kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anne kız el ele verip 'üç beyaz'ı mutfaktan sildi
Anne kız el ele verip 'üç beyaz'ı mutfaktan sildi
Patatesli cevizli çavdar ekmeği
Kayısı dolgulu kurabiye
Kıymalı domatesli pide
Neden tam tahıl unu ve deniz tuzu?

Unsuz şekersiz hamur işleri

Sağlıklı beslenme için hamur işleri ve tatlıları hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Ülfet Aygen ve kızı Arzu Aygen'in bulduğu tariflerle bu mümkün.

Günlerce mutfakta ter döktüler, 'unsuz, şekersiz, tuzsuz' hazırladıkları pasta ve börekleri önce evin babasına, sonra komşulara denettiler. Ülfet Aygen ve kızı Arzu Aygen, sayısız tarif arasından en çok beğenilen "100 doğal tarifi" de "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" adlı kitapta topladı. Anne kız, sağlığa zararlı 'üç beyaz'ın yerine tam buğday unu, bal, pekmez ve deniz tuzuyla yapılmış lezzetler sunuyor.

Diyet rehberi değil
"Sağlığımızı koruyarak neler yiyebiliriz?" sorusundan yola çıktıklarını, kitabın bir diyet rehberi olmadığını vurgulayan Arzu Aygen "Türk kadınları tariflere uzak değil. Malzemeler kolaylıkla bulunabilir" diyor. Cevizli çavdar ekmeği, kıymalı pide, kayısılı kurabiye lezzetli tariflerden birkaçı.



Anne kız el ele verip 'üç beyaz'ı mutfaktan sildi

Arzu ve Ülfet Aygen'in hazırladığı "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" adlı kitap tatlı ve hamur işlerinden uzak durmadan sağlıklı beslenmenin de mümkün olduğunu kanıtlıyor Beyaz unu, rafine şekeri ve sofra tuzunu hayatımızdan çıkarmayı amaçlayan anne kız, bu zararlı 'üç beyaz'ın yerine tam buğday unu, bal, pekmez ve deniz tuzuyla yapılmış lezzetler sunuyor.

Kremalı pastaya, susamlı poğaçaya, etli pideye kim hayır diyebilir? Hatta bazıları için pasta, böreksiz sofra olmaz. Ama gün geçtikçe daha çok kişi tarafından benimsenen "sağlıklı beslenme" gerçeği ne yazık ki tüm bu lezzetlerden de uzak durmamızı gerektiriyor. Pastasız, böreksiz yaşanamayacağını düşünenler de "Bu lezzetleri nasıl sağlıklı hale getirebilirim?" diye uğraşıyor. Ülfet Aygen ve kızı Arzu Aygen'in birlikte hazırladığı "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri-Yüzde 100 Doğal 100 Tarif" adlı kitap işte bu uğraşların sonucunda ortaya çıkmış. 12 yıldır gıda ve yayıncılık sektöründe çalışan Arzu Aygen, aşçılık, yemek danışmanlığı, yemek stilistliği gibi pek çok işle ilgilenmiş. Annesi Ülfet Aygen ise açtığı börekler, hazırladığı mantılar, baklavalar ile Bulgaristan göçmeni ailesinin yemek mirasını devam ettiriyor. İşte "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri", Arzu Aygen'in kitaplardan öğrendikleriyle Ülfet Aygen'in deneyimlerini bir araya getiriyor. Ama bu kitap anneyle kızın ilk işbirliği değil. Daha önce de otellere erişteler, çeşitli kafelere de pastalar yapmışlar.

DİYET KİTABI DEĞİL
Arzu Aygen hazırladıkları kitabın bir diyet kitabı olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor: "Yola diyet kitabı hazırlamak için çıkmadık. Ama kanser, şeker hastalığı, kolesterol, alzheimer gibi pek çok rahatsızlık giderek artıyor. Bunun nedeni de daha çok hava kirliliğine, strese bağlanıyor. Ama hiç kimsenin aklına 'Ben yediklerimden mi hastalanıyorum acaba?' diye düşünmek gelmiyor." Arzu Aygen "Sağlığımızı koruyarak neler yiyebiliriz?" sorusundan yola çıktıklarını belirtiyor: "Dünyada en büyük sorunun rafine gıdalar olduğunu gördük. Çoğu zaman mutfaklarımızda kullandığımız beyaz unlar, rafine şekerler, sofra tuzları başlı başına hastalık üretebilecek besinler. Biz de bunları sağlıklı alternatifleriyle değiştirelim dedik ve bu üç maddeyi yiyeceklerimizden çıkararak alternatiflerini kullanmaya başladık." Arzu Aygen ve annesi Ülfet Aygen artık mutfaklarında beyaz un yerine tam buğday unu; rafine şeker yerine bal, pekmez, kayısı, üzüm gibi kuru meyvelerden oluşan doğal besinler; sofra tuzu yerine de deniz tuzu kullanıyor. Kitaplarında verdikleri tariflerde de sadece bu malzemelerle hazırlanmış hamur işleri, tatlılar yer alıyor.

YÜZLERCE TARİF DENEDİLER
Bu tariflerin oluşumu çok da kolay olmamış. Her ne kadar çoğu zaten mutfaklarında pişen yiyecekler olsa da kitap için hepsini yeniden gözden geçirmişler. Tam dört ay boyunca her gün, günde dört tarif denemiş ve bu tariflerden yalnızca 100 tanesini kitaplarına koymuşlar. Tabii bu durumdan da en çok komşular ve evin babası mutlu olmuş. Tarifler denenirken göz kararı olarak eklenen tüm malzemeler bardak, yemek kaşığı, çay kaşığı gibi uygulaması son derece kolay olan ölçülere dönüştürülmüş. Arzu ve Ülfet Aygen'in tariflerinin en büyük özelliği başta da söylediğimiz gibi sağlıklı olmaları. Ama bu pastaların, böreklerin lezzetlerini kaybettikleri anlamına gelmiyor. Tabii alıştığımız tatlardan biraz farklılar, hatta sevmeyenler de olabilir ama sağlıklı oldukları düşünülürse, o kalorili, yağlı börekler ve tatlılarla da kıyasıya yarışacakları su götürmez! "Sevgi ve sağlık dolu mutfağa geri dönüş" sloganıyla piyasaya çıkan "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabında tarifi verilen lezzetler arasında ekmekler, pideler, pizzalar, börekler, kişler, poğaça ve çörekler, simit ve tuzlu spesiyaller, kekler, tatlı kurabiyeler var. 5 çayı için farklı tatlar, çiçeği burnunda aşçının deneme listesi ve tariflerde kullanılan malzemelerin bulunabileceği adreslerin yer aldığı bölümler de kitabı renklendiriyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türk müzisyen Afganistan'da okul açıyor
 Çin'e okumaya gitti fotomodel oldu
 Zabıta artık empati kuruyor
 Minyatür sanatçısı veteriner
 Herkesi Jean çarpacak
 İtalyanlar şıklık için kazandığından çok harcar
 Aşktan doğan marka
 Mücevherin yerini saat aldı
 Devlet baba da sahip çıkmadı
 Vücudum kaslı cesedim yakışıklı
 Makyajda da geyşa modası
 Güzelliğinizin düşmanı suda mı
 Rolünü gözleri sayesinde kaptı
 'Hiçbir erkek, kız arkadaşlarımın yerini alamaz'
 Tom Miks 50 yaşına bastı
 Cip dünyasının Türk mucidi
 Hollywood yıldızlarının terliği Türkiye'de
 Çıplak 'logo'nun sergisi açıldı
 Merdivensiz mağaza
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuğu da telefonla yaparsın
Gençlerin arasında aşk meşk...
FİLİZ AKIN
Bir Yudum İnsan
Nebil Özgentürk'le yaptığımız "Bir Yudum...
AYŞE BRAV
Ne mutlu aşık olduğu insanla sevişene
İstanbul yine...
Şarap dolabında ayran satılmaz
Mehmet Yalçın şarap ve viski hakkında kitapları olan yıllardır bu konuda...
Bursa'nın iskenderine hamsili yorum
Karadeniz mutfağıyla Güneydoğu mutfağını buluşturan Laz Dürümcü hamsi dürümden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.