kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer'den SSK yasasına onay
Sezer'den SSK yasasına onay

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5458 sayılı ''Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması Hakkında Kanun''u onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kanunla, 31 Mart 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan özel sektör işverenlerinin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları yeniden yapılandırılıyor. Ayrıca 31 Mart
2005 tarihinde ve daha önce biten özel bina inşaatıve ihale konusu işlerden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmayanların borçları, işçilik tutarı üzerinden hesaplanan borçlar kapsamına alınıyor. Bu borçlar da kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren 2 ay içinde başvurulması halinde yeniden yapılandırılacak.

Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılar ile borç aslı 100 bin YTL'ninaltında olan SSK kapsamındaki özel sektör borçlarında, 31 Aralık 1998 öncesi dönemler için yürürlükteki oranlar esas alınarak gecikme zammı hesaplanacak. 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren ise yeniden yapılandırılma başvurusunun yapıldığı tarihten önceki ayın sonuna kadar olan TEFE ve ÜFE oranları uygulanarak, yapılandırmaya esas olacak borçlar hesaplanacak.

Borçlardan asıl tutarı 100 bin YTL'nin üstünde olanlar için yeniden yapılandırma başvurusunun yapıldığı ayın sonuna kadar, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre gecikme zammı hesaplanarak borç tutarı tespit edilecek.

SSK'ya olan borçları için Hazine Müsteşarlığı'nda oluşturulan uzlaşma komisyonuna başvurmayan büyükşehir belediyeleri, prim borçlarını yeniden yapılandırabilecek.

TAKSİTLENDİRME FARKLARI

Yeniden yapılandırılan borçların, başvuru tarihine göre aylık bazda hesaplanacak borcun ağırlıklı yaşı ve borcun miktarı dikkate alınarak, peşin veya 60 ayı geçmemek üzere eşit taksitle ödenmesine, ilk taksit ödeme süresini belirlemeye, başvuru süresinin bir aya kadaruzatılmasına, ''çok zor durum'' halinin uygulanmasına ilişkin hususlarile diğer usul ve esasları belirlemeye, SSK ve BAĞ-KUR'un yönetim kurulları yetkili olacak.
Yeniden yapılandırılan borcun tamamının veya bir kısmının taksitleödenmek istenilmesi halinde, taksitlendirilen toplam borca, 12 ayda ödenirse yıllık yüzde 4, 12 ayı aşan ancak 24 ayı aşmayan sürede ödenirse yıllık yüzde 5, 24 ayı aşan sürede ödenirse de yıllık yüzde 6oranında taksitlendirme farkı ilave edilecek. Taksitlerini bir takvim yılında 3 defadan fazla ödemeyenler, yeniden yapılandırma hakkını kaybedecek.

SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANACAKLAR

Taksitlendirilen toplam borçlarının yüzde 25'ini peşin veya 4 taksitini cari ay primleriyle ödeyen BAĞ-KUR'lular, sağlık sigortasından yararlandırılacak. Kanun yürürlüğe girmesiyle, sosyal güvenlik kurumlarına olan borçlarını yeniden yapılandırmayan işverenler, devletten aldıkları teşviklerden yararlanamayacak. Haksız olarak yararlananlardan ise bu teşvikler geri alınacak.

YÜZDE 3 ORANINDA GECİKME CEZASI

Yapılandırmadan sonra SSK prim ve diğer alacaklarının süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde; ödenmeyen kısmına, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk 3 aylık sürede, her ay için yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanacak.

İŞ KAZALARI

İşverenler ve üçüncü şahısların, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları, 36 aya kadar eşit taksitler halinde tahsil edilebilecek. Ayrıca prim borcu olanlar, borçlarının yarısına kadar teminat gösterecek. Bu konuda ilgili kurumun yöneticileri, yapacakları araştırmaya göre karar verecek.
Bağ-Kur'lular tarafından ödenmesi gereken primlerin süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde, primlerin ödenmeyen kısmına, süreninbittiği tarihten itibaren ilk 3 aylık sürede her ay için yüzde 3 gecikme cezası uygulanacak. Yapılan prim ödemeleri, öncelikle ödemenin yapıldığı aya ait prim borcuna, fazlası ise en eski dönem prim ve prime ilişkin gecikme zammıve faiz borcuna mahsup edilecek.

SİGORTALILIĞIN DURDURULMASI

Kurumuna 5 yıl ve daha uzun süreye ilişkin prim borcu bulunanlara,yapılandırmadan faydalanabilmeleri için önce bildirim yapılacak; bu borçların ödenmemesi halinde sigortalılık durdurulacak. Prim borcu süreleri de sigortalılık süresi olarak değerlendirilemeyecek ve bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmeyecek. Borçlarını ödemek isteyenler, en son bulundukları basamağın ödeme tarihindeki tutarı üzerinden ödeme yapmaları halinde, bu süreler, yeniden sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Sigortalılar, 31 Aralık 2006 tarihine kadar, basamak ve prim borçlarını etkileyecek her türlü bilgi ve belgeyi kuruma ibraz edecek.Bu tarihten sonra getirilecek bilgi ve belgeler, basamak seyirlerini ve prim borçlarını etkilemeyecek; sadece sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

BAŞKA SİGORTA KURUMUNA PRİM ÖDEYENLER

Yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden masraflar düşüldükten sonrakalan tutarın aylık ortalamasının, 16 yaşından büyükler için tespit edilen asgari ücret tutarından az olduğunu beyan eden veya belgeleyenler, Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre sigortalı sayılmayacak.

Prim ödeme gücü olmayanların talep etmeleri halinde, kapsam dışında kalmalarına imkan tanınacak. Böylece prim ödeme gücü olmayanlar ile miras yoluyla mal edinen aile üyeleri, diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre hak sahibi niteliklerini kaybetmeyecek. Sigortalıyken, aynı sürede başka bir sosyal sigorta kurumuna prim ödendiği anlaşılan sigortalılardan yersiz tahsil edilen prim asılları;talep edilmesi halinde işsizlik sigortası primi hariç olmak üzere, hizmetlerin çakıştığı sürede prim borcu affına mahsup edilmek üzere, en geç 6 ay içinde sosyal güvenlik kurumuna devredilecek. Çakışan hizmet süresine ilişkin devredilen miktarın, prim borcu aslını karşılamaması halinde, kalan prim borcu, sigortalıdan veya ilgili kurumdan tahsil edilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Cep telefonuyla konuşan saat
 Bolu Dağı'nda kar ve fırtına
 İngiliz okullarında abur cubur yasağı
 Ek kariyer sınavı için son gün
 Clooney ilk kez Oscar'da
 Buzulların erimesi hızlandı
 Çocuk pornosuyla mücadele için yazılım
 Önce banyo yaptırdı abdest aldı, öldürdü
 Eşini de kendini de yaktı
 Kırgız piyanist röntgencilikle suçlanıyor
 Yüksel Ak'a bir haftada iki şok
 Çağlayan rüzgârı Paris'te esti
 Sunuculara hediye seli
 'Çerez aşklara gözüm doydu'
 Lemberg'e göre baba ve çocuğu
 Hülya Avşar'ın hapsi istendi
 'Çiyan Erol' dan kurşun yağmuru
 Marangozun katilini ayakkabısı ele verdi
 Nefes kesen operasyon
 Öldürdüğü çocuk kendi kızı çıktı
 Hırsızlar kaçarken polis aracını da çaldı
 Kuş gribine 94 kurban
MAHMUT ÖVÜR
Muhalefeti aratmayan 'aileler'
Maliye Bakanı Kemal...
EMRE AKÖZ
"Biz reytingi yapımcı şirketten alıp reklam verene...
SAVAŞ AY
Dikkat edelim de yazık olmasın Diyarbakırspor'a
Geçen...
HINCAL ULUÇ
Yargıya biraz saygı!..
"Yiğit yattığı yerden belli olur"...
MEHMET BARLAS
Türk siyasetinde "Bilge kişi" eksikliği var
Türk...
İpler Cimbom'da
İpler Cimbom'da
Yazarımız Ömer Üründül'e göre Galatasaray avantajlı çünkü: "Hem...
Milli joker
Milli joker
Milli takımda 80.dakikada girdiği maçta iki kritik golle maçı çeviren...
İşte Telsim ziyaretinin belgesi
CHP'li Sevigen, Maliye Bakanı'nın kızı Zeynep Unakıtan'ın kendi...
Unakıtan'a 3. gensoru
CHP Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın peşini bırakmıyor. Parti yönetimi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu