kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filiz Akin @ SABAH
 

Roma tatili

Hep kemoterapi, radyoterapiye gidecek değiliz ya bu sefer çok uygun bir fiyat bulduk, ilk defa turla Roma'ya gidiyoruz. Kaç senedir unutur gibi olmuşum, hayranlığım tazelendi. Roma'da antik kalıntılar arasında açık hava müzesinde dolaşır gibi oluyor insan. Coloseum şehrin tam ortasında muhteşem bir stadyum... Hani şu gladyatörlerin biri diğerini öldürünceye kadar kılıçla çarpıştığı, halkın her darbede zevkten çığlıklar attığı, bazen krala affettirdiği, bazen de aslanlara parçalattıkları seyir yerleri. Roma kana doymaz denirmiş. Hatta boğa güreşleri ilk Coloseum'da yapılmış İspanya'dan önce. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Navona Meydanı: Heykelleri, havuzları dışında çok güzel pizza yenecek yerler var. Piazza del Popolo, Medici Ailesi'nin bahçeleri, tabii ki Via Veneto... Paris'in Champs Elysees gibi en şık caddesi. En pahalı oteli Exelsior orada. Lambourghini spor arabaları mağazasında camlarından değil erkekleri, hanımları bile koparmak zor. Favori en üstteki Harry's Bar. Pantheon Meydanı'nda en sağda bir şarküteri var. Mozzerella peynirli, proşutto'lu veya mortedella, közlenmiş patlıcanlı bir metre falan uzunluğundaki panini'den (azıcık zeytinyağı gezdirilince daha enfes olan bir pide çeşidi) ısıttırıp istediğiniz kalınlıkta kestirip alabilirsiniz. Karşı sokaktaki pastane yüz çeşit dondurma satan bir yer olmuş. Ben portakallı çikolata, beze, karamela, kestane seçerek yedim. (Gellateria della palma via della maddelena, 20/23) Harikaydı tavsiye ederim. Yakınlarındaki yollardan biri Aşk Çeşmesi'ne çıkıyor, tekrar gelmeyi dileyip arkamı dönüp para attım. Su sesi hala kulaklarımda bu muhteşem anıtın. Venedik Meydanı ortasındaki gökyüzüne doğru yükselen o kadar büyük, ihtişamlı beyaz mermerden devasa yapı görkemli olmasına rağmen o kadar heyecanlandırmıyor.

MAKARNA VE KADIN
İlk akşam en bilinen lokantalarından sosu sır gibi saklanan Alfredo'ya gittik. Her taraf ünlülerin resmiyle doluydu. Devamlı makarnadan bahsedilen bu ülkede Amerika'da sık rastlanan acayip şişmanlıkta insanların görülmemesinin sebebinin fast-food denen köfte, patates, kovayla mısır patlağı gibi şeylere fazla meraklı olmamalarına bağladı biri. Üç günlük turun birinde Nemi Gölü ve etrafındaki yükseklikte Ortaçağ'dan kalma evler, daracık sokaklar arasında dolaşıp capuccino içip forza ve eski parmesan peyniri satın aldık. Roma ve civarında eski binalar sarı, turuncu, kiremit renkli. Sanki kök boya gibi bir yıllanmışlık hissini veren eskilikte. Bütün İtalya mı bilmem ama sedir ağaçları tamamlıyor şehrin siluetini, akıllıca bir öngörüş mü bilmiyorum, ağaçlar sanki kış yaz dökülmeyen cinsten seçilmiş, yemyeşil dipdiri... Albano'dan geçerken bu bölgenin kızları çok güzel dediler ama beylerin şansına o kadar yağmur bastırdı ki yılbaşı sofrası hazırlamak için koşuşturan koca şemsiyeli, koca vücutlu, fedakar İtalyan mamalarından başka kimse göremedik.

KESTANECİ SÜRPRİZİ
Yılbaşı günü hanımların en iyi bildiği İspanyol merdivenlerine çıkan üç, dört sokakta vitrinlere, ışıklara, süslemelere baktık. Arada kulağıma Türkçe bir şarkı çalındı sanki. Bir de baktım eşim bir sürpriz yapıp Nilüfer'in yeni CD'sini ipod denen minik, pilli alete yüklemiş. Kulağıma koyup mutlu bir gülümsemeyle muhteşem şarkıları dinledim Via Condotti'deki İtalyanlarla. "Acılarımı birer birer yakıp gideceğim / Sen ağlarken ben güleceğim..." Köşe başındaki kestaneciden aldıklarımızı hemen paylaştık arkadaşlarımızla. "Hayatımda bu kadar büyük kestane görmedim" diye soyarken kestaneci bize döndü Türkçe "Çoğunlukla kuru olur. En iyisini Roma'da bir Türk yapar ablacığım" dedi gülerek. Birbirimize "İyi seneler" dileyip ayrıldık. Not: Kurban paranızı Pakistan'a yollamanızı rica ediyorum. Daha büyük sevap olur. Bayramınız kutlu olsun...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir Yudum İnsan   / 18-02-2006
 Tebrik mi geçmiş olsun mu?   / 11-02-2006
 Yıldızını seçmek   / 04-02-2006
 Çocuklar ve geleceğimiz   / 28-01-2006
 Karayip Adaları ve salsa   / 21-01-2006
 Ben o değilim   / 14-01-2006
 Roma tatili   / 07-01-2006
 Yeni yılda yeni umutlar   / 31-12-2005
 Unutulan güzellikler   / 24-12-2005
 Kaderinizi siz yönlendirin!   / 17-12-2005
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Midye kaplarıyla İstanbul'u anlattı
Bir ara Beyoğlu'nda...
FİLİZ AKIN
Kırmızı ışıkta beklerken
Beni en çok etkileyen...
SEDEF ECER
Artık aktrisler model oluyor!
Dün akşam yabancı moda...
SUNAY AKIN
Denizaltıcıları anmak!..
Başbakan Celal Bayar'a...
ALİ POYRAZOĞLU
Benimle oynar mısınız?
Levent'teki İş-Sanat salonunda...
Aşçılıkta kepçe kazan dönemi kapanıyor
Semih Orcan Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Sanayicileri ve İşadamları Derneği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.