kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tükenmişlik sendromu kapınızda
Neden Oluyor?
Kendi Teşhisinizi Kendiniz Koyun
Bu Diziyi Okuyunca Dinleneceksiniz

Tükenmişlik sendromu kapınızda

Kronik yorgunluk sendromu, artık Türkiye'de de hızla yayılıyor. Sendrom, eğitimli ve çalışan kesimdeki insanları vuruyor. Ancak Dr. Jan Klod Kayuka'nın önerileriyle hastalığı çok kolay atlatabilirsiniz

Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Klod Kayuka, yorgunluk sendromuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

Kronik yorgunluk bir hastalık mı, kimlerde görülüyor? Kronik yorgunluk bir sendromdur. Özellikle eğitimli, gelir seviyesi yüksek ve çalışan kesimdeki beyaz ırkta daha sık görülüyor. Kronik yorgunluk sendromu, çok yaygın bir sağlık sorunu olmasa da birçok kişiyi etkiliyor. Hastalık, yaklaşık yüzde 70 oranında kadınları ve özellikle de 30-50 yaş grubunu etkisi altına alıyor. Henüz çok iyi tanınmayan hastalık, bu nedenle çoğu kez tanısı konulamayan ve gözden kaçan bir problem oluyor. Bununla birlikte Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da uzun yıllardır bilinen kronik yorgunluk sendromu, son yıllarda Türkiye'de de tanınmaya başlandı.

HERHANGİ BİR VİRÜSÜ YOK
Nedeni nedir, bunun bir şikayetten çıkarak, sağlık sorunu olması için ne kadar süre devam etmesi gerekiyor? Kronik yorgunluk sendromu nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen, ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun; en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanıyor. Kronik yorgunluk sendromunu oluşturan belirtilerin hepsi henüz tek bir nedene veya tek bir mekanizmaya bağlanmamıştır. Sebebin birçok nedene bağlı olduğu düşünülmekle birlikte, durumun genellikle bir viral enfeksiyonla tetiklendiğine inanılmaktadır. Ancak bugüne kadar spesifik bir virüsün varlığı ispatlanamamıştır.

DEPRESYONLA KARIŞTIRMAYIN
Neler bu sendroma neden oluyor? Bu hastalar daha önce sağlıklı, tam ve hayat stilleri olan insanlardır. Enfeksiyonlar veya diğer birçok faktör, bağışıklık sistemini zorlayarak sendromu tetikleyebilir. Bu faktörler enfeksiyonlardan başka uzun süreli psikolojik zorlanma, aşılama, anestetikler, çevresel toksinler, kimyasallar, ağır metaller, fiziksel travmalar ya da cerrahi müdahaleler olabilir. Başlatıcı olaydan sonra hastalar, sağlıklarında ilerleyen bir bozulma yaşarlarken spesifik semptom kümesi geliştirirler.

Psikolojik kökenli olabilir mi? Stres yaşamın bir parçasıdır. Ancak kontrol edilemeyen stres başka hastalıkların sıra kronik yorgunluk sendromunun da önemli nedeni olarak görülür. Bunun sıra diğer nedenlerin de etken olabileceğine dair yayınlar bulunuyor. Kronik yorgunluk sendromu tanısını koyduracak özel bir test yok. Yorgunluk sebebi olabilecek diğer klinik durumlar dışlandıktan sonra tanı konulur. Özellikle depresyonla kronik yorgunluk sendromunun karıştırılmaması gerekir. Bununla birlikte hastalarda, zamanla ruhsal bozukluklar ve özellikle depresyon oluşabilir. Ancak bu depresyonu olan herkeste kronik yorgunluk sendromu var' anlamına gelmez.

ALKOL VE SİGARAYI AZALTIN
Bu sendromla nasıl başa çıkabiliriz? Öncelikle stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Herkesin bir stres eşiği vardır ve bu eşiği aşmamak gerekir. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloyu korumak da; kronik yorgunluk sendromu ve benzeri rahatsızlıklardan korunmak için uygulanması gereken temel kurallardır. Ayrıca uyku ritmine dikkat etmek gerekir. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce, günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırmak, hoşa giden konuları düşünmek veya hoşlandığınız bir filmi seyretmek; size düzenli bir uyku sağlayabilir. Alkol ve sigarayı azaltmak da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden biridir. Mümkünse iş yoğunluğunu azaltmak, sorumlulukları paylaşmak veya kısa süreli iş ortamından uzaklaşmak faydalı olabilir. Hatta işyerindeki küçük fiziksel değişikliklerin bile faydası olabilir. Yoga ve meditasyonun da yararlı olduğu ifade ediliyor. Ayrıca mutlaka doktor kontrolünde olmak kaydıyla belirli süre için vitamin ve mineral takviyesi önerilir.

'Fatigue' nedir ? Yıpranmışlık, yorgunluk, tükenmişlik, güçsüzlük, çalışmanın tatsızlaşması, sıkıntı, performans azalması, halsizlik, enerji yokluğu, uykulu hal ve çalışmaya isteksizlik halidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Stres Yaşlanmayı Hızlandırıyor
 Şimdi Tam Detoks Zamanıdır!
 Yorgunluk Birçok Hastalığa Karşı Korur Ve Güçlendirir
 Tükenmişlik Sendromu Kapınızda
 Depresyon! 2020'de İkinci Ölüm Nedeni
 Kök Hücre Uygulamalarım Bir Deney Değil Tedavidir
 Fizik Tedavi Bağımlılıktan Kurtarır
 Omurilik Deneyleri Paralı Olursa Türkiye'nin Tıp İtibarı...
 Felçliler Bir Gün Yürüyecek
 Omuriliğe Kök Hücre Tedavisi Mucize Mi Skandal Mı?
 Kokunun Seks Gücünü Keşfedin
 Aşk Cinsel Sorunların En İyi İlacı
 Aşkın İçinde Acı Varsa O Artık Bir Hastalık Olmuştur
 Aşk Ölüm Kalım Çizgisindeki İnsanı Yaşama Çağırıyor
Komedyen yanım hep devam edecek
Komedyen yanım hep devam edecek
'Aşk Oyunu'nun sevilen oyuncusu, cumartesi gecelerinin güldüren yüzü...
'Babam ve Oğlum' ekibi zafer kazandı
'Babam ve Oğlum' ekibi zafer kazandı
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD); Çağan Irmak'ın yönettiği 'Babam ve...
Oscar'a Emre Ertürk  ile girdik!
Oscar'a Emre Ertürk ile girdik!
'EMRE NY' adını verdiği çanta tasarımlarıyla New York'ta göğsümüzü...
Hanımağanın hac yemeği!
Hanımağanın hac yemeği!
Sosyetik dostlarını üç yıldır Umre'ye götüren Nadire İçkale,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.