kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüzmen: Alnım açık, başım dik

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, EGS ile 1993 yılından 2001 yılına kadar sorunsuz bir kredi ilişkisi yaşandığını belirterek, ''bu dönemde toplam 4.9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren firmanın Eximbank'tan kullandığı kredilerin tutarı 445 milyon dolardır'' dedi.

Tüzmen, düzenlediği basın toplantısında, Dış Ticaret Müsteşarı ve Eximbank Yönetim Kurulu başkanlığı yaptığı dönemde ''Eximbank'tan EGS Dış Ticaret Şirketi'ne 64 trilyon lira usülsüz kredi verildiği'' yolunda basında çıkan habere açıklık getirdi.

Tüzmen, her zaman yaptığı
işlerde alnının açık başının dik olduğunu vurgulayarak, ''Müsteşarlıktan ayrılırken, (boynumuz yiğit boynu, bükülürse sevda büker) demiştim. O dönemlerde o kadar iş yaptık ve 20 küsur sene herhangi bir şeyle karşılaşmadık'' dedi.

Tüzmen, gazetecilere, 20 yılı geçen bürokratik kariyerini hatırlattı, DPT uzmanlığı, daire başkanlığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda genel müdür yardımcısı, genel müdür, sonrasında ise Dış Ticaret Müsteşarlığı yaptığını belirtti.

Tüzmen, her kademede en az 2-3 sene çalıştığını, en son 1999-2002 yıllarında müsteşarlık ve Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığını ve bu dönemde basın tarafından yılın bürokratı seçildiğini belirtti. ''Allaha çok şükür, o dönemde de alnım açık başım dik oldu'' diyen Tüzmen, bürokrat olarak görev yaptığı dönemde herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadığını belirtti.

DÜRÜSTLÜK NASIL BELLİ OLUR?

Sonrasında siyaset döneminin başladığını, 3.5 yıldır da siyasi olarak hizmet verdiğine işaret eden Tüzmen, şöyle konuştu: ''Allaha çok şükür ne bürokratik hayatımda, ne siyasi hayatımda, herhangi bir şekilde başımı öne eğecek, hesabını veremeyeceğim bir hadiseyle bugüne kadar karşılaşmadım. Hep çalışmalarımızı bu şekilde yaptık.

O görevlerin hepsinde imza atarak geldim bugünlere...Teker teker imza attım, iş yaptım, kalıcı birşeyler bırakmaya çalıştım, Bütün bu saydığım görevlerde... Ve şu var; dürüstlük çok önemli bir kavram ama siz iş yapamıyorsanız, imza atamıyorsanız, masanın altına kaçıyorsanız bazı hadiselerde, o zaman, o dürüstlüğün değerlendirmesi mümkün değil.

Ama siz risk alabiliyorsanız, imza atabiliyorsanız ve onun hesabını verebiliyorsanız -bence iş yaparken dürüstlük önemli- yani iş yaptığınız zaman dürüst kalabilmek önemli.''

Tüzmen, habere konu olan kredi olayı konusunda ''bugün olsanız ne yaparsınız'' dense, yine aynı şartlarda, yine Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı olsa, yine bu firmaya aynı şekilde kredinin altına imza atabileceğini belirtirken, ''o tarafta hiç tereddüdüm yok. Ve o gün benimle çalışan arkadaşlarım, bugünde benimle beraber. Hepsiyle çok güzel işler yaptık'' dedi.

''HABER SUÇLAYICI''

Tüzmen, ''EGS'ye 2001 yılında kullandırılan ihracat kredilerinin usulsüz olduğu'' iddialarına değinirken, bu konuyu soruşturan BDDK Murakıp Raporu'nun özetlendiği haberde, bankacılık mevzuatı kurallarını bilmeyenlerin, suçlayıcı ve amaçlı bir kanaat oluşturma çabalarının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Tüzmen, EGS'nin, 1993-2002 yılları arasında dış ticaret sermaye şirketi unvanına sahip, 433 KOBİ firmasının ortak, 400'ü aşkın Türkiye'nin önemli küçük orta boy ihracatçılarının bir araya getirildiği bir şirket olduğunu bildirdi.

''SORUNSUZ KREDİ İLİŞKİSİ OLDU''


EGS ile 1993 yılından 2001 yılına kadar sorunsuz bir kredi ilişkisi yaşandığını, bu dönemde toplam 4.9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren firmanın Eximbank'tan kullandığı kredilerin tutarının ise 445 milyon dolar olduğunu vurgulayan Tüzmen, şu bilgileri verdi:

''Şirket İMKB'ye kayıtlı, halka açık bir şirket ve SPK denetiminde olan, 2000 yılında 800 milyon dolara yaklaşan ihracatı ile Türkiye'nin en yüksek ihracat performansına sahip EGS...Ödenmemiş vergi borcunun bulunmaması, karşılıksız çekleri olmaması, ortak ve yöneticilerin müflis, yüz kızartıcı, hükümlü olmaması gibi, kredibilite unsurlarına bakılarak 7 yıldır sorunsuz kredi ilişkisi sürdürüldüğü de dikkate alınarak, yönetim kurulu kararı ile kredi riskinin teminat mektubu oranı yüzde 65 olarak uygulanmıştır.

4389 Bankalar Kanunu'nun 11. maddesi hükümlerine uygun mali tabloları da, yıllık bazda değerlendirilmiş, kredibiliteye dayalı mali zayıflıklar görülmemiştir. Bu süreç, dış ticaret sermaye şirketleri için yönetim kurulunun kabul ettiği esaslara dayalı standart bir uygulamanın sonucudur.''

''KREDİLENDİRMEYE AYKIRI HİÇ BİR DURUM YOK''

Olayda, o dönemin meri 4389 sayılı Bankalar Kanunu yönetmeliğinin amir hükümleri açısından kredilendirmeye aykırı bir durumun söz konusu olmadığına vurgu yapan Tüzmen, ''teminatların sadece banka teminat mektubu ile sınırlı olması şeklinde değerlendirme ise bankalar yeminli murakıpları gibi, bankacılık mevzuatını en iyi bildiği düşünülen bir uzmanın görüşü de olamaz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erbakan cezasını evinde çekecek
 MGK'da İran'ın nükleer programı görüşüldü
 Meryemana'da dua
 Mersin'de Rum gemisi krizi
 Cumhurbaşkanı Sezer'in yolu üstünde mafya hesaplaşması
 Yeşil pasaportluların sayısı 3 milyona çıkıyor
 Erdoğan: AB tehdit sallarsa kaale almayız
 BM Genel Sekreteri Gül'ü davet etti
 Danıştay: Kuran kursları denetlenmeli
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Amerika'dan Galataport manzaraları
Şu ana kadar Bush...
YAVUZ DONAT
Eskişehir raporu
Cemalettin Sarar "Anadolu...
Çıldırtan borç oğlunun!
Cinnet geçirerek hem kendini hem ailesini öldüren Emniyet Müdürü...
Benim yaptığım sadece insanlık
Denize düşen sarahastası Naim Sınmaz'ı kurtarmak için denize atlayan...
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
'Kronik şizofren' raporu bulunan ve TCK'nın 46. maddesinden...
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
"1995'te Öcalan'ı 10 milyon dolar karşılığında bana satacaklardı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu