kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Ufuktaki ikilem

Hamas'ın Ankara ziyaretiyle ilgili tartışmalarda henüz gündeme getirilmeyen bir sorun var: ABD ve AB, Hamas'ın iktidarı devralmasından sonra Filistin'e mali ambargo koymaya hazırlanıyor. İslam ülkeleri ise bu ambargoyu kırmak için Filistin'e mali yardımı artırmaya. Türkiye'nin tercihi ne olacak?.

Başbakan Erdoğan'ın dün AK Parti Meclis Grubu'nda yaptığı, Hamas heyetinin Ankara ziyaretiyle ilgili tepkilere -her zamanki gibi- sert yanıtlar içeren konuşmasını dikkatla okuduk.
Vardığımız sonuç: Erdoğan'ı en çok ziyaretin zamansız olduğu, davet fikrinin Dışişleri'ni devredışı bırakan Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu'ndan geldiği eleştirileri kızdırmış.
Ancak bir izlenimimiz daha var. Erdoğan'ın bu öfke perdesinin ardında sanki "Madem çağırdınız, siz neden görüşmekten kaçındınız" sorusundan ve Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyetiyle görüşmekten ABD'nin girişimiyle vazgeçtiği iddialarından duyulan sıkıntı gizli. Nereden mi çıkardık; iki cümleden: "Gerek Genel Başkanvekilim, gerek Başbakan vekilim, yaptıkları görüşmelerde tüm insanlığın beklentisi olan mesajları, gelen Filistin heyetine vermişlerdir." " Gerek Dışişleri Bakanımız, gerekse parti mensuplarının yaptıkları görüşmelerden önce, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri gelen heyetle görüşmeler yapmıştır." Abdullah Gül'den ilk cümlede Başbakan vekili olarak söz ediyor, ikincisinde Dışişleri Bakanı. Mehmet Mir Dengi Fırat'tan da ilkinde Genel Başkan vekili, ikincisinde parti yetkilisi olarak.
Fırat'ı bir yana bırakalım; bildiğimiz kadarıyla, Başbakan'a vekalet ancak yurt dışı gezilerinde sözkonusu olabilir. Oysa Erdoğan o gün Ankara'daydı.
Galiba Erdoğan, "Ben görüşmedim ama Gül'e vekalet vererek Başbakanlık adına da görüşmesinin yolunu açtım. Görüşmenin statüsünü yükselttim" demeye getiriyor.
Biliyoruz, "Başka kanallardan da pekala ulaştırılabilecek, üstelik Hamas'ın ezbere bildiği mesajları tekrarlamak için Ankara'ya heyet davet edilerek zamansız ve gereksiz bir risk alındı" yorumlarına Erdoğan ve Gül sonuna kadar karşı çıkmaya devam edecekler ama hiç değilse umulan yararın sağlanmadığını görmeliler.
Hamas'ı davete gerekçe olarak, İran'a gitmesini önlemek gösteriliyordu. Meşal ve heyeti adeta meydan okur gibi Tahran'a gitti.
Ankara'da "Silahı ve şiddeti bırakın, barış sürecini devam ettirin" tavsiyelerini dinleyen Meşal, Tahran'da "İşgalcilerle asla masaya oturmayacaklarını" ve "Direnişin daha da sertleşebileceğini" açıkladı.

ABD
ve AB mi, İKÖ mü?
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Hamas'ın randevu talebini geri çevirdiğini, Türkiye ve Rusya'yı da "Zamansız davetle örgütün yumuşatılması şansını azaltıyorsunuz" diye eleştirdiğini hatırlatıp, ufuktaki yeni sıkıntıya geçelim.
Malum, İsrail, Filistin adına topladığı vergileri (ayda 50 milyon dolar) ödemeyi durdurdu.
ABD ile AB ise Filistin'a yardımı askıya almaya hazırlanıyorlar. Dahası diğer ülkeleri de bu ambargoya uymaya çağırıyorlar.
Buna karşılık İslam dünyası Filistin'e yardım için kolları sıvıyor. Başı da İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) çekiyor. Gerçi girişim İKÖ'nün dönem başkanı Malezya'dan geliyor ama Türkiye de örgütün önde gelen üyelerinden biri. Üstelik İKÖ Genel Sekreteri de Türk: Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu.
Peki Ankara ne yapacak? Mali ambargo isteyen Batı'nın yanında mı yer alacak, yoksa Filistin'e destek veren İKÖ'nün mü? Her ne kadar Erdoğan dün "Filistin'de yeni yapıyı ekonomik yöntemle terbiye etme yolu seçilirse, bunun adı demokrasi olmaz" diyerek mesaj verdiyse de, başkenti hareketli ve sıkıntılı günlerin beklediği kesin.
Hele bir de bazı partiler ile sivil toplum örgütleri Filistin'e bağış kampanyası başlatırlarsa, seyredin siz Batı'da kopacak gürültüyü ve yapılacak yorumları...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Riski paylaşmak   / 21-02-2006
 Ölüme götüren borç   / 20-02-2006
 Diyaloga veda mı?   / 19-02-2006
 Diplomatik kaynak   / 18-02-2006
 Hamas ve zamanlama   / 17-02-2006
 Haddam'ın önemi   / 16-02-2006
 Makro ve mikro   / 15-02-2006
 Bitmeyen tartışma   / 14-02-2006
 Satır araları   / 13-02-2006
 Ortadoğu uçurumu   / 12-02-2006
ALİ KIRCA
Hatıra endeksi!
Türkiye'de enflasyon düşüyor... Rakamlar...
YILMAZ ÖZDİL
Ananı da al git
ebeni de al gel
Biz diyoruz ki:...
ERGUN BABAHAN
Hamas sorununa İsrail'den bir bakış
İsrail'in önde gelen...
UMUR TALU
Beyin üstü düzen
Tabii... Totaliter rejimler çok şeyin...
FATİH ALTAYLI
Kızdılar ama ne kadar
Hamas liderinin hükümet değil, AKP...
ERDAL ŞAFAK
Ufuktaki ikilem
Hamas'ın Ankara ziyaretiyle ilgili...
'Siyasi adımlarına dinle yön veriyorlar'
Hepsi dinine çok bağlı. Başlarından hayati olaylar geçtikten sonra...
'KKTC ile doğrudan ticaret başlayacak'
Kıbrıs sorununda arabuluculuk yapmak için geçen ay adayı ziyaret eden...
Kupada nefes aldı: 3-0
Kupada nefes aldı: 3-0
Arka arkaya gelen İnegölspor ve Rize hezimetleriyle sarsılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu