kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
  » Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Playstation'lar da tehdit altında

Bilgi güvenliği alanında faaliyet gösteren Symantec, cep telefonlarından sonra Playstation'ların da zararlı yazılım tehdidi altında olduğunu açıkladı.

Symantec, yayınladığı bir raporla 2005 yılında güvenlik alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Saldırganların, bilgisayarın dışındaki cihazlara yönelik saldırı yöntemlerine de yer verilen raporda, geleneksel olmayan cihazlara yönelik tehditlerin ortaya çıkmasının bir süredir beklendiği ve Symantec'in geçen Ekim ayında Trojan.PSPBrick'i (Serbest ortamda keşfedilen ve Sony PlayStation Portable PSP'yi hedefleyen ilk Truva Atı) tespit ettiği de kaydedildi.

Oyun kullanıcılarına, kendisine uygulama süsü veren ve Sony dışındaki oyunların PSP üzerinde çalışmasına olanak sağlayan bu dosyayı yüklemenin çekici geldiği belirtilen raporda, 'Kullanıcılar, bu kötü niyetli dosyayı bilgisayarlarına indirebilir ve daha sonra bunu PSP'ye transfer edebilirler. Bir kez PSP'ye yüklendikten sonra da truva atı, sistem dosyalarını silerek, oyun ünitesini kullanılmaz hale getirebilir' uyarısında bulunuldu.

Raporda, 2006 yılında da geleneksel olmayan platformlara yönelik yeni tehditlerin ortaya çıkacağının öngörüldüğü de ifade edildi.

CEP TELEFONLARINDAKİ RİSK ARTIYOR

Symbian İşletim Sistemi'ne yönelik son iki yıl içinde yaratılan 73 kötü niyetli kod ve türevlerinden 56'sının 2005 yılı içinde ortaya çıktığı belirtilen raporda, geçen yıl cep telefonlarına yönelik saldırılar içinde en popüler haber olan 'Paris Hilton vakasına' da yer verildi.

Şubat 2005'te bir hacker, Paris Hilton'un Sidekick cihazına erişerek, telefon numaraları ve e-posta adreslerini çalmış ve bu bilgiler çeşitli Web sitelerinde yayınlanmıştı.

PHISHING SALDIRILARI ARTIYOR

Raporda, geçen yıl, gizli bilgileri çalmak için kullanılan popüler online dolandırıcılık yöntemlerinden olan phishing saldırılarının günlük yaklaşık 3 milyon adet mesajdan, 5,7 milyona yükseldiği, Symantec sahtecilik filtrelerinin, geçen yılın başında haftada yaklaşık 21 milyon phishing teşebbüsünü durdururken, yıl sonuna doğru bu rakamın 40 milyonun üzerine çıktığına dikkat çekildi.

Symantec'e göre, saldırganlar yeni hedeflere yöneldikçe phishing tehditleri de artmaya devam edecek. Symantec, bölgesel bankalar gibi küçük hedeflerin büyüklere oranla daha fazla ve genellikle de saldırganlara karşı daha korumasız olmasının, phishing hedeflerinin sayısındaki artışın sürmesindeki temel etkenlerden biri olarak görüyor.

Symantec, raporda Amerika'da online aktiviteler üzerine gerçekleştirdikleri anketin sonuçlarına da yer verdi. 2 bin 400 kişiyle gerçekleştirilen ankete katılanlardan, kredi kartı bilgilerini online ortamda verenlerin yüzdesi 76 olurken, online alışverişe tam olarak güvenmediklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 60 olarak belirlendi. Buna karşı ankete katılanların yüzde 88'inin bilgisayarlarında antivirüs, firewall ve izinsiz giriş tespiti gibi basit güvenlik koruması bulunuyor. Düzenli olarak şifrelerini değiştirenlerin oranı ise sadece yüzde 35'te kaldı.

AMAÇ ARTIK PARA

Raporda, 2005 yılında gözlenen bir diğer önemli değişimin ise hacker'ların amaçları olduğu belirtildi. Mevcut birçok tehdidin motivasyonunun kar olduğuna vurgu yapılan raporda, hacker'ların amaçlarının ün kazanmaktan parasal kazanca doğru kaydığı tespiti yapıldı.

Hacker'ların bu değişimle beraber, masaüstü bilgisayarları hedefleyen kötü niyetli kodlarda yeni yöntemler geliştirmek üzerine yoğunlaştığını ve saldırıların artık belli hedefleri olduğu da kaydedildi.

Öte yandan 2005 yılında sadece 6 adet 3. seviyede tehdit ortaya çıktı. Tehditler 5 üzerinden değerlendirilirken, 2004 yılında 3. seviyedeki tehdit sayısı 32 idi. Geçen yıl Şubat ayında MyDoom.AX ve Beagle.AZ, Mayıs'ta Sober.O, Ağustos ayında ise Zotob.E ve Esbot.A bilgisayar kullanıcılarına zor anlar yaşattı. Zotob kurtçuğu, diğer yüksek profilli tehditler kadar fazla artış göstermemiş olmasına karşın, saldırıya uğrayanlar, etkisini önemli ölçüde hissetti.

VoIP YENİ HEDEF OLABİLİR

Raporda 2006 yılına ilişkin öngörülere de yer verildi. Symantec'e göre, saldırıları önlemek üzere tasarlanmış özelliklerin ilave edilmesine rağmen, Hacker'lar Microsoft Vista gibi yeni platformları hedef almaya devam edecekler.

Symantec, ayrıca cep telefonları, PDA'ler ve hibrit cihazlar daha fazla yaygınlaştıkça ''spyware ve adware'' gibi güvenlik risklerinin bunları giderek artan bir şekilde hedef alacağını da öngörüyor.

Symantec'in 2006 yılı öngörülerinden bir diğeri de Voice over Internet Protocol (VoIP) ile ilgili. Geleneksel analog telefon sistemlerine alternatif olarak hızla yaygınlaşan ve bugün 23 milyon olan VoIP kullanıcısı sayısının 2006'nın sonunda 160 milyonu aşması bekleniyor.

Halen VoIP sistemlerini hedef alan birkaç saldırı bildirilmiş olmasına karşın Symantec, raporunda bu yeni haberleşme teknolojisi geniş çaplı olarak kabul gördükçe ve kuruldukça saldırganların bunu daha yoğun olarak hedef almalarının da an meselesi olduğuna dikkat çekti. Raporda yer alan olası senaryolardan biri de IP-tabanlı saldırganların geleneksel telefon sistemlerine IP-PSTN ağ geçidi aracılığıyla erişim elde edebilecek olması.

(AA)
DİĞER TEKNOLOJİ HABERLERİ
 Skype artık görüntülü
 İnternette yeni moda: Vlog
 Google'dan yeni video hizmeti
 Mobil kitap devri
 Microsoft, Apple için Media Player geliştirmeyi durdurdu
 Otobüslerde internet servisi
 Çinliler, ABD'li IBM'i satın aldı, 300 dolara PC yaptı
 Nokia'dan cepte 3 megapiksel ve TV
 'Avrupa'yı hedefledik Türkiye'ye yetişemiyoruz'
 Dijital kamerayla korkmadan çekiyoruz
 Yazı, resim, müzik parmak ucunda
 Türkiye 100 $ laptop projesine katılıyor
 Ekmel hoca interneti 100 kat hızlandıracak
 Kadın şıklığa, erkek teknolojiye düşkün
 Geleceğin dünyası Vegas'ta göründü
 Cepten internete girmeye alışın
 Apple son çeyrekte 14 milyon iPod sattı
 Cep telefonunu müzik ve fotoğraf tutkusu sattırıyor
 Lisans verilmeden 700 bin kişi yeni nesil telefon aldı
 Otomobil yarışları 'dizüstü'ne taşındı
 BenQ-Siemens telefonları Bingöllü Hasan'a emanet
 Gates önce Başbakan sonra Mustafa Koç ile görüşecek
 Kadına amatör, erkeğe profesyonel kamera
 AB internet TV'ye geçecek Türkiye dijitalde emekliyor
 İnternetteki anlık sohbet cep telefonlarına taşındı
 Üçüncü nesil için ihale sonbaharda
 'Cep'çiler golü Dünya Kupası'nda atacak
 Videolar artık internetten alınıyor
 40 bin adet iPod'a 12 milyon $ ödedik
 Vestel hem satıyor hem de kullanıyor
 Kulağınıza küpe bilgisayarınıza bilgi
İthal doktor geliyor
Bursa'da konuşan Başbakan, Türkiye'ye yurtdışından doktor getirmeyi...
'Küre' operasyonundan eski polis şefleri çıktı
Ankara'da "şantaj" ve "haraç"tan tutuklananlar arasında eski Emniyet Genel...
Oliveira'ya ekstra ilgi
Oliveira'ya ekstra ilgi
İsmi, Brezilyalı futbol yıldızı Ronaldo'yla anılan manken Raica...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu