi'
 İş hayatında zirveye çıkmanın yolları
 Sorunlarla baş etme kılavuzu
 Kapitalist kalvinistlerin mucidi Max Weber
 Venedikli ressamın gözünden Fatih Sultan Mehmed
 Ergun Göknel'in eşi hidayete erdi
 Paşakapısı kadınların kaderini değiştiriyor
 Interpol, Pera Palas mektubunun peşinde
 Türk soyadları 54 bine ulaştı
 Duvarların ardında bütün dinlere yer var
 Zeki Demirkubuz: "Benim sinemamda dinsel bir öz var"
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
İstanbul'u pazarladık
Birileri pazarlama lafına takıyor...
MEHMET ALTAN
Sahilde...
Nisan sonlarında yaşanması beklenen bir günü...
REFİK DURBAŞ
Hangi fotoğrafın arabında anılarınız?
Yüz sayfalık...
KAZIM KANAT
Ayşe Sultan'a cep telefonu aldım. Ve!...
Babam ölünce...
ÖNCEL ÖZİÇER
Nüktedan kişi günü yaklaşırken
Gerçi daha bir ay kadar...
Festivalle kuşakları eğiten adam: Şakir Eczacıbaşı
Festivalle kuşakları eğiten adam: Şakir Eczacıbaşı
Sinema sanatına hizmetleri nedeniyle Şakir Eczacıbaşı SİYAD'ın bu...
Yaşayan efsane pilot
Yaşayan efsane pilot
Amerika'nın ilk kadın akrobasi pilotu Patty Wagstaff...
Karlı dağların dişi komandoları
2 bin 600 metre yükseklikte, -27 derece soğuk havaya rağmen çadırda...
"İnek eti yemek niçin yasaktır?"
GEO Dergisi insanoğlunun ezelden beri uzak durduğu yiyecekleri ele alıyor.
Komşuların gözü Anadolu mutfağında
Yemeklerimize sahip çıkmalıyız. Çünkü Türk mutfağının asırlık yemeklerine ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.