kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlık komada, herkes kendi yolunu bulmuş
Sağlık komada, herkes kendi yolunu bulmuş
Sağlık Bakanlığı denetimde yok
İlaç bağımlılığı yaratıldı

Sağlık komada, herkes kendi yolunu bulmuş


Belirlenen ücret yüzünden SSK'lıdan kâr edemeyen doktorlar gerekli gereksiz ilaç yazıyor, olur olmaz tetkikler istiyor. Olan yine hastaya oluyor Sayıştay, raporunda bazı kamu hastanelerinin ihtiyacı olmamasına rağmen tıbbi malzemeye bolca para yatırdığına dikkat çekiyor.

Türkiye'de sağlık sistemi çöktü mü? Devlet Hastaneleri S.O.S mu veriyor? Yazımızın dünkü bölümünde devlet hastanelerinin icra takipleriyle karşı karşıya kaldığını, ecza depolarının iflasın eşiğinde olduğunu belirtmiştik. Peki sistemin sekteye uğramasının asıl nedeni nedir? Niye gün geçtikçe ilaç kullanımı artıyor ve her gün daha da dışa bağımlı hale geliyoruz? Gazeteci arkadaşım Nuh Köklü'nün görüştüğü Haluk Özsarı 1999'da Sağlık Bakanlığı'nda üst düzey bürokrat olarak çalışmış. Özsarı "Aslında teşhis basit" diyor. "Örnek olarak ABD'yi gösterebiliriz. Oradaki sağlık harcamalarında da büyük artış var. Ama bu artışa paralel şekilde belli bir sistem geliştirdiler. Türkiye'de ise herkesin sistemi kendine. Hiç kimsenin ne yaptığı belli değil. Herkes kendi yolunu bulmuş gidiyor." Gerçekten de Türkiye'de 2005'teki ilaç tüketimi, bir yıl önceye oranla, 3.5 milyon YTL'lik bir atışla 12 milyon YTL'ye ulaşmış durumda. Uzmanlara göre özellikle SSK'lı hastalardan kar edemeyen özel hastane doktorları gerekli gereksiz bir çok ilaç yazımına başvuruyor. İlaç sağlayan firmalar ise alacaklarını tahsil edemedikleri için ya sevkiyatı durduruyor ya da fiyat arttırımına gidiyorlar.

ŞİŞİRİLMİŞ FATURALAR
Tıp Kurumu Genel Sekreteri Ali Rıza Üçer
'e göre SSK'nın İlaç Alım Protokolü'nün değişmesi büyük kriz yarattı. "Eskiden SSK depo fiyatı üzerinden ihale alabiliyordu. Ancak protokol değişince iş serbest piyasaya kaldı. İlaç sağlayan firmaların düştükleri mali durum ise doğrudan hastaya yansıtıldı. Üçer'in söylediklerini Sayıştay'ın Mart 2005'te Meclis'e sunduğu rapor da destekliyor. Raporda bazı kamu hastaneleri ihtiyacı olmayan tıbbi malzemeye fazla para yatırmış, dahası sağlıklı bir bilgi sistemi oluşturulmadığından hangi hastanenin neye ihtiyacı olduğunun da bilinmediğine dikkat çekiliyor. Eski bürokrat Özsarı, AKP'nin sağlık reformunun henüz emekleme aşamasında olduğunu belirterek başka bir noktayı hatırlatıyor: "Türkiye'de sağlık harcamaların yüzde 28.6'sı cepten yapılıyor. Bu kayıtdışılık anlamına geliyor. OECD ülkelerinde bu rakam yüzde 19. Bu durum sistemsizliğin bir göstergesi." Tıp Kurumu Genel Başkanı Mehmet Altınok ise, "Sistemsizliğin arkasında siyasi irade boşluğu var" diyor: "Sağlık Bakanlığı'nca 1 Ocak 2004'den itibaren yürürlüğe giren 'Döner Sermaye Performans Uygulaması' zaten artmakta olan döner sermaye harcamalarının katlanarak artmasına yol açtı. Döner sermayeden aslan payını hastane yöneticileri ve hekimler alıyordu. Bu gruplarla diğer sağlık çalışanları arasındaki makas açıldıkça açıldı. Hekimler arasında bile önemli oranlarda farklılıklar dikkat çekiyordu. Bugün o sistem bile işlemiyor."

SERBEST PİYASA HATASI
Peki serbest piyasa şartlarına bırakılmış sağlık hizmeti beraberinde suistimalleri de getirmez mi? Sorumuza cevap Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şube Başkanı Songül Beydilli'den geliyor: "Örnek vereyim. Doğubeyazıt'ta kuş gribinden ölen Fatma Özcan'ın babası tarafından Van'a götürülmediğini duyduğumuzda çok kızmıştık. Ama daha sonra öğrendik ki Fatma'nın annesi Van Devlet Hastanesi'ne daha önce kaldırılmış, tedavi masrafları ödenemediği için kadın rehine kalmış, zaten hastaneden çıktıktan sonra da ölmüş." Bu yozlaşma demektir. Adam karısı daha önce aynı hastane rehin kaldığı için kızını oraya götürmüyor. O kadın niye orada rehin kalıyor? Devlet kadının sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü değil mi? Fazladan yazılan ilaçlar, şişirilmiş faturaların hesabı Fatma ve annelerine çıkıyor."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kapkaç çetesi işini 'emniyete' almış
 Plaka sahte çıktı
 İşadamını fidye için kaçırdılar
 Atatürk'ü alet edip dolandırdılar
 Saunacı Zeliha: AKP'den vekil olacaktım
 Hırsızlık mübahmış!
 Cezaevi davasında cezadan önce af
 İstanbul'da 30 saatlik su kesintisi
REHA MUHTAR
Güzel manken kadınlar...
"Bir erkeğin beni...
YILMAZ ÖZDİL
Nerdesiniz Allah aşkına?
Ege mutfağıyla büyüdük ya,...
ERGUN BABAHAN
"Oyun bitti mi?" yeni mi başlıyor
Türkiye'nin yakın...
UMUR TALU
Eto'o ile Bebbe
Cumartesi, İspanya'da Aragon'un başkenti...
FATİH ALTAYLI
Un dediğin beyaz olur
Unakıtan Ailesi'nin...
ERDAL ŞAFAK
İddianame gibi
AK Partili Çömez'in Unakıtan'a gönderdiği...
Suç: Katliam Davalı: Sırbistan
Genç-yaşlı tam 8 bin Müslüman erkeğin katledildiği Srebrenika...
İsrail, AB'de imajını Arsenal'le cilalayacak!
Kamuoyu araştırmalarında İsrail denilince insanların aklına sadece...
Lale devri bitti
Lale devri bitti
Para onda, kadrosu yıldız dolu. Ama saha içinde F.Bahçe dert küpü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu