kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yemekte Doğu-Batı farkı
Komşuların gözü Anadolu mutfağında
Yemekte Doğu-Batı farkı
Kültür elçileri paylaşılamıyor

Yemekte Doğu-Batı farkı


ORTADOĞU mutfağı üzerine en yetkin otoritelerden biri olan Sami Zübeyde'ye göre, Türkiye'deki yemek kültüründe en büyük farklılık İstanbul ve İzmir ile Anadolu'nun geri kalan bölgeleri arasında görülüyor. Zübeyde, en belirgin farkın pirinç ve bulgur yeme alışkanlığında olduğunu söylüyor. Her ne kadar artık ülke çapında ikmal olanakları ve kitlesel demografik hareketlerle bu sınırlar eskisi kadar kesin çizilmese de Ege ve Marmara yöresinde daha fazla pirinç yenirken, Anadolu'da bulgur, çok daha fazla kullanılan malzeme. Karadeniz yöresinin ana gıda maddesi balık, özellikle da hamsi. Bu yörede Balkan ve Kafkas mutfak izlerini de bulmak mümkün. Güneyde, Antep, Mardin, Diyarbakır ve Adana'da Suriye mutfağı ile ortak birçok yemek karşımıza çıkıyor. Buralardaki çeşitli salatalar, köfteler, yemeklerde acı biber yeme alışkanlığı da Suriye'deki gibi. İran mutfağının etkisi ise özenle pişirilmiş farklı pilavlarda, ekşi ve tatlının bir arada kullanıldığı yemeklerde görülüyor. Türk mutfak geleneğini paylaşan ve ona katkıda bulunan Anadolu'daki Ermenileri ve Kürtleri de unutmamak gerek. Ermenilerin çok gelişmiş mutfak zevki olduğu malum. Gerek evlerinde, gerekse profesyonel olarak işlettikleri restoranlarda, topik'ten uskumru dolmasına kadar Ermenilerin nefis yemeklerini zevkle yemişimdir. Dağlık bölgelerde yaşayan Kürtlerin yemeklerde yoğurt kullanmayı bölge halklarına öğretmeleri, onların Türk mutfağına en kayda değer katkıları olarak nitelenebilir.
DİĞER GURME HABERLERİ
 "İnek eti yemek niçin yasaktır?"
 Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe
 Çıralı bahçeleri portakal kokuyor
 Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
 Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın
 Mutfak sanatı üniversiteye girdi
 Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü
 Halk mutfağımızdan sapasağlam tavuk
 Peynir şarabın tadını bozar mı?
 Türk turizminin genç delikanlısı 50 yaşında
 Fransız mutfağının bilgi hazinesi
 Avrupa Topluluğu'nun salyangozu hamburgere karşı
 Ayva tatlısının tam zamanı
 Soros'dan sonra meclis de zeytini keşfetti
 Mutfakları şenlendiren yemek kitapları
 Ziyafetin tadı ertesi gün çıkar
 Yemeklerin cilası pilav
 Fatih'in sevdiği karidesler
 İdeolojinin keskin kılıcı bilimin ışığını söndürdü
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Patara'da yaşananların hepsi gerçektir
Patara'da yaşananların hepsi gerçektir
Her şey 19 Eylül 2005'te New York Times gazetesinde "Türkiye'de...
Bizim kız
Bizim kız
2003 Mart'ının başı. Atina yakınlarındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.