kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Amerika'dan Galataport manzaraları

Şu ana kadar Bush yönetiminin her politikasını destekleyen New York Post gazetesinin başlığı "Dubya in shock" yani göbek adından yola çıkarak George Bush'a atfen " Dubaili W. Şokta ." New York Times'ın Bush'u zehir zemberek eleştiren başyazısı " Başkan ve Limanları " manşetiyle çıkmış.
Amerika'da kıyamet kopuyor " Dubai sermayesi " konusunda. Bu kez mesele Dubai Towers değil; ama kavga bizdekine çok benziyor.
Dubai Ports World isimli Dubai şirketi, bir süre önce ABD'nin tüm limanlarını işleten şirketi satın aldı. Şirketin başında, bizim Dubai Towers'ı yapmayı hedefleyen Dubai International Properties gibi Birleşik Arap Hükümeti'nin kraliyet ailesi var. Şirket yarı devlet şirketi; böylece ABD, limanlarını yabancı bir ülkeye teslim etmiş oluyor.
Ve ilk kez Kongre'nin iktidar ve muhalefet kanadı Bush hükümetine karşı yekvücut olarak ihaleyi iptale karar verdi. Bu senaryoda Abdüllatif Şener rolü oynayan Cumhuriyetçi Parti'nin liderlerinden Senatör Bill Frist de dahil bir çok iktidar vekili, Bush'a meydan okuyarak ihaleyi gömme niyetinde. Gerekçeleri, "limanlar" gibi hassas bir alanın gerekçesiyle yabancı bir şirkete, daha doğrusu Dubaili bir şirkete verilmesinin ciddi bir "güvenlik zaafı" olduğu.
ABD kamuoyunda, her durumda serbest piyasa ve iş çevrelerinden yana tavır koyan Wall Street Journal dışında limanların Dubai'ye satışını destekleyen yok . Olay, Irak Savaşı ve Katrina Kasırgası boyutunda bir skandala dönüşmek üzere.
ABD Başkanı George Bush, geçen gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Galataport savunmasını andıran bir hodri meydanla Kongre'ye ve medyaya seslendi: "İhaleyi iptal etmeye çalışırsanız getireceğiniz yasayı veto ederim ." Bu, ABD Başkanı'nın beş yıllık iktidarının ilk vetosu olacak. Arap sermayesini dışlamanın " ayrımcılık " olduğunu savunan Bush'un " Şimdi biri çıkıp neden bir Orta Doğu şirketinin bir İngiliz şirketinden farklı standartlarla değerlendirilmesi gerektiğini anlatsın. Ben dünya halklarına 'Size adil davranacağız' mesajı veren bir dış politika yürütmeye çalışıyorum" sözleri, tıpkı Başbakan Erdoğan'ın Galataport'u eleştirenlere yönelik "Yahudi, Arap, Batı sermayesi geliyor, hepsine düşmansın. Peki sen kime dostsun ?" konuşmasını anımsatıyor.
Ancak benim gibi azılı bir "serbest piyasa taraftarı" için bile kolay kabul edilebilecek bir şey değil, bir ülkenin limanlarının başka bir ülkeye, daha doğrusu terör konusunda geçmişte vukuatları olan bir ülkeye verilmesi. Yanlış anlaşılmasın, Birleşik Arap Emirlikleri terörü destekleyen ülkelerden biri değil. Ama 11 Eylül'de uçakları kaçıran pilotların çoğu da BAE vatandaşıydı.
New York Times " Bu Mr. Bush'un dediği gibi bir Orta Doğu ülkesine yönelik ayrımcılık değildir. BAE bir müttefik olabilir, ama terörle mücadele karnesi karışık. Altyapı güvenliğimizin en hassas noktası olan limanların başka bir ülkenin kontrolüne girmesine direnmek akıllıcadır " diyor. İhaleyi eleştirenlere göre, BAE Batı ve kapitalizmin yanında olabilir, ama vatandaşları arasında Bin Laden ve El Kaide'ye sempatiyle bakanların sayısı az değil.
Bu durumda serbest piyasa mı, korumacılık mı? Orta Doğu'da sağlıklı bir model yaratabilecek bu ufak prenslikle bir köprü mü, yoksa paranoya mı haklı? Cevabı kestirmek zor ama, 11 Eylül'ü New York'ta yaşayan biri olarak ABD Kongresi'nin bu ihaleyi iptal edeceğini eminim. Çünkü aksini halka izah edemezsiniz. Demokratik temsil sisteminde ne serbest piyasa, ne de Dubai'deki mimari şaheserler seçmenin hassasiyetlerinin önüne çıkabilir.
Belli ki "serbest piyasanın sınırları" ve "sermaye ırkçılığı" tartışmaları yalnız Türkiye'ye has değil. İnsan malzemesi her yerde aynı oldukça, kapitalizmin kalbinde bile sinir uçları olacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kudüs'ün tapuları   / 21-02-2006
 Batı'da Hamas rahatsızlığı   / 17-02-2006
 PKK güçleniyor mu?   / 16-02-2006
 Yorumlar neden utandırıyor?   / 09-02-2006
 Ankara'dan Kar-ikatür Manzaraları   / 07-02-2006
 Meclis'te reyting savaşı   / 02-02-2006
 AK Parti'de Kemal Abi Sendromu   / 31-01-2006
 Ankara'nın Hamas stratejisi   / 29-01-2006
 Ankara hâlâ namazı konuşuyor   / 26-01-2006
 Namaz nasıl kılınır?   / 24-01-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Amerika'dan Galataport manzaraları
Şu ana kadar Bush...
YAVUZ DONAT
Eskişehir raporu
Cemalettin Sarar "Anadolu...
Çıldırtan borç oğlunun!
Cinnet geçirerek hem kendini hem ailesini öldüren Emniyet Müdürü...
Benim yaptığım sadece insanlık
Denize düşen sarahastası Naim Sınmaz'ı kurtarmak için denize atlayan...
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
'Kronik şizofren' raporu bulunan ve TCK'nın 46. maddesinden...
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
"1995'te Öcalan'ı 10 milyon dolar karşılığında bana satacaklardı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu