kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÖSS'ye başvuru için son 10 gün

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS ve meslek yüksekokullarına sınavsız geçişe başvurularla ilgili şu anda herhangi bir sorun yaşanmadığı için başvuru süresinin uzatılmayacağını bildirdi..

Yarımağan, yaptığı açıklamada, ÖSS'ye başvuru süresinin 10 Mart'ta bitmesine karşın bankaya sınav ücreti yatırma ve başvuru için randevu alma süresinin 8 Mart'ta sona ereceğine işaret ederek, adayları bu durumu göz önünde bulundurmaları konusunda uyardı.

ÖSS'ye başvuruların 1 Şubat Çarşamba günü başladığını anımsatan Yarımağan, başvuru süresinin uzatılmayacağını bildirdi. Başvuru süresini geçen yıllara göre uzun tuttuklarını kaydeden Yarımağan, ''Başvurular beklediğimiz şekilde gidiyor. Zaman da yetecek gibi görünüyor'' dedi.

Başvuruların
başladığı ilk birkaç gün sorunlar yaşandığını ifade eden Yarımağan, şu anda herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Başvuru sayısının 27 Şubat itibarıyla 1 milyon 200 bin olduğunu bildiren Yarımağan, randevu alıp da henüz işlemlerini gerçekleştirmeyenlerin de yaklaşık 300 bin kişiyi bulduğunu ifade etti.

Yarımağan, haftada yaklaşık 400 bin kişinin başvuru işleminin gerçekleştirildiğini belirterek, ''Bizim aynı tempoda daha 800 bin kişinin başvurusunu alma olanağımız var. Başvuracak sayısı da benim tahminime göre yaklaşık 500 bin kişi. Yani başvuru süresi çok rahatlıkla yeter. Sıkışma yok, o nedenle süreyi uzatmaya gerek yok'' diye konuştu.

''YA TUTARSA DİYE GİRENLER VAR''


Başvurularda bir artış beklenip beklenmediği sorusu üzerine Yarımağan, ''Azalma bekliyorum. Çünkü bu yılki sınav sistemindeki değişiklik dolayısıyla 'ya tutarsa' zihniyetiyle sınava girenlerin vazgeçeceklerini sanıyorum. Bir ümit kapısı diye, hiç çalışmadan, hiç bilgisi olmadan sınava giren birkaç yüz bin kişi var. Zaten bunlar boş kağıt veriyor çıkıyorlar. Bunların en azından bir kısmının bu sene pek girmeyeceklerini tahmin ediyorum'' diye konuştu.

''BOY FOTOĞRAFI ÇEKİLMİŞ''


Başvurular sırasında hata yapılıp yapılmadığının ÖSYM merkezinden kontrol edilip edilmediğine ilişkin soru üzerine Yarımağan, fotoğrafları kontrol ettiklerini, diğer belgeleri de ÖSYM'ye ulaştığı zaman kontrol edeceklerini söyledi. Yarımağan, şunları kaydetti:

''Bütün fotoğrafları tek tek inceliyoruz. Bunun için ekipler kurduk. Fotoğraf kuralına uygun çekilmiş mi, aday tanınıyor mu bu açılardan inceliyoruz. Çünkü bazıları çok küçük. Bazıları karanlıkta çekilmiş fotoğraf gölgeli olmuş, aday tanınmıyor. Bazı adayların ya boy fotoğrafı çekilmiş ya da belden yukarısı. Bir kısmında ise yüzün bir kısmı var, tam alınmamış. Bilmiyorum türbanlı var mı, o konuda henüz bilgi gelmedi ama 1000 civarında kuralına uygun olmayan fotoğraf çekilmiş.

Bu adaylardan fotoğraf isteyeceğiz. Yeniden aynı şekilde fotoğraf çekilmesine gerek yok. Bu adaylara mektup yazarak birer fotoğraflarını isteyeceğiz ve yeniden bilgisayara gireceğiz.''

''TÜRBANI DENETLEME AMACI YOK''

Fotoğrafın başvuru sırasında çekilmesine eleştirilerde bulunulduğunu kaydeden Yarımağan, şöyle konuştu:''Bazı kesimler bize 'Nazi kampı gibi hücrelere alıyormuşuz' diye eleştiriler yaptılar. Bu sistemin türbanlılara yönelik sistem olduğu konusunda eleştiriler yapıldı. Oysa biz bilgiyi doğru ve hızlı almak için bir sistem getirdik. Biz denetlemeyi öbür türlü de yapıyorduk.

Fotoğraf düzgün gelsin istiyoruz. Çünkü öbür türlü olunca çocukluk fotoğrafını ya da albümdeki bir fotoğrafından bir küçük parçayı kesip gönderiyordu. Bunlardan kurtulmak istedik ve çok zor bir işten kurtulduk.''

''ÇOK BAŞARILI''

Yarımağan, başvurularda bu yıl ilk kez uygulanan yeni sistemi ''çok başarılı'' olarak niteledi. ''Türkiye'de benzer bir uygulama yapılmadı. Bu öğretmenlerin fedakarlığıyla oldu. Göründüğü kadarıyla çok iyi ve doğru bilgi geliyor. Varsa birkaç tane sorun, onları da ayıklayacağız'' diye konuştu.

BAŞVURULAR

ÖSS'ye başvurular bu yıl ilk kez randevu sistemiyle gerçekleştiriliyor. Adaylar, lise müdürlüklerinde oluşturulan başvuru merkezlerinden randevu almadan 2 gün önce 40 YTL sınav ücretini mutlaka yatırmaları gerekiyor. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilmeyecek.

Adayların başvuru merkezine giderken yanlarında, doldurulmuş şekilde aday bilgi formu, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesi, diploma sureti (mezunlar için) ve banka dekontu bulunması gerekiyor.

Başvuru merkezi görevlisi, adayın aday bilgi formundaki bilgiler ile birlikte web kamerayla fotoğrafı çekerek elektronik ortama aktaracak. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu durumu dikkate almaları isteniyor. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmaması gerekiyor. ÖSS, 18 Haziran'da, Yabancı Dil Sınavı da 25 Haziran'da gerçekleştirilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Türk modacılardan Paris çıkarması
 Pamela sunucu oldu
 KPDS'ye başvuruda son gün
 Şans Topu çekildi: 1, 6, 11, 24, 31 + 9
 Hastalığını yendi meleği uçtu
 Yanlış teşhis öldürüyordu
 Arkasına bile bakmadan kaçtı
 Tutulma bereketi
 Hayırsever işadamının kalbi toplantıda durdu
 50 bin dolara randevu aldı
 En pahalı sarışın
 atv'de 'çifte düğün' vardı
 'Jet' doktora muayene dayağı
 Çakıcı: Bizim hayatta emeklilik olmaz
 Kendi kredi kartına soruşturma
 İşadamını vuran kurşun polis amirinin
 Yerli turiste 89 avroya tatil
SAİT GÜRSOY
Eğitim kampusu kuruluyor
"A'dan Z'ye Eğitim!" sloganıyla...
SAVAŞ AY
Diyarbakır'da olanlar iddaa terörü mü?..
Ne bir yorum...
HINCAL ULUÇ
İyi niyet, iyi olmak için yetmiyor!..
"Cehennemin...
MEHMET BARLAS
Tavsiye ve nasihat vermek çizgisinde bir dış...
Kartı alan başkanı seçer
Kartı alan başkanı seçer
F.Bahçe'de taraftar kartı projesi, yakın gelecekte bir devrime...
'Masum değiliz'
'Masum değiliz'
Beşiktaş'ın asbaşkanı Kıvanç Oktay'dan sert sözler: "Küfür her statta...
Erdoğan'dan, Çömez'e 'Sende mi Brütüs' iması
Başbakan, eski Özel Kalem Müdürü Çömez'in, Unakıtan'ı istifaya...
CHP'li Sevigen, Telsim'de Unakıtan'ın kızının izini sürdü
Zeynep Unakıtan'ın görüşmeye gittiği Telsim'i ziyaret eden Sevigen,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu