kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Devlet hastaneleri bitkisel hayatta
30 ecza deposu battı bir ay sonra ilaç yok
Hastaneler iflas etti salgın hastalık kapıda
Hastaneler çok yakında hasta bakamayacak
Günde 24.5 saat MR üzerine ihale yapıldı

Sağlık çöktü

63 devlet hastanesi birden icraya düştü, ilaç deposu ve eczaneler iflasın eşiğinde.

Sağlıkta zincirleme tükeniş... Devletten 3.5 milyar YTL alacağı silinen devlet hastaneleri, ilaç borçları yüzünden peş peşe icralık oldu. Hastanelerden parasını alamayan 30 büyük ecza deposu kapanmak üzere.

"İLAÇ VERMEYECEĞİZ"
İhaleci Ecza Depoları Başkanı "Artık ilaç veremeyeceğiz" diye feryat ediyor. Uzmanlar da uyarıyor: "Bu gidişe önlem alınmaz ise en geç bir yıl içinde devlet hastanelerinin kapısına kilit vurulacak."


Devlet hastaneleri bitkisel hayatta

Devletten alacakları silinen devlet hastaneleri icralarla karşı karşıya Doktorlar çaresiz durumda. İlaç depoları iflasın eşiğine geldi. "Artık ilaç yok" diyorlar.

Her şey Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı karşı karşıya getiren 3.5 milyar YTL'lik sağlık harcamaları affıyla başladı. Daha doğrusu tetiği düşüren o oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Barış Diren ile sağlığın dünü bugününü konuşurken işlerin bu derece vahim olduğundan habersizdim. Diren'in iddiaları ciddiydi. SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte atıl duruma geldiğini söylüyor, bilinçli bir şekilde devlet hastanelerinin batmaya doğru itildiğini iddia ediyordu. Devletten alacaklar silindi, doktorlara veriler primler durduruldu. Hastanelere güvenip ilaç tedarik eden ecza depoları iflasın eşiğine geldi ve son olarak hastaneler icrayla karşı karşıya kaldı. Gazeteci arkadaşım Nuh Köklü ile iddiaları araştırmaya başladık. Vardığımız sonuçlar Diren'in anlattıklarından da ciddiydi. Örneğin İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Doktor Gençay Gürsoy'a göre, "Sağlık sistemimiz bilinçli olarak adım adım sağlıksız hale getirildi. 70'li yıllarda özellikle koruyucu hekimlik modeliyle dünyaya örnek gösterilen, iyi kötü bir ilaç sektörüne sahip, verem gibi hastalıkları alt etmiş bir ülke bugün her yönüyle dışa bağımlı hale getirildi."

SAĞLIK DÖNÜŞÜMÜ
Peki ama bu noktaya nasıl gelindi?
Türkiye'de bugün eczacısından, hastasına, doktorundan, özel hastane işletmecisine kadar sağlık alanındaki birçok aktör yaşadıkları sorunun kaynağı olarak AKP'nin henüz tamamı Meclis'ten geçmeyen Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı gösteriyor. Uzmanlara göre proje iyi niyetli ama gerekli finansman alt yapısı sağlanmadığı için daha başlamadan çökmeye mahkum. Bu sistemin esası kişilerin ödeyeceği primlerle finanse edilen, tedavi ve hizmetin özel sektörden alınmasına dayanıyor. Projenin ilk adımı SSK Hastaneleri'nin Sağlık Bakanlığı'na devriydi, ikinci adım ise SSK hastalarının özel hizmetten yararlanabilmesine imkan tanınmasıydı. Görünüşte, SSK'ların kuyruk çilesine son verileceği, hizmet kalitesinin artırılacağı umuluyordu ama gelinen noktada sağlık alanında kimse hükümetin attığı adımlardan memnun değil. Tıp Kurumu Genel Sekreteri Ali Rıza Üçel, Kamu İlaç Alım Protokolü'nün değiştirilmesinden sonra ilaç tüketiminin arttığını söylüyor. Üçel'e göre bugün sağlık harcamalarının yarısı ilaç için. Bu rakam dünya standarlartlarına göre hayli yüksek. Üçel, "İlaç fiyatları artacak ve piyasaya çok uluslu ilaç şirketleri hakim olacak" diyor. Bu hayli ciddi iddiaya bir destek de İhaleci Ecza Depoları Derneği'nden geldi. Ya sistemden kârlı çıktığı düşünülen özel hastaneler? Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım'a göre onların da işi uzun vadede zor. "SSK'lı hastalardan dolayı devletten alacaklarımızın gecikmesi bazı hastaneleri zor durumda bırakıyor ve 6-7 aylık gecikmeli ödemelere özel hastanelerin bile dayanması mümkün değil. Hükümetten randevu talebinde bulunduk, hala bekliyoruz." Teybimizi sağlık sisteminin taraflarına bir bir uzattık. Aldığımız sonuçlar çarpıcıydı. Örneğin Sayıştay'ın 10 Mart 2005'te Meclis'e sunduğu raporda sağlık alanında karşılaşılacak problemler öngörülmüştü. Ama nedense o gün bugündür Meclis'ten ses çıkmıyor. Tek ses geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'dan geldi. Fatsa'nın Meclis'e sunduğu önergede "Yeşil kart, SSK ve Bağ- Kur'un 2005 borçlarının silinmesi öngörülüyor." Böylece 1.5 milyar YTL Sağlık Bakanlığı kasasına geri dönebilecek. Bir ay içinde ilaç bulamayacak ve uzmanlara göre en geç bir yıl içinde kapılarını kapatmak zorunda kalacak devlet hastaneleri belki bu bütçeyle az da olsa nefes alabilecek. Peki ya sonra?

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AB, KKTC'ye mali yardımı onayladı
 Eylemci çiftçi: Baskı gördüm
 Konya'da ''Kara Ses'' operasyonu
 Fehriye için karar yarın
 7 kişiyi biçen şoföre 'akıl hastası' raporu
 55 bin tekerlekli bomba İstanbul sokaklarında...
 Bir sauna daha çıktı
 'Burada niye terör olsun?'
 Gazeteci Koşar cinayetini Adli Tıp çözecek
 Öcalan Avrupa Konseyi'ne başvurdu
ALİ KIRCA
Irak çok mu ırak?
Türkiye iki gün sonra, belki de...
ERGUN BABAHAN
Aydınlığı karartma çabaları devrede
AK Parti, üçüncü...
UMUR TALU
Masajın mesajı
Israr etmenin bir manası olabilir mi?...
ERDAL ŞAFAK
İkili oyun
Bu hafta Kıbrıs sorunuyla ilgili "anlamlı"...
MEHMET ALTAN
Yarın 28 Şubat
Sülalesinin yargıya düşen mallarını...
'İç savaş çıkarsa Türkiye girebilir'
Irak'ta Şii camiine saldırı, ülkede iç savaş çıkabileceği...
Rum gemisi geriliminde iki farklı açıklama geldi
Yunanistan ve Rum kesimi Dışişleri Bakanları, Mersin limanına yanaşan...
Tosun Paşa böyle istedi: 2-2
Tosun Paşa böyle istedi: 2-2
Derbiye Sergen damga vurdu. Maç boyu üstün taraf Beşiktaş olsa da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu