kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Erdoğan ve Gül

Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül son zamanlarda yeni bir âdet icat ettiler: Yurtdışı gezisine çıkarken Esenboğa'da ayaküstü, basın toplantılarında medyaya verip veriştiriyorlar. Sonra el sallayıp uçağa atlıyorlar. Bizler de neredeyse "sistemli" hale gelen bu iddiaları yanıtlamak için çırpınıyoruz.

Başbakan Erdoğan, Monte Carlo'ya giderken medyaya yönelttiği iddialardan Telsim'in açıklamasından sonra pişmanlık duydu mu acaba?
Hatırlayın; Maliye Bakanı Unakıtan ile ilgili haberleri kastederek, "Medyanın ileri gelenleri yorulmasın. Attıkları birçok iftiranın yalan olduğu ortaya çıkıyor. Bunun birşeyler karşılığında olduğunun biz farkındayız" dedi.
O haberlerin bir bölümünü (örneğin Unakıtan'ın kızının Telsim ile Türk Telekom'a şirketinin ürünlerini pazarlama girişimlerini) yayınlayan gazete olarak, biz de kendimizi töhmet altında hissettik.
Ve dün CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Telsim Genel Müdürü Mehmet Taşaltın'ın kendisine gönderdiği imzalı yazıyla, Zeynep Unakıtan'ın 5 Eylül 2005 tarihinde firmasının diğer yetkilileriyle birlikte kendilerini ziyaret ettiğini doğruladığını açıkladı.
Hayır, Erdoğan'dan özür beklemiyoruz. Ancak iki konuşmadan birkaç cümleyi hatırlatmanın da hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Kendi iyilikleri için.
İlki İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun. Meclis'in 11 Ağustos 1999 tarihli birleşiminde Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili olarak kürsüden şöyle seslenmişti: "Siyaseti, ahbap çavuş ilişkilerinden, yakınlarını kayırma içgüdülerinden kurtarıp, ülkeye bir şey kazandırabilecek insanların yolunu açmak şeklinde değerlendirmeliyiz."
İkincisi bizzat Erdoğan'dan ve çok taze. Geçen ay AK Parti Siyaset Akademisi'nde yaptığı konuşmadan: "Bizim hiç rant kaygımız olmadı, bir zümreyi zengin edelim de gerisi ne olursa olsun anlayışımız olmadı."
Bu iki konuşmada çizilen çerçeveye Unakıtan ne kadar giriyor ya da sığıyor; Başbakan'ın takdirine bırakıyoruz.

İran damgalı İslam
Gelelim Dışişleri Bakanı Gül'ün, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cyril Svoboda'nın Londra'daki köklü ve saygın düşünce üretme merkezi Chatham House'da (diğer adı Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) yaptığı konuşmadaki iddiaları konu alan habere öfkesine...
UPI ajansı kaynaklı habere göre, Svoboda 16 Şubat'taki Ankara ziyaretinde Gül'ün kendisine şöyle dediğini aktardı: "ABD şimdilik Irak'tan çıkmamalı. Çıkarsa İran modeli yeni İslam anlayışı Irak politikasını teslim alacak. O zaman Tahran'ın bunu Türkiye'ye ihraç etmesini ve siyasi elitin içine sızmasını hiçbir şey engelleyemez."
Gül bu ifadeleri şiddetle reddetti, UPI haberinin Türk basınına taşınmasının da "İyi bir gazetecilik olmadığını" ekledi.
Gül'ün o kadar kızmasına gerek yok. İster Svoboda yanlış anlamış, isterse Svoboda'nın sözleri yanlış aktarılmış olsun, İran'ın bu politikalarını herkes biliyor. Dahası bizzat İran yetkilileri söylüyor. İşte Devrim Muhafızları komutanlarından General Yadollah Javani'nin 4 gün önce yaptığı konuşma: "İlhamını İran'dan alan yeni bir İslam doğuyor. Ve bu uyanış Batı'yı korkutuyor."
Ayrıca Wall Street Journal'da 27 Şubat'ta yayınlanan Michael Rubin imzalı uzun bir yazı da sadece bu konuya ayrıldı, İran'ın Lübnan'dan Tacikistan'a geniş coğrafyada kendi modelini yaymak için "sabırlı" girişimleri bol örnekler eşliğinde anlatıldı. Hatta İran'da eğitilen Bedr Tugayları'nın (Mukteda El-Sadr'a bağlı) Amerikan kuvvetlerinden önce Bağdat'a girdikleri hatırlatılan o yazıya bakarsanız, Irak çoktan İran'ın pençesine düştü.
Terör ihraç eden İran'ın, model ihraç etmemesi mümkün mü? Mollalar demokrasi virüsünün İran'a girmesini önlemenin tek yolunun kendi virüsleriyle bölgeyi zehirlemeye çalışmak olduğunu bilmiyorlar mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Karadeniz krizi   / 02-03-2006
 Türkiye'nin Irak misyonu   / 01-03-2006
 İddianame gibi   / 28-02-2006
 İkili oyun   / 27-02-2006
 AB'ye engel: Bencillik   / 26-02-2006
 Yer ve yen sorunu   / 25-02-2006
 Uçurumun kıyısında   / 24-02-2006
 Polis, cinnet, intihar   / 23-02-2006
 Ufuktaki ikilem   / 22-02-2006
 Riski paylaşmak   / 21-02-2006
ALİ KIRCA
Kapılar
Erkek ve kadın hayatın gündelik mekânlarında iç...
YILMAZ ÖZDİL
Yağcı basın bunu da yazın
Kadere bak.
Dünyanın en...
ERGUN BABAHAN
Fransa'da kafalar karışık
PARİSKarikatür krizleri ve...
UMUR TALU
Nalına, mıhına...
İşi başından aşkın amma, Başbakan az...
FATİH ALTAYLI
Kim Başbakan'dan ne istedi?
Esenboğa Havalimanı hükümet...
ERDAL ŞAFAK
Erdoğan ve Gül
Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül...
Yarından sonra Katrina
Yaklaşık 1200 kişinin öldüğü Katrina kasırgasına geç müdahale ettiği...
Bol gösteri, bir saldırı bir nükleer anlaşma
ABD Başkanı George W. Bush'un Hindistan ziyareti protesto gösterileri...
İpler Cimbom'da
İpler Cimbom'da
Yazarımız Ömer Üründül'e göre Galatasaray avantajlı çünkü: "Hem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu