kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
RTÜK frekans tahsisini ücretlendiriyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), karasal ortamda radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşlardan yıllık geçici kullanım bedeli alınmasına yönelik ilk uygulamayı başlatıyor.

''Radyo ve Televizyon Kuruluşlarına Kanal veya Frekans Tahsisi Şartları ve Bunlara İlişkin İhale Usulleri ile Yayın Lisansı ve İzni Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik uyarınca, özel yayıncı kuruluşlar tarafından her bir verici istasyonunda kullandıkları televizyon kanal ve/veya
radyo frekansları için yıllık geçici kullanım bedeli ödenecek. 3984 sayılı yasanın ilgili maddesi kapsamında yayın yapmasına Üst Kurul tarafından izin verilen ve yayında olan kuruluşlar, kullandıkları kanal/frekanslardan geçici kullanım bedelini ödeyerek kullanmaya devam etmek istedikleri vericileri belirlenen süre içerisinde Üst Kurul'a bildirecek.

Özel yayıncı kuruluşlar tarafından kanal/frekans geçici kullanım bildirimi yapılıp Üst Kurulca onaylanan kanal/frekansların kullanım şartlarını içeren, ödenecek yıllık geçici kullanım bedelinin hesaplanmasına esas teşkil eden taahhütname, yayıncı kuruluş yetkilileri tarafından imzalanarak Üst Kurul'a ibraz edilecek.

YILLIK GEÇİCİ BEDELİN HESAPLANMASI

Yayın kuruluşlarının ödeyeceği yıllık geçici kullanım bedeli, yayın yapılan il itibarıyla kişi başına gayrısafi yurtiçi hasıla, yerleşim yerinin şehir nüfusuna ve standart verici gücüne bağlı katsayısı, kuruluşların RTÜK'e yaptığı karasal lisans müracaatına bağlı olarak belirlenen katsayılar ve Üst Kurulca her yıl belirlenen kanal/frekans kullanım bedeli sabit katsayısının çarpılmasıyla belirlenecek.

Kanal/frekans yıllık geçici kullanım bedeli, her yıl Ocak ayının en geç 20'sine kadar ilgili yayın kuruluşları tarafından Üst Kurul'a ödenecek. Ödemede gecikilmesi halinde, ilgili yayın kuruluşu uyarılarak 7 gün içinde ödeme yapması istenecek. Yapılan ihtara rağmen ödeme yapılmaması halinde ödeme gerçekleşinceye kadar Üst Kurul kararıyla ilgili kuruluşun yayını durdurulacak.

20 Ocak'tan itibaren nihayet 2 ay içinde bedelin tümünün gecikme faiziyle birlikte ödenmemesi durumunda, ilgili kuruluşun kullandığı kanal/frekansların kullanımı ile yayın lisansı ve izin müracaatının iptaline karar verilecek. Kullanımı iptal edilen kanal/frekanslar Üst Kurul tarafından değerlendirilecek. Ödenmeyen kullanım bedelleri icra yoluyla tahsil edilecek.

KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERE İNDİRİM

Televizyon ve radyo yayınlarının sosyal ve ekonomik bakımdan daha az gelişmiş yörelerdeki izleyicilere de ulaştırılmasını teşvik amacıyla kuruluşların yayın yaptıkları Birinci Derecede Kalkınma Öncelikli Yöreler için her yıl Üst Kurul tarafından belirlenen indirim oranına bağlı olarak ve standart verici güçleri baz alınarak hesaplanan bedel, ilgili kuruluşlardan alınacak kanal/frekans yıllık geçici kullanım bedeli toplamından düşülecek.

Bu indirim miktarı, ilgili kuruluşun o yıl için ödemesi gereken toplam geçici kullanım bedelinin yüzde 30'undan fazla olamayacak. Kuruluşun hem televizyon, hem de radyo yayınının olması durumunda her bir yayın türü için ayrı ayrı değerlendirme ve işlemler yapılacak.

MÜEYYİDELER


Kuruluşun Üst Kurul tarafından onaylanan kanal/frekans kullanım taahhütlerinde yer almadığı halde RTÜK'e yaptığı lisans müracaat tipine uygun olsa bile, taahhüt vermeksizin kanal/frekans kullandığının tespiti halinde kuruluş uyarılarak, 7 gün içerisinde kanal/frekansı boşaltması istenecek.

Taahhütsüz kullanılan kanal/frekansın tespit edilerek taahhütsüz kullanıldığının ilgili kuruluşa bildirilerek boşaltılmasının istenmesinden itibaren 7 gün içerisinde kuruluşça kullanımının talep edilmesi durumunda, bu kanal/frekans için, söz konusu verici için hesaplanan kanal/frekans yıllık geçici kullanım bedeli tahakkuk ettirilecek ve kuruluştan ilgili mevzuata göre tahsilatı yoluna gidilecek.

Bu şekilde bedeli tahsil edilmiş kanal/frekanslar, diğer taahhüt veren yayıncı kuruluşların yayınlarını enterfere etmediğinin tespit edilmesi kaydıyla, Üst Kurul'un uygun görmesi ve Üst Kurul kararıyla kuruluşun cari yıl için geçerli taahhütlü kanal/frekans listesine eklenecek ve kuruluşa kanal/frekansı kullanım imkanı tanınacak.

Taahhütsüz kullanıldığı halde kuruluşça 7 günlük süre içinde kullanımı talep edilen kanal/frekansın diğer taahhüt vermiş olan yayıncı kuruluşların yayınlarını enterfere ettiğinin tespit edilmesi halinde ise ilgili maddeye göre işlem yapılacak. Taahhütsüz kullanılan kanal/frekansın tespit edilerek taahhütsüz kullanıldığının ilgili kuruluşa bildirilerek boşaltılmasının istenmesinden itibaren 7 gün içerisinde boşaltılmaması ve kuruluşça kullanım talebi yapılmaksızın kullanılmaya devam edilmesi durumunda, bu kanal/frekans için cari yıl için söz konusu vericiye ait hesaplanan kanal/frekans yıllık geçici kullanım bedeli kuruluştan talep edilecek ve kuruluştan ilgili mevzuata göre tahsilatı yoluna gidilecek. Bu izinsiz yayınların durdurulması için ilgili mevzuata göre işlem yapılacak.

Yayın için kullanılan kanal/frekansın yayıncı kuruluşun kendi iradesiyle boşaltılarak Üst Kurul'a iadesi halinde, o yıla ilişkin yıllık geçici kullanım bedeli iade tarihine kadar geçen yayın süresi dikkate alınarak hesaplanacak. Hesaplanan bedel, ilgili kuruluş tarafından ödenmiş olan yıllık geçici kullanım bedelinden düşülerek kalan miktar Üst Kurul kararından itibaren 10 gün içinde ilgili kuruluşa iade edilecek.

BİLDİRİMLER EKİM AYI SONUNDA

Kanal/frekans yıllık geçici kullanımına esas olacak bildirimler her yıl en geç Ekim ayının sonuna kadar verilecek.

Bu bildirimler, Üst Kurul tarafından değerlendirilerek, sonuçları en geç 30 gün içinde yayıncı kuruluşa yazılı olarak bildirilerek yayıncı kuruluşa kanal/frekans kullanım taahhüdü imzalatılacak. İmzalanan taahhütname üzerinden hesaplanan kanal/frekans yıllık geçici kullanım bedelleri, 1 Ocak'tan itibaren tahakkuk ettirilecek ve ilgili maddeye göre peşin olarak tahsil edilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ruslar yazmış, Ağca oynamış
 Belçika basını sorumlu arıyor
 Cizre'de terörist saldırı: 1 şehit
 Nusaybin'de izinsiz gösteri: 10 yaralı
 Barış Kartalları 2008'de geliyor
 Dünyanın en küçük Kur'an-ı Kerim'i Sabancı Müzesi'nde
 Türkiye'de Şahab korkusu
 Kerkük'ün kopmasına asla izin vermeyiz
 Göz göre göre fuhuş tuzağı
 'Fehriye kaçmadı, Türkiye paketleyip ülkeye getirecek'
 Şemdinli kitapçısının kiracıları subay çıktı
 Kanıt raporu, savcılığa 7.5 ay gecikmeli geldi
 Cudi'de bahar temizliği
YILMAZ ÖZDİL
Sauna...
Düşünsenize, sabahtan akşama kadar...
ERGUN BABAHAN
"Kibritle oynamak tehlikeli" uyarısı
Provokatif olmamak...
MELİHA OKUR
Yüksekova
53 bin nüfuslu bir ilçe. Yakın siyasi...
UMUR TALU
Teröriste ne oldu!
Belçikalılara köpürüyoruz,...
FATİH ALTAYLI
İki farklı tepki
Önümde iki grup faks ve mail mesajı...
ERDAL ŞAFAK
Karadeniz krizi
Ünlü 1 Mart tezkeresinin üçüncü...
Rum kesimi Paris'te bir koydu 3 aldı
Annan, Rum liderin Ada'nın askerden arındırılması, Maraş'ın açılması,...
"Mal-mülk sorununa çözüm öneren yok"
Rum kesimindeki evini Rum mahkeme kararıyla geri alan Mutluson,...
Beklemeye razıyım Ümit'im olsun yeter: 2-2
Beklemeye razıyım Ümit'im olsun yeter: 2-2
Euro-2008 yolunda ilk provada vasatı aşamayan yenilenmiş milliler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu