kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
  » Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir düşler İstanbul'unda dönen dolaplar
Bir düşler İstanbul'unda dönen dolaplar


Yılmaz Erdoğan, hem ülkemiz üzerine ilginç şeyler söylüyor, hem de ilk iki filmindeki çabasını daha da ötelere taşıyarak, tam bir yönetmen olmaya doğru dev bir adım atıyor.

Yılmaz Erdoğan'ın beklenen filmi "Organize İşler" i çok sevdim, hemen söyleyeyim. Biliyorum, armudun sapı, üzümün çöpü deyip kimi şeylere takılacaklar olacaktır. Zaten oldu bile galiba (Dışarıdaydım, yazıları pek okuyamadım). Bu itirazların bazıları haklı da olabilir. Ama, ağaçlara bakmaktan ormanı gözden kaçırmayalım. Orman da bana göre şu: Erdoğan hem ülkemiz üzerine önemli ve ilginç şeyler söylüyor, hem de ilk iki filmindeki çabasını daha da ötelere taşıyarak, tam bir yönetmen olmaya doğru dev bir adım daha atıyor. "Organize İşler"in "prensip sahibi dolandırıcı"sı Asım Noyan, aslında belki de iki Vizontele'de taşrada geçmiş gençliği anlatılan genç adamın bir uzantısı. Hatta belki de ta kendisi. Çünkü metropol-megapol diye isim beğenemediğimiz şu kendine özgü İstanbul'un, insanları baştan çıkaran, bozan, gençlik hayallerini un-ufak edip aralarında kapkaççılık, üçkağıt ve dolandırıcılık da bulunan marjinal uğraşlara doğru hızlı bir rüzgarla savuran baş belası bir kent olduğu gerçeği yadsınabilir mi? O şehr-i İstanbul ki, büyücü görüntü ustası Uğur İçbak eliyle hiç görülmemiş bir masal kenti olarak filme yansıyor ve adeta hikayenin ayrılmaz parçası olup çıkıyor. Ama belki "Eşkıya", "Uzak" ve "Anlat İstanbul"dan sonraki bu en iyi İstanbul güzellemesi bile, şu gerçeği değiştirmiyor: bu kent insanı dönüştürür, değiştirir, ufalar, çıldırtır ve giderek yok eder. Böylece, çetesiyle her türlü hırsızlık ve söğüşçülüğü organize eden Asım, her kendini bilen film kahramanı gibi aslında altın yürekli bir adamdır. Bunu ayrıldığı karısına, ondan olmuş küçük kızına, çekip giden sevgilisine ve hayatına birden dalan (daha doğrusu, kendisinin hayatına birden dalıverdiği) başarısız komedyen Süpermen Samet'e karşı tüm davranışlarından sezebiliriz.

YÖNETMEN ERDOĞAN
Ve öte yanda iki grup daha vardır. Biri, bilim adamı-kadını bir aile, Ocak ailesi ve genç kızları. Bu aile kuşku yok ki kente yeni gelen dalgaların silip süpürdüğü eski İstanbul efendiliğini ve onun kendine özgü saflığını temsil eder. Yenilgisi kesindir, kazanması ise ancak filmdeki gibi mucizelerle olabilir. Öte yanda ise, Polonezköy civarında "mukim" azılı gangster Duralmaz kardeşler vardır: azılı, ama ne kadar "Baba" filmi görmüş olsalar da, sonuç olarak alaturka ve bizden... Bu üç grup insan, bir masal İstanbul'u dekoru önünde bir tuhaf, traji-komik macera yaşar ve bize de yaşatırlar. Erdoğan'ın yönetmen olarak en sevdiğim yanlarından biri, gösterişli, görkemli, "unutulmaz" sahneler yaratma çabası yerine çok daha mütevazi bir çabayı, bir tür mozaik-film yapmayı seçmiş olması. Böylece, tüm sahneler, bir Dogma'nın özenti biçimciliğinden uzak, sanki modernliğini klasisizmden alan bir anlayışı yansıtıyor ve kaydırmalı süperpoze'lerle birbirine bağlanıyor. Bu yöntem, filme bir yumuşaklık ve akışkanlık katıyor. Erdoğan, kendisine klasik Erdoğan komedyenliğinden uzak, tam bir karakter inşa etmeye çabalıyor. Eşsiz bir Demet Akbağ- Altan Erkekli beraberliğinin yanı sıra, Tolga Çevik biraz güme gitmiş oyunculuğunu konuşturuyor ve Özgü Namal'la son derece uyumlu bir ikili oluşturuyor. Diğer oyuncular da rollerinde yeterince iyi.

DOZU YERİNDE KOMİKLİK
"Organize İşler", sade, yalın ve yumuşak bir güldürü üslubu içinde, 2005 İstanbulu'ndan bir tür sosyolojik kesit gibi duruyor. Ama Erdoğan'ın asıl başarısı, bu sosyolojiyi hiç bir anında bilimsel, hatta ciddi bir çaba gibi sunmaması ve kendine özgü bir BKM komedisinin yumuşak kalıpları içinde eritmesi. Bu açıdan, örneğin at-avrat-silah esprisi ve golf olayı gibi sahneler, beni dayanılmaz biçimde güldürdü. Ama belki bu olay kimilerini şaşırtıyor. Erdoğan'dan ya daha komik olması bekleniyor, ya daha ciddi. Bense kendi adıma, bu dozu ve bu harmanı tam kıvamında buluyor ve bunu yönetmen Yılmaz'ın ayrılmaz bir özelliği olarak kabul ediyorum. Ve onun büyük bir tevazu ve yumuşaklıkla, bu kişisel yolu izleyerek, bize daha da iyi şeyler sunmayı sürdüreceğine yürekten inanıyorum.

HAFTANIN YILDIZ TABLOSU
ŞİDDETİN TARİHÇESİ * * * *
KİNG KONG * * *
SOĞUK DUŞ * * *
ADALETİN MERKEZİ * * *
OLİVER TWİST * * *
YOLDAN ÇIKANLAR * *

ORGANİZE İŞLER * * *
Yönetim ve senaryo:
Yılmaz Erdoğan Görüntü: Uğur İçbak Müzik: Ozan Çolakoğlu (Jenerik: Yıldıray Gürçen / Deniz Erdoğan) Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Tolga Çevik, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Özgü Namal, Başak Köklükaya, Erdal Tosun, Tuncer Salman, Öner Erkan, Ebru Akel, Cem Yılmaz, Nazmi Kırık, Salih Kalyon, Cezmi Baskın, Berfin Erdoğan BKM Film.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 'Yeni Dünya'da aşk Pocahontas ile Smith
 Gökyüzünden inen sihirbaz dadının öyküsü
 Tanca'da aile hesaplaşmaları ve cinsellik
 'Bize neden kıydılar Hacivatım?' 'Ah bir bilebilsem'
 Bir bilgisayar oyunundan beyazperdeye
 Woody Allen New York'tan Londra'ya taşınıyor
 Körfez savaşında kafayı yiyenlerin hikayesi
 Berlin'de ustalar geçidi
 Çok görkemli bir edebiyat uyarlaması
 Dehayla çılgınlık arasındaki ince çizgi üzerinde
 Türk Rambo'lar Irak'ta
 İsrail ve Filistin: Acının uzaktan akrabaları
 Bağdat cehenneminde ilan-ı aşk
 "Aşk Mevsimi"nin kahramanları 30 yıl sonra tekrar...
 Harry Potter serisine rakip bir masal ve düşler alemi
 DVD dünyasında yeni sürprizler
 Halk masalı değil televizyon şovu
 Costa Gavras özentisi siyasal Meksika yapımı
 Genç olmanın dayanılmaz ızdırabı üzerine bir film
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
Semih Orcan Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Sanayicileri ve...
İlk kadın radyosu hızlı geliyor
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'yayındayız' diyecek olan Radyo Pink...
'Damadıma torpil yapmadım'
İstanbul Devlet Opera Balesi'nin müdürü son 8 ayda Kültür Bakanı...
Evlenme teklifini dolunayda yapın
Amerikalı ünlü psikolog Dr. Perry W. Buffington'ın "Sevgililer İçin Psikolojik...
Bir yılda dünya tanıdı
İpekyol'un 2005 ilkbahar-yaz koleksiyonu ile moda dünyasına giriş yapan Machka,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.