kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fatsa: Hamas ile de barış yapmak mümkün
Fatsa: Hamas ile de barış yapmak mümkün

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Hamas için ''terör örgütüdür'' diyenlerin, geçmişte bunu Arafat ve El Fetih için de söylediğini ifade ederek, ''Onları terör örgütü ve terörist kabul edenler; oturdular, onlarla barış anlaşmaları yapabildiler. Bu, Hamas ile de mümkün olabilir'' dedi.

TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Fatsa, Hamas heyetinin Türkiye ziyaretiyle ilgili soruyu yanıtlarken, bu konuda farklı açıklamalar ve tepkiler geldiğine işaret ederek, ''Herkes ayrı telden bir şeyler söyledi'' diye konuştu.

Olayların iyi
değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Fatsa, Türkiye'nin, bölgede inisiyatif aldığını; barışın sağlanması konusunda bölge ülkelerinin çoğundan daha fazla sorumluluğu olduğunu söyledi. Filistin'de demokratik bir seçim yapıldığını hatırlatan Fatsa, şöyle konuştu:

''Seçim, Filistin'in kendi kontrolünde olan ve İsrail'in kontrol altında tuttuğu yerlerde yapıldı. O gün, Hamas'ın seçime girmesine kimse karşı çıkmadı. Hatta, ilgili ülkeler nezdinde de Hamas'ın demokratik seçime katılmasından duyulan memnuniyet vardı. Hamas'ın mücadelesini demokratik platformda yürütme talebinden duyulan memnuniyet de dile getirildi. Kimse karşı çıkmadı. Belki bütün dünyada, El Fetih'in kazanmasından yanaydı beklentiler... Ama Filistin halkının iradesi, Hamas'tan yana oldu. Bu, bir irade beyanıdır. Birçok kesimde Hamas yasadışı bir örgüt olarak ifade edilebilir ama Filistin'de yasal bir organizasyondur. Seçimi kazandıktan sonra dünya ve bölge ülkelerinde, bundan sonraki süreçle ilgili farklı düşünceler ortaya atıldı. Bu konudaki ilk net açıklamayı, Başbakanımız Davos'tan yaptı; 'herkesin bu seçim sonuçlarını iyi okuması, Hamas'a fırsat verilmesi, barış sürecine Hamas'ın katkı koyması gerektiğini' söyledi.''

Hamas heyetinin Türkiye'de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı bürokratları ve AK Parti yetkilileriyle görüşmeler yaptığını hatırlatan Fatsa, bu görüşmelerle ilgili farklı açıklamalar ve tepkiler geldiğine dikkati çekti.

''BİR TAKIM BASIN YAYIN KURULUŞU...''

Ne görüşüldüğünün, kiminle görüşüldüğünün değil, ilgili tarafa neler söylendiğinin önemli olduğunu savunan Fatsa, şöyle devam etti:

''Hamas'ın, halkı ve Filistin'in geleceğiyle ilgili sorumluluğu ve endişesi varsa bundan sonra bu mücadelenin demokratik platformda olması, barış sürecine katkı sağlaması, silah ve demokrasinin birlikte olmayacağı; siyasi sorumluluğu alacaklarsa silahı bırakmaları; İsrail ile karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları; bu sürecin silahlı mücadeleyle artık yürümeyeceği; Hamas'ın almış olduğu sorumlulukla barış sürecine katkı sağlaması gerektiği, daha önce olduğu gibi bu kez de söylendi. Bilinen ve dünyanın beklediği bu gelişmeyi, bir kez daha
bu ülkede sorumlulara bire bir anlatılmasından öte bir şey değildir. Bu yapılmıştır. Birtakım basın yayın kuruluşundan, ABD ve İsrail'den daha fazla tenkit aldık.''

Fatsa, bir gazetecinin, ''Eğer amaç arabuluculuksa, AK Parti niye bu kadar çekingen tavır sergiledi?'' sorusuna karşılık, görüşmelerin gizli tutulmadığını, içeriği konusunda kamuoyunun bilgilendirildiğini söyledi.

''TÜRKİYE'NİN YAPMAK İSTEDİĞİ...''

Gizli kapaklı bir şey olmadığını, heyetin Türkiye'ye geleceğinin daha önce Bakanlar Kurulu'nun gündemine geldiğini ve görüşmelerin gizli değil açık yapılması yönünde karar alındığını ifade eden Fatsa, şunları kaydetti:

''Tabii farklı şeyler söylendi. 'Hamas terör örgütüdür' gibi... Unutmayın ki geçmişte Yaser Arafat ve El Fetih için aynı şeyler söyleniyordu. Sonuçta, onları terör örgütü ve terörist kabul edenler; oturdular, onlarla barış anlaşmaları yapabildiler. Bu, Hamas ile de mümkün olabilir. Türkiye'nin yapmak istediği, artık bölgede kan dökülmeden, gerginlik ve huzursuzluk olmadan gelinen bu sürece katkı sağlamak, Filistin'de demokratik işleyişi mümkün kılma yönünde elindeki imkanları ortaya koymaktır. Belki dünyanın söylemek istediğini, söyleyemediğini biz söylüyoruz.''

''Hamas, bundan etkilenmiş görünmüyor'' denilmesi üzerine Fatsa, ''ülke olarak, bölgeye karşı sorumlulukları gereği görevlerini yaptıklarını'' belirterek, bunun sonuçlarının gelecek günlerde görüleceğini söyledi.

Fatsa, ''Hamas da bu sorumluluğu yüklendiği zaman ne kadar ağır bir yükün altına girdiğini, neyin olabilir neyin olamaz olduğunu, nelere dikkat etmesi gerektiğini herhalde görecektir'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hamas brifingine ret
 Bulgaristan'da 6500 Türk tarafından imzalanan dilekçe...
 'Öl de ölelim' sloganı kızdırdı: Ölme, çalış
 'Kadını dışlamak medeni olamaz'
 CHP soruyor: Muş Havaalanı niye kapatıldı?
 Ortadoğu'nun tapusu bizde
 İsrail'le arayı Sezer mi düzeltecek?
 Şahin: Hamas silah bırakmaya niyetli ve samimi
 AK Partili Yazıcı: Cumhurbaşkanı AK Partili olacak
YAVUZ DONAT
Kütahya anketi
Kütahya'da nabız nerede atar?...
METEHAN DEMİR
Bir film daha gerekebilir: 'Kurtlar Vadisi Brüksel'
2003...
İşadamı pusuda öldürüldü
Antalya'nın Alanya ilçesinde müteahhitlik ve akaryakıt...
Acil iniş yapan Türk uçağı korkuttu
Airbus-320 yolcu uçağı sinyalizasyon hatası nedeniyle Budapeşte'ye...
'Apo' gösterisine 86 tutuklama
'Apo' gösterisine 86 tutuklama
Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 7'nci yıldönümü nedeniyle...
Adliyeye boşanmaya gitti 'tuzağına' düştü
Adliyeye boşanmaya gitti 'tuzağına' düştü
Boşanmak için gittiği adliyede tanıştığı bir adam hayatını kararttı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu