kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emniyet: 15 saat çalışıyoruz

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, son zamanlarda artan polis intiharlarıyla ilgili olarak, ''polisin çalışma saatlerinin çok uzun olduğunu, bunun polisi fizyolojik ve psikolojik olarak etkilediğini'' söyledi.

Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin sınıraşan suçlardan olan uyuşturucu madde ticareti trafiğinde, doğudanbatıya afyon ve bunun türevi olan eroin maddesinin, batıdan doğuya isesentetik uyuşturucular ve eroin maddesinin imalinde kullanılan asetik anhidrit maddesinin ticaretinden etkilendiğini bildirdi.


Narkotik birimlerinin uyuşturucu madde ticaretinin önlenmesi amacıyla yaptığı çalışmalarda 2004 yılında, 5 bin 164 uyuşturucu maddekaçakçılığı olayında 11 bin 109 kişinin yakalandığını belirten Çalışkan, bu olaylarda 4 bin 331 kg esrar, 6 bin 515 kg eroin, 4 bin 491 kg baz morfin, 52 kg afyon, 125 kg kokain, 99 litre asetik anhidrit, 718 bin 734 adet ecstasy, 7 milyon 696 bin 252 adet captagonve 11 bin 597 adet diğer sentetik haplar ele geçirildiğini kaydetti. Geçen yıl 5 bin 714 uyuşturucu madde kaçakçılığı olayında 11 bin 979 kişinin yakalandığını anlatan Çalışkan, bu olaylarda 6 bin 3 kg esrar,6 bin 664 kg eroin, 141 kg baz morfin, 34 kg afyon, 40 kg kokain ve 1 bin 691 litre asetik anhidrit maddesi ile 1 milyon 282 bin 570 adet ecstasy, 5 milyon 760 bin 819 adet captagon ve 15 bin 123 adet diğer sentetik haplar ele geçirildiğini söyledi. Çalışkan, bir önceki yıla göre, operasyon sayısında yüzde 10,7'lik, yakalanan şüpheli sayısında yüzde 7,8'lik, yakalanan esrar miktarında yüzde 38,6'lık, eroin miktarında yüzde 2,3'lük, asetik anhidrit maddesi miktarında yüzde bin 608'lik, sentetik hap miktarındayüzde 30,4'lük, afyonda yüzde 34,4'lük, kokain de ise 67.8'lik artış olduğunu bildirdi. Son iki yılda narkotik birimleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu madde kaçakçılığı operasyonlarında ve bu operasyonlar neticesinde yakalanan uyuşturucu madde miktarında önemli artışlar meydana geldiğini ifade eden Çalışkan, şunları söyledi:

''Nitekim Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Mücadele Teşkilatı (UNODC) 2005 yılı dünya uyuşturucu raporunda, 'Balkan güzergahındaki uyuşturucu yakalamalarının 2004 yılında arttığı, bunun öncelikle Türk makamlarının başarısının bir sonucu olduğu, 2003 yılında Türk makamlarınca gerçekleştirilen 5.7 ton afyon türevi (eroin ve bazmorfin) yakalamalarının dünyadaki yakalamalarının yüzde 5'ine, Avrupa'dakilerin ise yüzde 30'na tekabül ettiği, 2004 yılına gelindiğinde ise Türkiye yakalamalarının yaklaşık yüzde 160 oranında arttığının görüldüğü, Türkiye'nin 1987 yılından bu yana Avrupa'daki enyüksek oranlı uyuşturucu yakalamalarının gerçekleştirdiği' belirtilmektedir.''

Narkotik detektör köpeklerinden birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadelede etkin olarakyararlanıldığını kaydeden Çalışkan, narkotik detektör köpekler vasıtasıyla 2005 yılı içerisinde bin 769 kg eroin, 385 kg esrar, 15 kgkokain, 115 bin 440 adet ecstasy ele geçirildiğini bildirdi.

REHBERLİK VE DANIŞMA BÜRO AMİRLİKLERİ

Çalışkan, Rehberlik ve Danışma Büro Amirlikleri hakkında bilgi vererek, burada görevli personelin, emniyet personelinin mesleki ve sosyal hayata uyumunun sağlanması amacıyla görev yaptığını anlattı.

Çalışkan, 81 il emniyet müdürlüğü, 25 polis meslek yüksek okulu, 4 polis eğitim merkezi müdürlüğü, 2 polis koleji müdürlüğü, polis akademisi başkanlığı ve merkezde personel daire başkanlığı bünyesinde olmak üzere toplam 114 birimde Rehberlik ve Danışma Büro Amirlikleri bulunduğunu kaydetti. Bu birimlerde 42 psikolog ve psikolojik danışmanın çalıştığını belirten Çalışkan, bu yıl içerisinde 50 psikolog ve danışman alınacağını açıkladı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışkan,bir soru üzerine, İran'da dolandırıcılık suçundan aranan Ali Ayeşi adlı kişinin bu ülkenin talebi üzerine yakalandığını, iade işlemlerinin sürdüğünü söyledi.

İRAN'IN TESLİM ETTİĞİ TERÖRİSTLER

Çalışkan, bir başka soru üzerine, İran'ın 2004 yılında 28, 2005 yılında ise 10 olmak üzere, terör örgütü PKK mensubu 38 teröristi Türkiye'ye teslim ettiğini kaydetti.

''Şemdinli'de 1 Kasım'da meydana gelen patlamada kullanılan bomba yüklü aracın sahibinin Kuzey Irak'ta Barzani'nin koruması altında olduğu'' iddiasıyla ilgili bir soru üzerine, Çalışkan, böyle bir iddianın olması durumunda savcılığın bunu da araştırmalarına dahil edeceğini vurguladı.

SON 15 YILDA 380 PERSONEL İNTİHAR ETTİ

Polis intiharlarıyla ilgili sorular üzerine Çalışkan, son 15 yılda380 personelin çeşitli nedenlerden dolayı intihar ettiğini, 2000 yılından sonra intihar sayısında azalma gözlendiğini söyledi.

Emniyet teşkilatı personelinin çalışma koşullarının ağır olduğunu ifade eden Çalışkan, bu çalışmalar sırasında personelin mesai mevhumu gözetmediğini bildirdi. Terör, kapkaç, organize suç, hırsızlık gibi olaylara karşı özverili çalışma yürüten polisin günde ortalama 15 saat, hatta bazı durumlarda daha da uzun çalıştığını anlatan Çalışkan,ilin asayiş durumlarına göre bazen hafta sonu, bazen de yıllık izinlerin kaldırılabildiğini de sözlerine ekledi. Çalışkan, ''Bundan dolayı personel, hem fizyolojik hem de psikolojik açılardan son derecece yıpranmaktadır. Ancak buna rağmen polisimizin ülkesi ve vatandaşı için canını ortaya koymaktan çekinmediği tüm milletimiz tarafından bilinmektedir'' dedi.

Personelin bu sorunlarını ortadan kaldırmak için geçen yıl 54 ildeaile içi iletişim, stresle mücadele ve motivasyon konularında seminerler verildiğini belirten Çalışkan, bu seminerlere 15 bin personelin aileleriyle birlikte katıldığını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gazeteci Koşar öldürüldü
 "ÖSS demode bir sistem"
 MEB, 6 bin 153 sözleşmeli öğretmen atadı
 Mardin'de 5 terörist ölü ele geçirildi
 Dink'in erteleme kararına itiraz
 Yerli turiste kampanya
 Bir Barzani eksikti
 Şafak operasyonu
 1000 genç hekime mecburi 'ev hapsi'
 Uyuşturucu sanal alemde kol geziyor
 Kışla tuvaletinde taciz
 Ve kurul onayladı: Dr. Benli şizofren!
 'Türbansız cuma namazı' Diyanet İşleri'ni karıştırdı
 Eşi türbanlı öğretmen de veto yedi
 'Başbakan yakınım olur'
 Mavi Göl'de tartışma
 'Sadece iş ortağıyız'
 Şizofren raporu şoku
 Tatlıses'e infaz planı
 BM'den Kürtçe dayatması
 Rumlar manevra peşinde
 Hem oğluna hem torunlarına ağladı
 Ağır uyku da rıza değil
 Gazeteci Çetin'i sevenleri uğurladı
ERGUN BABAHAN
Demokrasinin temel koşulu: Hoşgörü
Türkiye, Batı dışı...
UMUR TALU
Gölge izler!
Özel Harp başkanlığı da yapmış Emekli...
FATİH ALTAYLI
Zapatero ve Erdoğan
Aylar önce, özellikle de Erdemir ve...
ERDAL ŞAFAK
Uçurumun kıyısında
Mesut Barzani'nin "Bağımsızlık...
İşte sonun başlangıcı...
Şii militanlar, misillemelerinde fabrikaya giden Sünni 47 işçinin...
Şii lider 'Komploya uymayın' dedi, İran ise Bush'u suçladı
İran'ın dini lideri Hamaney "Kutsal yerlere saldırı bir komplo" diye...
Zıt güçlerin maçı
Zıt güçlerin maçı
F.Bahçe-Beşiktaş derbisinde iki takım arasındaki fark...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu